Διατροφή

Γαλακτοκομικά προϊόντα πίεση μικροβίωμα: Τα αγαπημένα ζυμωμένα τρόφιμα που ρυθμίζουν την πίεση

Γαλακτοκομικά προϊόντα πίεση μικροβίωμα: Τα αγαπημένα ζυμωμένα τρόφιμα που ρυθμίζουν την πίεση

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση μέσω της εξισορρόπησης του εντερικού μικροβιώματος

Γαλακτοκομικά προϊόντα πίεση μικροβίωμα: Ειδικοί σε θέματα διατροφής προτείνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση με στόχο να ενδυναμώσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και να ρυθμίσουμε την υγεία του εντέρου μας. Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας προσθέτουν άλλη μια ιδιότητα αυτών των τροφίμων για την υγεία μας: τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με υπέρταση. Τη διαπίστωση αυτή ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dairy Science. Η ομάδα των ερευνητών από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Τροφίμων στη Sonora του Μεξικού και το Εθνικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Μεξικού στο Veracruz χρησιμοποίησαν ως αναφορά πλήθος μελετών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης ως «θεραπεία» κατά της υπέρτασης και σε σχέση με τη ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος. Εξέτασαν επίσης τους πιθανούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν το εντερικό μικροβίωμα μέσω της κατανάλωσης αυτών των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σε ποια προϊόντα όμως αναφέρονται οι επιστήμονες; Παραδείγματα γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση είναι το κεφίρ, το ξινόγαλο, το αριάνι και το γιαούρτι με πέτσα. Έχουν μια χαρακτηριστική υπόξινη γεύση ενώ τα προβιοτικά που περιέχουν συμβάλλουν την ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος και παράλληλα εμποδίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηριδίων στο έντερο. Για παράδειγμα, το κεφίρ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ και Β12 και τα προβιοτικά που βρίσκονται στο κεφίρ συμμετέχουν στην παραγωγή των βιταμινών αυτών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να δράσει καταλυτικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η εντερική δυσβίωση (η διαταραχή των φυσιολογικών βακτηριακών πληθυσμών του εντέρου, με μειωμένα τα επίπεδα των απαραίτητων ωφέλιμων βακτηρίων) έχει συνδεθεί με διάφορες μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της υπέρτασης: «Παρόλα αυτά,  λίγες μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της αντιυπερτασικής επίδρασης των γαλακτοκομικών προϊόντων ζύμωσης και της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η καταπολέμηση της υπέρτασης έχει αποδοθεί κυρίως στα πεπτίδια ACEI ενώ λίγες μελέτες έχουν αποδώσει αυτό το αποτέλεσμα στη ρύθμιση του εντέρου» εξηγεί η επιστήμονας Belinda Vallejo-Córdoba από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Τροφίμων.

Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα προβιοτικά, τα βιοενεργά πεπτίδια και οι εξωπολυσακχαρίτες που λαμβάνουμε από την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση με συγκεκριμένα βακτήρια γαλακτικού οξέος, μπορούν να ρυθμίσουν το εντερικό μικροβίωμα. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας ειδικών τέτοιων προϊόντων που ταυτόχρονα θα ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση αλλά το εντερικό μικροβίωμα. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά τέτοια προϊόντα και σε διαφορετικές γεύσεις και συσκευασίες οπότε δε θα δυσκολευτείτε καθόλου να εντάξετε αυτό που σας ταιριάζει σε ένα πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής. Άλλωστε η καλή υγεία του εντερικού μικροβιώματος επηρεάζει το μεταβολισμό μας, το ανοσοποιητικό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα και οποιαδήποτε διαταραχή της ισορροπίας του μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές ασθένειες όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί να καταναλώνεις γαλακτοκομικά προϊόντα [vid]

Έξι απλά βήματα για να καταναλώνεις σωστά τα γεύματα σου

Υγιεινές τροφές: Κακή VS καλή διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα αντιοξειδωτικά και θεραπευτικά οφέλη του ροδάκινου

Ροδάκινο: Ένα μεσαίο ροδάκινο μπορεί να σας δώσει έως και 6% έως 9% των φυτικών ινών που χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να σας προστατεύσουν από προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

To ακτινίδιο ενισχύει καρδιά, πέψη κι ανοσολογική απόκριση του οργανισμού

Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι μια υγιεινή επιλογή και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η ξινή γεύση, η ευχάριστη υφή και ο χαμηλός αριθμός θερμίδων το καθιστούν μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για σνακ ή επιδόρπιο.

Διατροφή : Τα καλύτερα τρόφιμα για να τρώτε όταν είστε άρρωστοι

Διατροφή : Η σούπα με κοτόπουλο υπήρξε μια γενιά για ασθένειες για γενιές - και για καλό λόγο. Είναι μια εύχρηστη πηγή βιταμινών, μετάλλων, θερμίδων και πρωτεϊνών , τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χρειαστεί το σώμα σας σε μεγαλύτερες ποσότητες ενώ αναρρώνετε από μια ασθένεια.