Διατροφή

Γάλα φυτικής προέλευσης: Ποιες οι διαφορές στο κάθε είδος γάλακτος

Γάλα φυτικής προέλευσης: Ποιες οι διαφορές στο κάθε είδος γάλακτος

Γάλα φυτικής προέλευσης: Το αγελαδινό γάλα έρχεται αντιμέτωπο με τα γάλατα φυτικής προέλευσης με τον καθένα να έχει πολλές επιλογές για το τι γάλα θα πιει. Γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας είναι τα κυρίαρχα φυτικά γάλατα.

Το αγελαδινό γάλα φαίνεται να πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω και της ποιότητας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Ωστόσο, και το γάλα από σόγια είναι ένα καλό υποκατάστατο από θρεπτικής άποψης. Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος είναι κατάλληλα για όσους έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, όπως επίσης και για όσους δεν καταναλώνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης.

3 γάλατα φυτικής προέλευσης

  1. Γάλα αμυγδάλου

Τα αμύγδαλα αποτελούν καλή φυτική πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, όσοι επιλέγουν το ρόφημα αμυγδάλου, πρέπει να ξέρουν πως είναι σημαντικά χαμηλότερο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα. Συγκεκριμένα:

  • Το ρόφημα τείνει να είναι χαμηλό σε πρόσληψη ενέργειας και κορεσμένα λιπαρά και περιέχει ορισμένα καλά ακόρεστα λιπαρά καθώς και βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και κάλιο.
  • Περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε ροφήματα χωρίς γλυκαντικές ουσίες, όπως και με ενισχυμένο ασβέστιο.
  • Είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και τη σόγια.
  • Δεν είναι κατάλληλο για όσους έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

 

  1. Γάλα σόγιας

Η σόγια αποτελεί μια καλή επιλογή για όσους δεν πίνουν γάλα αγελάδας. Μερικοί άνθρωποι ίσως έχουν δυσανεξία στη σόγια. Το ρόφημα φτιάχνεται από αλεσμένα φασόλια σόγιας ή σκόνη πρωτεΐνης σόγιας, νερό και φυτικά έλαια και συνήθως εμπλουτίζεται με βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου.

  • Η σόγια είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με άλλα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος, από άποψη διατροφικού προφίλ.
  • Η σόγια αποτελεί καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, υδατανθράκων και βιταμίνης Β και τα περισσότερα ροφήματα είναι ενισχυμένα με ασβέστιο, καθιστώντας τα θρεπτικά συγκρίσιμα με το αγελαδινό γάλα.
  • Υπάρχει γάλα σόγιας με πλήρη ή χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

 

  1. Γάλα καρύδας
  • Το γάλα καρύδας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες .
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Κάποια ροφήματα περιέχουν επίσης πρόσθετα σάκχαρα.
  • Δεν αποτελεί τη φυσική πηγή ασβεστίου.

Διαβάστε και το άρθρο μας για το πως το πλήρες γάλα επιδρά στην καρδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που βοηθούν να μειώσετε το κρέας

To τέλειο σπιτικό αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπακαλιάρος με ελιές, πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνες και κρύα σάλτσα με μπαλσάμικο ξίδι

Η παρουσία των πιπεριών Φλωρίνης, του κρεμμυδιού, του μαϊντανού και της ντομάτας στη συνταγή αυτή αυξάνει τα ποσοστά βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθά να προστατεύσει τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.  

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Ποια διατροφή μειώνει το ροχαλητό;

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος ροχαλίζει και διακόπτεται η αναπνοή του την ώρα που κοιμάται.