Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γαλακτοκομικά: Γιατί είναι απαραίτητο το γάλα για τον οργανισμό μας;

Γαλακτοκομικά: Γιατί είναι απαραίτητο το γάλα για τον οργανισμό μας;

Γαλακτοκομικά: Τα τρόφιμα της ομάδας γάλακτος παρέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες.


Τα άτομα που έχουν μια διατροφή πλούσια σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χαμηλής οστικής μάζας καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Τα τρόφιμα της ομάδας γάλακτος παρέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες.

Χτίστε πιο δυνατά οστά

  • Δίαιτες πλούσιες σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην οικοδόμηση και διατήρηση της οστικής μάζας. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης της ασθένειας που λεπταίνει τα οστά.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των οστών κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όταν δημιουργείται οστική μάζα.
  • Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να έχουν υψηλότερη συνολική διατροφική ποιότητα.
  • Τρόφιμα και ποτά εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως τα ροφήματα σόγιας ή ο χυμός πορτοκαλιού είναι άλλες πηγές ασβεστίου, αλλά μπορεί να μην παρέχουν άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

  • Το ασβέστιο βοηθά στη δημιουργία ισχυρότερων οστών και δοντιών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η κύρια πηγή ασβεστίου στις αμερικανικές δίαιτες. Οι δίαιτες που παρέχουν 3 φλιτζάνια ή το ισοδύναμο γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν την οστική μάζα. Οι δίαιτες πλούσιες σε κάλιο μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το γιαούρτι και το γάλα, παρέχουν κάλιο.
  • Η βιταμίνη D λειτουργεί στο σώμα για να διατηρεί τα σωστά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου, βοηθώντας έτσι στην οικοδόμηση και τη διατήρηση των οστών. Το γάλα που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D είναι μια καλή πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν το γιαούρτι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και τα έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά παρέχουν λίγα ή καθόλου λιπαρά.

Χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά

Η επιλογή τροφίμων από την ομάδα του γάλακτος που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL στο αίμα. Η υψηλή LDL χοληστερόλη, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Πολλά τυριά, πλήρες γάλα και προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Για να διατηρήσετε υγιή τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, περιορίστε την ποσότητα αυτών των τροφών που τρώτε. Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών λιπών δυσκολεύει την αποφυγή λήψης περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζεστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η Google τιμά τους νεκρούς στο δυστύχημα των Τεμπών

Tips για να μαγειρεύετε πιο υγιεινά

Μπορούν τα τρόφιμα να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών μας;

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι vegan & οι χορτοφάγοι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon