ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φυτικές ίνες: Ποιος ο αντίκτυπός τους στην συνολική μας υγεία;

Φυτικές ίνες: Ποιος ο αντίκτυπός τους στην συνολική μας υγεία;

Φυτικές ίνες: Σε μια περίοδο εννέα ετών, όσοι έτρωγαν τις περισσότερες φυτικές ίνες είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους της χαμηλότερης ομάδας.

Οι φυτικές ίνες έχουν ισχυρές επιδράσεις στη γενική υγεία μας. Μια πολύ μεγάλη μελέτη κοόρτης έδειξε ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσουν τη μακροζωία μειώνοντας τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές ασθένειες και άλλες μολυσματικές ασθένειες . Σε μια περίοδο εννέα ετών, όσοι έτρωγαν τις περισσότερες φυτικές ίνες είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους της χαμηλότερης ομάδας. Οι ασθενείς που κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες είδαν επίσης σημαντική μείωση στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις και μολυσματικές ασθένειες. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι μπορεί να είναι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις των δημητριακών ολικής αλέσεως που ευθύνονται για τα θετικά αποτελέσματα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 και διεξήγαγε συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις σε δεδομένα από 185 προοπτικές μελέτες και 58 κλινικές δοκιμές διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών και δημητριακών ολικής αλέσεως παρείχε τα μεγαλύτερα οφέλη στην προστασία των συμμετεχόντων από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού, μαζί με 15-30 τοις εκατό μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία για όσους έχουν την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη.

Βλέπουμε επίσης οφέλη από την πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) με φυτικές ίνες σε μια σχετικά μεγάλη επιδημιολογική ανάλυση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες. Η συγκεκριμένη πηγή φυτικών ινών ήταν σημαντική. Τα φρούτα είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην πρόληψη της ΧΑΠ, με μείωση του κινδύνου κατά 28%. Οι ίνες δημητριακών είχαν επίσης ουσιαστική επίδραση, αλλά δεν ήταν τόσο μεγάλη.

Οι φυτικές ίνες έχουν επίσης ισχυρά αποτελέσματα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι διαλυτές φυτικές ίνες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες αρνητικές στα οιστρογόνα. Οι περισσότερες ευεργετικές μελέτες για τον καρκίνο του μαστού έχουν δείξει αποτελέσματα σε γυναίκες θετικές σε υποδοχείς οιστρογόνων. Αυτή είναι μια από τις λίγες μελέτες που έχουν δείξει σημαντικά αποτελέσματα σε γυναίκες αρνητικές στους υποδοχείς οιστρογόνων. Ο κατάλογος των χρόνιων ασθενειών και διαταραχών που οι φυτικές ίνες προλαμβάνουν ή/και θεραπεύουν διευρύνεται συνεχώς.

Πώς μπορώ να αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών μου;

Δώστε έμφαση στα φυτά στο πιάτο σας. Τα ζωικά προϊόντα δεν περιέχουν φυσικές ίνες. Αυτές τις μέρες, είναι εύκολο να αυξήσετε τις φυτικές σας ίνες επιλέγοντας ζυμαρικά με βάση τα φασόλια ή τις φακές, τα οποία γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα στα γενικά παντοπωλεία. Προσωπικά προτιμώ αυτές με βάση τις φακές. Διαβάστε τις ετικέτες, όμως. θέλετε αυτά που είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από φακές χωρίς ρύζι. Εάν προσπαθείτε να αποτρέψετε τις χρόνιες ασθένειες γενικά, σας συνιστώ να λαμβάνετε φυτικές ίνες από ένα ευρύ φάσμα πηγών.

Φροντίστε να τρώτε γεύματα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, κάτι που έχει πολλά πλεονεκτήματα: σας βοηθά να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και αυξάνει τα επίπεδα κορεσμού και ενέργειάς σας. Σίγουρα, ενώ η πρωτεΐνη είναι σημαντική, κάθε φορά σε ένα γεύμα, αντί να ρωτάτε πόση πρωτεΐνη περιέχει, τώρα ξέρετε ότι πρέπει καλύτερα να ρωτάτε πόσες φυτικές ίνες περιέχει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι 6 καλύτερες επιλογές πρωινού για να κάψετε το λίπος στην κοιλιά

Πώς να επιλέξετε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για σνακ

Οι 5 καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε για τη διατροφή σας

5 συνδυασμοί τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του τζίντζερ στη μείωση του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών

Η ανακάλυψη των οφελών του τζίντζερ στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών αναδεικνύει έναν ακόμα λόγο για να ενσωματώσουμε αυτό το θαυματουργό μυρωδικό στην καθημερινή μας διατροφή.

Το καλαμπόκι μας προστατεύει από την αναιμία;

Καλαμπόκι: Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ το καθιστά μια καλή επιλογή για την υποστήριξη της υγιούς παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της κόπωσης και άλλων συμπτωμάτων αναιμίας.

Η καλύτερη σπιτική συνταγή Γουακαμόλε 

Οι φρέσκες και ζωντανές γεύσεις του αβοκάντο, του κρεμμυδιού, της ντομάτας και του χυμού λάιμ συνδυάζονται όμορφα για να δημιουργήσουν ένα νόστιμο και εθιστικό ντιπ που θα κάνει όλους να επιστρέψουν για περισσότερα.

Το ρόδι είναι ένα φρούτο με δυνητική προστασία κατά του καρκίνου

Ρόδι: Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι ακριβείς επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία.