Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

«Forever Chemicals»: Η δίαιτα με θαλασσινά μπορεί να αυξήσει την έκθεση σε αυτά

«Forever Chemicals»: Η δίαιτα με θαλασσινά μπορεί να αυξήσει την έκθεση σε αυτά

«Forever Chemicals»: Τα PFAS είναι μια ομάδα ανθρωπογενών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των αντικολλητικών σκευών, των αδιάβροχων ρούχων και των συσκευασιών τροφίμων.


Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε θαλασσινά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη έκθεση σε ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS), κοινώς γνωστές ως «για πάντα χημικές ουσίες», σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα PFAS είναι μια ομάδα ανθρωπογενών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των αντικολλητικών σκευών, των αδιάβροχων ρούχων και των συσκευασιών τροφίμων. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συσχετιστεί με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος και των αναπαραγωγικών προβλημάτων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, εξέτασε τα επίπεδα του PFAS στο αίμα ατόμων που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες θαλασσινών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν δίαιτα πλούσια σε θαλασσινά είχαν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών PFAS στο αίμα τους σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα θαλασσινά.

Τα θαλασσινά είναι μια γνωστή πηγή μόλυνσης από PFAS, καθώς αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να συσσωρευτούν στα σώματα των ψαριών και των οστρακοειδών από μολυσμένες πηγές νερού. Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε PFAS λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε PFAS μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών δεν είναι πλήρως κατανοητές, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, ειδικά σε υψηλά επίπεδα, θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.

Για να μειωθεί η έκθεση στο PFAS μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε ψάρια και οστρακοειδή που έχουν χαμηλότερο λίπος, καθώς τα PFAS τείνουν να συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς. Επιπλέον, η αποφυγή θαλασσινών από μολυσμένες πηγές νερού και ο περιορισμός της κατανάλωσης ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε PFAS μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης.

Είναι επίσης σημαντικό για τους ρυθμιστικούς φορείς να θέτουν αυστηρά όρια στα επίπεδα PFAS στα θαλασσινά και να παρακολουθούν τα επίπεδα μόλυνσης στις πηγές νερού για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνολικά, ενώ τα θαλασσινά είναι ένα θρεπτικό και σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, τα άτομα θα πρέπει να προσέχουν τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών που μπορεί να έχουν μολυνθεί με PFAS. Η επιλογή μιας ποικιλίας επιλογών θαλασσινών, η κατανάλωση με μέτρο και η επίγνωση των πιθανών πηγών μόλυνσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης σε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρεύουμε χτένια σε τηγάνι με σκορδοβούτυρο λεμονιού

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μπολονέζ;

Υγεία πεπτικού: Χυμός λάχανου με καρότα για το στομάχι;

Διάσημη συνταγή αμερικάνικου τηγανητού γατόψαρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon