Διατροφή

Φλεγμονή διατροφή: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Φλεγμονή διατροφή: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Μια νέα εξήγηση πίσω από τη θετική επίδραση μια διατροφής μεσογειακού τύπου στη ρύθμιση της φλεγμονής ανέδειξε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου

Φλεγμονή διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής, επισημαίνουν οι επιστήμονες και προσθέτουν ότι το fast food και το κρέας οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Για τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Gut, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες από υποκείμενες αναφορές καθώς και δείγματα κοπράνων περισσότερων από 1.400 ενήλικων Ολλανδών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν υγιείς αλλά και ασθενείς με πεπτικές διαταραχές όπως ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn. Στόχος της μελέτης ήταν η ανάδειξη της σχέσης της διατροφής με το εντερικό μικροβίωμα και, συγκεκριμένα, βακτήρια με αντιφλεγμονώδη δράση. Πλήθος ερευνών έχουν καταδείξει την αδιαμφισβήτητη συμβολή του εντερικού μικροβιώματος στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, από τον μεταβολισμό και τη σύνθεση απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων έως το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Σημαντικός αριθμός μελετών έχουν συνδέσει τη μεσογειακού τύπου διατροφή, η οποία περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, ψάρια και φυτικές ίνες με μικρότερο κίνδυνο για την υγεία. Η νέα μελέτη αποδίδει αυτή τη σχέση στα περισσότερα βακτήρια με αντιφλεγμονώδη δράση που βρίσκονται στο έντερο όσων ακολουθούν αυτή τη διατροφή. Αν και τα γονίδια, η ηλικία, το ιστορικό υγείας, φαρμακευτικές αγωγές και το άγχος διαταράσσουν συχνά την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος, η διατροφή παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για τους ενήλικες, επεσήμανε ο Δρ Emeran Mayer, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπληρώματα προβιοτικών δεν θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή ούτε να υποκαθιστούν μια κακή διατροφή. Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, βασισμένο κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων και ένας συνολικά πιο υγιεινός τρόπος ζωής, είναι τα συστατικά για ένα αποδοτικό και ισχυρό εντερικό μικροβίωμα.

Οι επικίνδυνες τροφές

Η μελέτη ανέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αυξημένη κατανάλωση κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και σακχάρων για το εντερικό μικροβίωμα, καθώς τα παραπάνω αποτελούν «καύσιμο» για βακτήρια που αυξάνουν τη φλεγμονή. Σε αντίθεση με τα λαχανικά, τα φρούτα, τους καρπούς και λιπαρά ψάρια, τα οποία ενισχύουν τη συγκέντρωση ωφέλιμων βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου χάρη στις αδιάλυτες φυτικές ίνες που αποτελούν «τροφή» τους, το fast food, το κρέας, οι τηγανιτές πατάτες και τα αναψυκτικά περιόρισαν το πλήθος τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές ενός νέου μονοκλωνικού αντισώματος

Οι καλύτερες τροφές για την πρόληψη ανάπτυξης φλεγμονών όταν συνδυάζονται

Νευρολογικά προβλήματα εμφανίζει ένας στους τρεις ασθενείς με κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το εκχύλισμα και οι κόκκοι βανίλιας μπορεί να ωφελήσουν την υγεία μας

Η χρήση εκχυλίσματος βανίλιας σε τρόφιμα και ποτά θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης. Μια μελέτη του 2020, στην οποία συμμετείχαν 129 νεαροί ενήλικες, διαπίστωσε ότι η προσθήκη αρώματος βανίλιας σε ζαχαρούχα ποτά ενίσχυσε την αντιληπτή γλυκύτητά τους.

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Ανθεκτικό άμυλο: Τα καλά νέα είναι ότι ένας τύπος αμύλου, γνωστός ως ανθεκτικό άμυλο, ξεφεύγει από την πέψη στο λεπτό έντερο και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ, όπου λειτουργεί ως διαιτητική ή φυτική ίνα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους.

Ιταλική συνταγή με μελιτζάνες που θα σας συναρπάσει

Πάρτε τον χρόνο σας και συνεχίστε μέχρι η μελιτζάνα να ροδίσει και να μαλακώσει. Αφαιρέστε και μεταφέρετε σε μια πιατέλα, χωρίς να στραγγίσετε σε χαρτί κουζίνας. Εν τω μεταξύ, βάλτε κατσαρόλα με άφθονο νερό για να βράσει και αλατίστε το.

Πώς να εντάξετε το άμυλο στη διατροφή σας;

Άμυλο Διατροφή: Το άμυλο μετατρέπεται σε γλυκόζη για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια για το σώμα σας. Η γλυκόζη κυκλοφορεί σε όλο το σώμα σας διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματός σας και απορροφάται από τα κύτταρα και χρησιμοποιείται ως πηγή καυσίμου, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει όλες τις σωματικές λειτουργίες σας και είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα.