Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φλεγμονή διατροφή: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Φλεγμονή διατροφή: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Μια νέα εξήγηση πίσω από τη θετική επίδραση μια διατροφής μεσογειακού τύπου στη ρύθμιση της φλεγμονής ανέδειξε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου


Φλεγμονή διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής, επισημαίνουν οι επιστήμονες και προσθέτουν ότι το fast food και το κρέας οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Για τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Gut, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες από υποκείμενες αναφορές καθώς και δείγματα κοπράνων περισσότερων από 1.400 ενήλικων Ολλανδών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν υγιείς αλλά και ασθενείς με πεπτικές διαταραχές όπως ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn. Στόχος της μελέτης ήταν η ανάδειξη της σχέσης της διατροφής με το εντερικό μικροβίωμα και, συγκεκριμένα, βακτήρια με αντιφλεγμονώδη δράση. Πλήθος ερευνών έχουν καταδείξει την αδιαμφισβήτητη συμβολή του εντερικού μικροβιώματος στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, από τον μεταβολισμό και τη σύνθεση απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων έως το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Σημαντικός αριθμός μελετών έχουν συνδέσει τη μεσογειακού τύπου διατροφή, η οποία περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, ψάρια και φυτικές ίνες με μικρότερο κίνδυνο για την υγεία. Η νέα μελέτη αποδίδει αυτή τη σχέση στα περισσότερα βακτήρια με αντιφλεγμονώδη δράση που βρίσκονται στο έντερο όσων ακολουθούν αυτή τη διατροφή. Αν και τα γονίδια, η ηλικία, το ιστορικό υγείας, φαρμακευτικές αγωγές και το άγχος διαταράσσουν συχνά την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος, η διατροφή παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για τους ενήλικες, επεσήμανε ο Δρ Emeran Mayer, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπληρώματα προβιοτικών δεν θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή ούτε να υποκαθιστούν μια κακή διατροφή. Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, βασισμένο κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων και ένας συνολικά πιο υγιεινός τρόπος ζωής, είναι τα συστατικά για ένα αποδοτικό και ισχυρό εντερικό μικροβίωμα.

Οι επικίνδυνες τροφές

Η μελέτη ανέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αυξημένη κατανάλωση κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και σακχάρων για το εντερικό μικροβίωμα, καθώς τα παραπάνω αποτελούν «καύσιμο» για βακτήρια που αυξάνουν τη φλεγμονή. Σε αντίθεση με τα λαχανικά, τα φρούτα, τους καρπούς και λιπαρά ψάρια, τα οποία ενισχύουν τη συγκέντρωση ωφέλιμων βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου χάρη στις αδιάλυτες φυτικές ίνες που αποτελούν «τροφή» τους, το fast food, το κρέας, οι τηγανιτές πατάτες και τα αναψυκτικά περιόρισαν το πλήθος τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές ενός νέου μονοκλωνικού αντισώματος

Οι καλύτερες τροφές για την πρόληψη ανάπτυξης φλεγμονών όταν συνδυάζονται

Νευρολογικά προβλήματα εμφανίζει ένας στους τρεις ασθενείς με κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon