Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

FDA ΗΠΑ: Οι ετικέτες τροφίμων θα αναγράφουν τι είναι “υγιεινό”

FDA ΗΠΑ: Οι ετικέτες τροφίμων θα αναγράφουν τι είναι “υγιεινό”

FDA ΗΠΑ: Ο FDA όρισε για πρώτη φορά το «υγιεινό» το 1994, αλλά βασίστηκε στα κριτήρια για τη χρήση του όρου αποκλειστικά σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε κάθε συγκεκριμένο προϊόν διατροφής, αναφέρει η νέα πρόταση του οργανισμού.



Ο σολομός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «υγιεινό» τρόφιμο σύμφωνα με τους υπάρχοντες ομοσπονδιακούς κανονισμούς, επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα λίπους. Ωστόσο, τα ζαχαρούχα δημητριακά μπορούν να φέρουν την ετικέτα “υγιεινό” στη συσκευασία τους, εάν σημειώσουν συγκεκριμένα κουτάκια που σχετίζονται με μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά — παρόλο που μπορεί να είναι φορτωμένα με πρόσθετα σάκχαρα.

Αλλαγή στην ετικέτα τροφίμων

Αυτές οι αντιφάσεις έρχονται σε αντίθεση με τη σύγχρονη επιστήμη της διατροφής και την κοινή λογική, γι’ αυτό η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ενημερώνει τον όρο μάρκετινγκ “υγιεινό” για να αντικατοπτρίζει όσα έχουν μάθει για το τι κάνει μια υγιεινή διατροφή. Ο νέος προτεινόμενος κανόνας του FDA θα ευθυγραμμίσει τον ορισμό του «υγιεινού» ισχυρισμού πιο στενά με την τρέχουσα επιστήμη της διατροφής. «Η διατροφή είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας του έθνους μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Xavier Becerra σε μια δήλωση.

“Τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες. Αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν τι σημαίνει υγιεινή τροφή. Η κίνηση του FDA θα βοηθήσει στην εκπαίδευση περισσότερων Αμερικανών για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία και τη διάσωση ζωών.” Πάνω από το 80% των Αμερικανών δεν τρώνε αρκετά λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά, αλλά καταναλώνουν ανθυγιεινές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου, ανέφερε ο οργανισμός.

Ο FDA όρισε για πρώτη φορά το «υγιεινό» το 1994, αλλά βασίστηκε στα κριτήρια για τη χρήση του όρου αποκλειστικά σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε κάθε συγκεκριμένο προϊόν διατροφής, αναφέρει η νέα πρόταση του οργανισμού. Η επιστήμη της διατροφής έχει εξελιχθεί από τότε. Αυτές τις μέρες, οι διατροφολόγοι επικεντρώνονται στο συνολικό διατροφικό πρότυπο ενός ατόμου, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση τροφών με θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα είδη των θρεπτικών συστατικών έχουν επίσης σημασία.

Ο σολομός είναι πράγματι λιπαρός, αλλά τώρα αυτά τα λίπη πιστεύεται ότι είναι καλά για εσάς — για παράδειγμα, μονο- και πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προάγουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον νέο κανόνα, περισσότερα τρόφιμα που αποτελούν μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και συνιστώνται από τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές διατροφής των ΗΠΑ θα είναι επιλέξιμα να αυτοαποκαλούνται «υγιεινά», ανέφερε η FDA. Αυτά περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπόρους, ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως ο σολομός και ορισμένα μαγειρικά έλαια.

Για να μπορούν να φέρουν τη λέξη “υγιεινό” στη συσκευασία τους, τα προϊόντα θα πρέπει να περιέχουν σημαντικές ποσότητες τροφής από μία από τις συνιστώμενες ομάδες τροφίμων — φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά και άπαχη πρωτεΐνη. Θα πρέπει επίσης να περιορίσουν τα θρεπτικά συστατικά που δεν είναι καλά για εσάς, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών, του νατρίου και των πρόσθετων σακχάρων.

Για παράδειγμα, κάθε μερίδα δημητριακών που πωλείται ως «υγιεινό» θα πρέπει να περιέχει τρία τέταρτα της ουγγιάς δημητριακά ολικής αλέσεως και όχι περισσότερο από 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους, 230 χιλιοστόγραμμα νατρίου και 2,5 γραμμάρια πρόσθετα σάκχαρα, σύμφωνα με την υπηρεσία. είπε. Ο FDA είπε ότι ο νέος ορισμός αποσκοπεί τόσο στο να δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να τρώνε καλύτερα και, ενδεχομένως, να προωθήσει μια πιο υγιεινή προσφορά τροφίμων, προτρέποντας τους κατασκευαστές να προσθέσουν περισσότερα καλά τρόφιμα όπως λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως στις σειρές προϊόντων τους. Η υπηρεσία ερευνά επίσης ένα σύμβολο που οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να χτυπήσουν στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για να δείξουν ότι το προϊόν τους πληροί τον νέο ορισμό “υγιεινό”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολο κοτόπουλο με λαχανικά!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διατροφή δεν είναι πολύ πιο υγιεινή σήμερα από ό,τι ήταν πριν από τριάντα χρόνια

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού για τον οργανισμό μας;

Καρύδια: Μια υπερτροφή που τονώνει την υγεία καθώς μεγαλώνουμε

Πώς επηρεάζει η σωστή διατροφή την γνωστική λειτουργία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Τι να επιλέξω;

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Η επιλογή μεταξύ αποξηραμένων και φρέσκων φρούτων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι διατροφικές ανάγκες, η ευκολία και τα προσωπικά προτιμήματα. Και τα δύο έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα,

Μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα 

Συνταγή χειμώνας: Το μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα είναι ένα υπέροχο πιάτο που συνδυάζει την τρυφερότητα του κρέατος με τη φρεσκάδα των λαχανικών και την αρωματική γεύση του λεμονιού. Ιδανικό για οικογενειακά γεύματα, προσφέρει γεύσεις που μαγνητίζουν τους πάντες.

Μαρούλι: Ένας θαυματουργός σύμμαχος για διαβητικούς

Μαρούλι:Πολύτιμος σύμμαχος για τους διαβητικούς. Χάρη στη χαμηλή θερμιδική του αξία, τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί ιδανική επιλογή για καθημερινή κατανάλωση.

Σπιτική πίτσα: 5 ιδέες για να μην βαρεθείτε ποτέ

Σπιτική πίτσα: Η παρασκευή σπιτικής πίτσας είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική διαδικασία που μπορείτε να απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ακολουθούν πέντε νόστιμες ιδέες για πίτσες

Τσάι: Ποια είδη τσαγιού βελτιώνουν την πέψη;

Τσάι: Οι κατάλληλες τσάι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της πέψης, ανακουφίζοντας από πεπτικά προβλήματα και ενισχύοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα τσάγια

Πώς προστατεύει το ακτινίδιο την υγεία της καρδιάς;

Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας

Μαύρο τσάι: Με αυτόν τον τρόπο πραστατεύει την υγεία του εγκεφάλου

Μαύρο τσάι: Το μαύρο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως και εκτός από τις ευχάριστες γεύσεις και τις αναζωογονητικές του ιδιότητες, έχει και πολλά οφέλη για τον εγκέφαλο. Η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού

Close Icon