Διατροφή

Δημητριακά: Είναι μια υγιεινή επιλογή για πρωινό καθημερινά;

Δημητριακά: Είναι μια υγιεινή επιλογή για πρωινό καθημερινά;

Δημητριακά: Με τις ετικέτες σε ορισμένα κουτιά δημητριακών που αναφέρουν ότι είναι χαμηλά σε ζάχαρη και γεμάτα φυτικές ίνες, οι γονείς πιστεύουν ότι προσφέρουν στα παιδιά τους ένα υγιεινό πρωινό.

Ένα από τα πιο τυπικά πρωινά για τα παιδιά κάθε μέρα είναι ένα μπολ με δημητριακά. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι εύκολο και βολικό γεύμα και δίνει στα παιδιά ζωτική ενέργεια για μια δραστήρια ημέρα. Με τις ετικέτες σε ορισμένα κουτιά δημητριακών που αναφέρουν ότι είναι χαμηλά σε ζάχαρη και γεμάτα φυτικές ίνες, οι γονείς πιστεύουν ότι προσφέρουν στα παιδιά τους ένα υγιεινό πρωινό. Όμως, ακόμη και αν οι ετικέτες λένε ότι είναι γεμάτα θρεπτικές ουσίες, η κατανάλωση δημητριακών κάθε μέρα μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή επιλογή για τα παιδιά, καθώς δεν είναι όλα τα δημητριακά ίδια.

Τα δημητριακά παρασκευάζονται από καλαμπόκι, σιτάρι ή ρύζι. Όταν συλλέγονται αυτά τα βασικά συστατικά περνούν από επεξεργασία όπου ξηραίνονται μερικώς και στη συνέχεια τους προστίθεται ένα γλυκαντικό για γεύση. Μόλις φτάσουν στην επιθυμητή κατάσταση ξήρανσης φρυγανίζονται για να μετατραπούν στα δημητριακά που αγοράζουν οι καταναλωτές. Αλλά ανάλογα με τα δημητριακά, μπορεί να προστεθούν επεξεργασμένοι και εξευγενισμένοι κόκκοι, συντηρητικά και υπερβολικά σάκχαρα που κάνουν τα δημητριακά παρόμοια με επιδόρπιο.

Προκειμένου τα δημητριακά να είναι στην πιο υγιεινή πλευρά των επιλογών πρωινού, θα πρέπει να περιέχουν μόνο 10 γραμμάρια ζάχαρης ή λιγότερο ανά μερίδα δημητριακών, σύμφωνα με το Insider. Ωστόσο, πολλοί τύποι δημητρικών ξεπερνούν το όριο των 10 γραμμαρίων. Μεταξύ αυτών και ορισμένα που παρασκευάζονταν με δημητριακά ολικής αλέσεως και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Οι εταιρείες παρασκευής δημητριακών πολλές φορές προσθέτουν περίσσεια ζάχαρης σε αυτά όχι μόνο για να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής τους, αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται για περισσότερη ώρα, όταν προστίθενται στο γάλα, πριν μουλιάσουν εντελώς.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που τα κάνουν μια υγιή επιλογή για γεύμα, σύμφωνα με το Healthline. Ωστόσο, όταν οι κόκκοι των δημητριακών υποβάλλονται σε επεξεργασία, πολλά από αυτά τα οφέλη για την υγεία μειώνονται.

Τέλος, εκτός από τη ζάχαρη που δρα ως συντηρητικό για τα δημητριακά, υπάρχουν και άλλα συντηρητικά που προστίθενται σε αυτά και μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποφύγετε την υπερφαγία με εύκολα tips για μέτρηση κάθε μερίδας

Οι «έξυπνες τροφές»που δίνουν δύναμη στους μαθητές

Το άμυλο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας θρεπτικής διατροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα