Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα δημητριακά ολικής άλεσης σύμμαχος του εντέρου

Τα δημητριακά ολικής άλεσης σύμμαχος του εντέρου

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα χοτ-ντογκ, το μπέικον και τα άλλα κατεργασμένα κόκκινα κρέατα τον αυξάνουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.


Όσοι τρώνε περίπου τρεις μερίδες (90 γραμμάρια) δημητριακών ολικής αλέσεως τη μέρα, έχουν κατά μέσο όρο 17% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Από την άλλη, ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται, εκτός από την τακτική κατανάλωση κατεργασμένων κρεάτων, όταν κανείς:

– τρώει πολύ κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι ή χοιρινό (πάνω από μισό κιλό την εβδομάδα)

– είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος

– καταναλώνει καθημερινά πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά (30 γραμμάρια), όπως κρασί ή μπίρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας και επιδημιολογίας Έντουαρντ Τζιοβανούτσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF), αξιολόγησαν όλα τα έως τώρα δεδομένα διεθνώς για τη σχέση διατροφής-καρκίνου του παχέος εντέρου, λαμβάνοντας υπόψη τους 99 έρευνες, που αφορούσαν περίπου 29 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η μελέτη επισημαίνει ότι όσα περισσότερα πλήρη δημητριακά (ψωμί, ρύζι κ.α.) τρώει κανείς, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος. Εξίσου προστατευτικά για το παχύ έντερο δρα και η σωματική άσκηση.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πολλά που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν, για να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο καρκίνο», δήλωσε ο Τζιοβανούτσι. Όπως είπε, πρέπει κανείς «να διατηρεί κανονικό σωματικό βάρος, να ασκείται τακτικά, να περιορίσει την κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, να τρώει περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και ίνες, καθώς επίσης να μειώσει το αλκοόλ και να αποφεύγει το κάπνισμα ή να το κόψει τελείως».

Από την άλλη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι αν κανείς τρώει λιγότερα από 100 γραμμάρια φρούτων και 100 γραμμάρια λαχανικών τη μέρα, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon