Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελιές: Οι ελιές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας;

Ελιές: Οι ελιές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας;

Ελιές: Η κατανάλωση ολόκληρων ελιών ή η χρήση ελαιόλαδου για ορισμένα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορα προβλήματα υγείας.


Οι ελιές είναι ο καρπός της ελιάς, ή olea europaea, που σημαίνει «ευρωπαϊκή ελιά». Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου καθώς και στη Νότια Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ελιές διαφόρων ποικιλιών αποτελούν βασικό συστατικό των μεσογειακών πιάτων και σημαντική εξαγωγική καλλιέργεια για την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Μαρόκο.  Συχνά κόβονται σε φέτες ή χρησιμοποιούνται ολόκληρες σε συνταγές ή συμπιέζονται σε ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί επίσης σημαντικό γεωργικό εξαγωγικό προϊόν στην περιοχή της Μεσογείου. Η κατανάλωση ολόκληρων ελιών ή η χρήση ελαιόλαδου για ορισμένα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορα προβλήματα υγείας.

Οφέλη για την υγεία

Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις ελιές μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελιές μπορεί να προστατεύουν από την οστεοπόρωση, κατά την οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα ή αδύναμα. Οι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιπλέον, οι ελιές μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία όπως:

Υγεία της καρδιάς

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου, ειδικά της έξτρα παρθένας ποικιλίας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο αυτής της πάθησης.

Μείωση Κινδύνου Καρκίνου

Οι ελιές περιέχουν την ένωση ελαιοκανθάλη, η οποία μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Χαμηλότερος κίνδυνος και θεραπεία γνωστικών ασθενειών

Η ελαιοκανθάλη στις ελιές και το ελαιόλαδο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.

Πρόληψη Διαβήτη

Έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2 βοηθώντας το σώμα να ρυθμίσει τη γλυκόζη (ζάχαρη). Η μη ρυθμισμένη γλυκόζη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα περιέχουν Βιταμίνη C και γιατί πρέπει να τα τρώμε;

10 ασκήσεις για την ενίσχυση της γνωστικής υγείας

Οι φρουτόμυγες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν δίαιτες για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη

Η περίοδος για το Dry January έχει φτάσει!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Close Icon