Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Γιατί δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή των εγκύων-Νέα μελέτη

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Γιατί δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή των εγκύων-Νέα μελέτη

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο μητρικό γάλα και στα βρέφη.

Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου — ενός προϊόντος με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας—αυξάνει το επίπεδο των φαινολικών ενώσεων στο μητρικό γάλα και μπορεί να περάσει τον φραγμό του πλακούντα, φτάνοντας στο έμβρυο. Αυτό είναι το εύρημα νέας μελέτης που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων της Σχολής Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων (INSA-UB) και το κέντρο CIBEROBN. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Chemistry.

Τα συμπεράσματα υποστηρίζουν ότι οι δίαιτες εμπλουτισμένες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να τροποποιήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν την περιεκτικότητα των βιοδραστικών ενώσεων στο μητρικό γάλα με πιθανά οφέλη για την υγεία του βρέφους. Επικεφαλής της μελέτης είναι οι εμπειρογνώμονες Maria J. Rodríguez-Lagunas και Anna Vallverdú-Quealt.

Μετάδοση φαινολικών ενώσεων

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη διατροφική πηγή για τα βρέφη, αφού περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιοενεργούς παράγοντες (ορμόνες, αντισώματα, μικροοργανισμούς, βλαστοκύτταρα κ.λπ.). Επιπλέον, παρέχει πολλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τη μητέρα και το βρέφος και όσον αφορά το τελευταίο, μειώνει τη συχνότητα των λοιμώξεων και τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών στο μέλλον. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει την κύρια πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή. Τώρα, η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι οι φαινολικές ενώσεις που προέρχονται από τη διατροφή —ειδικά αυτές που έρχονται από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο— φτάνουν στη συστηματική κυκλοφορία των μητέρων. Επιπλέον, ανίχνευσαν πολλές φαινολικές ενώσεις και παράγωγα στο μητρικό γάλα. Παραδόξως, είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένες από τις φαινολικές ενώσεις και οι μεταβολίτες τους ανιχνεύθηκαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στο πλάσμα των βρεφών από ότι στο πλάσμα των μητέρων.

«Μέχρι σήμερα, αρκετές μελέτες είχαν περιγράψει ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος μπορεί να επηρεαστεί από βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους εκτίθεται η μητέρα, όπως η διατροφή της. Επομένως, οι διατροφικές παρεμβάσεις κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του μητρικού γάλακτος και κατά συνέπεια στην υγεία του βρέφους. Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως στη σημασία της διατροφής της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία και παρέχουν τη βάση για μελλοντικές μελέτες σχετικά με την επίδραση των φαινολικών ενώσεων στη μητέρα και την υγεία του βρέφους», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ψητός μπακαλιάρος με λαχανικά

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Κλειδί για καλή υγεία και μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

6+1 λόγοι για να εντάξεις περισσότερη σοκολάτα στη διατροφή σου

Σοκολάτα υγεία: Η σοκολάτα μπορεί να προσφέρει περισσότερα από απλώς μια γλυκιά απόλαυση. Ακολουθούν επτά λόγοι για τους οποίους θα ήταν ωφέλιμο να προσθέσετε περισσότερη σοκολάτα στη διατροφή σας.

5+1 εναλλακτικές για να αποφύγετε τα αλλαντικά

Τα αλλαντικά αποτελούν ένα δημοφιλές συστατικό σε πολλά γεύματα, όμως η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να συνδέεται με κινδύνους για την υγεία, όπως η αύξηση του κινδύνου καρδιοπαθειών και καρκίνου.

Αλάτι Ιμαλαΐων vs θαλασσινό αλάτι: Ποιο είναι καλύτερο;

Αλάτι Ιμαλαΐων vs θαλασσινό αλάτι: Η επιλογή μεταξύ τους είναι τελικά θέμα προσωπικής προτίμησης. Και τα δύο είναι φυσικά άλατα και τα οφέλη για την υγεία είναι παρόμοια. Το πιο σημαντικό είναι να το καταναλώνετε με μέτρο.

Ποιος είναι ο θησαυρός της γυναικείας υγείας;

Παντζάρια: Τα παντζάρια είναι ένα θρεπτικό λαχανικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδίως για τις γυναίκες. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα παντζάρια μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται 

Η καφεΐνη και το αλκοόλ χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας τη ροή του οξέος προς τα πάνω. Η σοκολάτα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, καθώς περιέχει συστατικά που επιδρούν στη χαλάρωση του σφιγκτήρα.

Τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα

Φυτοοιστρογόνα διατροφή: Είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά φυτά και μπορούν να έχουν παρόμοια επίδραση με τα οιστρογόνα στο σώμα μας.

Close Icon