Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελαιόλαδο διατροφή υγεία: Περισσότερο ελαιόλαδο για μακροζωΐα

Ελαιόλαδο διατροφή υγεία: Περισσότερο ελαιόλαδο για μακροζωΐα

Ελαιόλαδο διατροφή υγεία: Όσοι καταναλώνουν περισσότερο από 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο την ημέρα κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή η πνευμονοπάθεια.


Η αντικατάσταση του βουτύρου ή άλλων λιπών που φράζουν τις αρτηρίες στη διατροφή σας με ελαιόλαδο που είναι υγιεινό για την καρδιά μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, λένε οι ερευνητές. Όσοι καταναλώνουν περισσότερο από 1/2 της κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή η πνευμονοπάθεια σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από αυτό το υγιές λίπος, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Δεν είναι μόνο η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή σας που αποτρέπει τον θάνατο από ασθένειες, είπε η συγγραφέας της μελέτης Marta Guasch-Ferre, ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής στο Harvard T. H. Chan School of Public Health. “Πρέπει να προσέχουμε τη συνολική ποιότητα της διατροφής και τον τρόπο ζωής, και σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, το κλειδί θα ήταν να προσθέσουμε ελαιόλαδο στη διατροφή ως υποκατάστατο άλλων πιο ανθυγιεινών λιπαρών”. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιεινά αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και βιταμίνες και είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών για την καρδιά. “Μηχανισμοί που σχετίζονται με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιολάδου μπορεί να έπαιξαν ρόλο σε αυτά τα ευρήματα”, είπε η Guasch-Ferre.

Η χρήση ελαιολάδου θα μπορούσε επίσης να είναι δείκτης για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι στη μελέτη που κατανάλωναν το περισσότερο ελαιόλαδο ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν και να έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από τους ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερο ελαιόλαδο. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 90.000 ανθρώπους από τη μελέτη Nurses’ Health Study και την Health Professionals Follow-Up Study που ήταν απαλλαγμένοι από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1990. Αυτοί οι άνθρωποι παρακολουθήθηκαν για 28 χρόνια.

Κάθε τέσσερα χρόνια, τους ρωτούσαν πόσο συχνά έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, η μαγιονέζα, τα γαλακτοκομικά λιπαρά και το ελαιόλαδο. Σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο από 1/2 της κουταλιάς της σούπας την ημέρα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο πεθαίνουν από νευροεκφυλιστική νόσο και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από πνευμονική νόσο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης στατιστικά μοντέλα για να προσομοιώσουν τι θα συνέβαινε εάν ένα άτομο άλλαζε τα 3/4 μιας κουταλιάς της σούπας μαργαρίνη, βούτυρο, μαγιονέζα ή άλλα φυτικά έλαια με ελαιόλαδο. Αυτός ο διακόπτης μείωσε τις πιθανότητες θανάτου από όλες τις αιτίες. Η αντικατάσταση του ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, όπως η κανόλα, το καλαμπόκι, η καρδούλα και η σόγια δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα, έδειξε η μελέτη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο τεύχος 11 Ιανουαρίου του Journal of the American College of Cardiology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η Μεσογειακή δίαιτα στέφθηκε νικήτρια ως η καλύτερη διατροφή για το 2022

Εξισορροπώντας τις γευστικές κραιπάλες των γιορτών

Πώς θα αποφύγετε την υπερκατανάλωση υδατανθράκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon