Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

E. coli: Πολυανθεκτικά βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ

E. coli: Πολυανθεκτικά βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ

"Στρατηγικές σε επίπεδο εκτροφής, όπως εμβόλια, για τη μείωση της παρουσίας συγκεκριμένων πολυανθεκτικών και παθογόνων βακτηρίων στα ζώα παραγωγής τροφίμων, γεγονός που θα μείωνε τη μεταφορά κρέατος και τον κίνδυνο για τον καταναλωτή." "Ο καταναλωτής διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων μέσω του σωστού χειρισμού των τροφίμων.


E. coli: Από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Πολυανθεκτικά βακτήρια E. coli βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ που εξετάστηκαν σε ισπανική μελέτη. Στελέχη E. coli ικανά να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους ήταν επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένα, όπως θα ακουστεί στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2023, Κοπεγχάγη, 15-18 Απριλίου). Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά φθάνει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα σε όλον τον κόσμο. Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις σκοτώνουν περίπου 700.000 ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και, με τον αριθμό αυτό να προβλέπεται να αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια μέχρι το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τα πολυανθεκτικά βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από τα ζώα στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας, αλλά, λόγω εμπορικών ευαισθησιών, τα δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων στα τρόφιμα δεν διατίθενται ευρέως. Για να μάθουν περισσότερα, η Dr. Azucena Mora Gutiérrez και η Dr. Vanesa García Menéndez, του Πανεπιστημίου Santiago de Compostela-Lugo, Lugo, Ισπανία, μαζί με συναδέλφους τους από άλλα ερευνητικά κέντρα, σχεδίασαν μια σειρά πειραμάτων για να αξιολογήσουν τα επίπεδα πολυανθεκτικών και εξωεντερικών παθογόνων εντεροβακτηρίων (Klebsiella pneumoniae, E. coli και άλλα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν πολυανθεκτικές λοιμώξεις, όπως σηψαιμία ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος) στο κρέας που πωλείται στα ισπανικά σούπερ μάρκετ. Ανέλυσαν 100 προϊόντα κρέατος (από 25 κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι και χοιρινό κρέας) που επιλέχθηκαν τυχαία από σούπερ μάρκετ στο Οβιέδο κατά τη διάρκεια του 2020. Η πλειονότητα (73%) των προϊόντων κρέατος περιείχε επίπεδα E. coli που ήταν εντός των ορίων ασφάλειας τροφίμων. Παρόλα αυτά, σχεδόν τα μισά (49%) περιείχαν πολυανθεκτικά ή/και δυνητικά παθογόνα E. coli. Από αυτά, 82 απομονώσεις E. coli ανακτήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν. Επιπλέον, 12 απομονώσεις K. pneumoniae ανακτήθηκαν από 10 από τα 100 προϊόντα κρέατος (7 κοτόπουλο, 2 γαλοπούλα και 1 χοιρινό).

Σαράντα από τα 100 προϊόντα κρέατος περιείχαν πολυανθεκτικά E. coli (56 από τα 82 E. coli που χαρακτηρίστηκαν). Σε αυτά περιλαμβάνονταν E. coli που παρήγαγαν β-λακταμάσες εκτεταμένου φάσματος (ESBLs), ένζυμα που προσδίδουν αντοχή στα περισσότερα αντιβιοτικά β-λακτάμης, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλλίνης, των κεφαλοσπορινών και της μονοβακτάμης αζτρεονάμης. Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων για τη μεταφορά E. coli που παράγει ESBL ανά τύπο κρέατος ήταν: 68% γαλοπούλα, 56% κοτόπουλο, 16% βοδινό κρέας και 12% χοιρινό κρέας. Αυτή η υψηλότερη παρουσία στελεχών E. coli που παράγουν ESBL στα πουλερικά σε σύγκριση με άλλους τύπους κρέατος οφείλεται πιθανώς σε διαφορές στην παραγωγή και τη σφαγή. Το 27% των προϊόντων κρέατος περιείχε δυνητικά παθογόνα εξωεντερικά E. coli (ExPEC). Τα ExPEC διαθέτουν γονίδια που τους επιτρέπουν να προκαλούν ασθένειες εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα ExPEC προκαλούν τη συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), είναι η κύρια αιτία βακτηριαιμίας (σηψαιμίας) των ενηλίκων και είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία νεογνικής μηνιγγίτιδας. Το έξι τοις εκατό των προϊόντων κρέατος περιείχαν ουροπαθογόνα (UPEC) E. coli-UPEC ανήκουν στην ομάδα ExPEC- αυτά διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ιογένεσης που τους επιτρέπουν να προκαλούν ουρολοιμώξεις.

Ένα τοις εκατό των προϊόντων κρέατος περιείχε E. coli που έφερε το γονίδιο mcr-1. Αυτό το γονίδιο προσδίδει αντοχή στην κολιστίνη, ένα αντιβιοτικό έσχατης ανάγκης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα τα άλλα αντιβιοτικά. Οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι σε προηγούμενη μελέτη ανέφεραν υψηλά επίπεδα βακτηρίων που ήταν δυνητικά ικανά να προκαλέσουν σοβαρές ανθρώπινες λοιμώξεις ή/και πολυανθεκτικότητα σε κοτόπουλο και γαλοπούλα, δηλώνουν ότι η τελευταία τους έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές μπορεί επίσης να εκτεθούν σε αυτά τα βακτήρια μέσω του βοείου και του χοιρινού κρέατος. Ζητούν την τακτική αξιολόγηση των επιπέδων των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των ExPEC E. coli, στα προϊόντα κρέατος. Ο Dr. Mora προσθέτει: “Οι παρεμβάσεις από το αγρόκτημα στο πιρούνι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την προστασία του καταναλωτή. Για παράδειγμα, η εφαρμογή εργαστηριακών μεθόδων επιτήρησης που θα επιτρέψουν την περαιτέρω μελέτη των βακτηρίων υψηλού κινδύνου (στα ζώα εκτροφής και στο κρέας) και την εξέλιξή τους λόγω των τελευταίων προγραμμάτων περιορισμού της ΕΕ για τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνιατρική”.

“Στρατηγικές σε επίπεδο εκτροφής, όπως εμβόλια, για τη μείωση της παρουσίας συγκεκριμένων πολυανθεκτικών και παθογόνων βακτηρίων στα ζώα παραγωγής τροφίμων, γεγονός που θα μείωνε τη μεταφορά κρέατος και τον κίνδυνο για τον καταναλωτή.” “Ο καταναλωτής διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων μέσω του σωστού χειρισμού των τροφίμων. Οι συμβουλές προς τους καταναλωτές περιλαμβάνουν τη μη διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι, το καλό μαγείρεμα του κρέατος, τη σωστή αποθήκευση του στο ψυγείο και την κατάλληλη απολύμανση των μαχαιριών, των σανίδων κοπής και άλλων μαγειρικών σκευών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του ωμού κρέατος, ώστε να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση. Με αυτά τα μέτρα, η κατανάλωση κρέατος γίνεται απόλαυση και μηδενικός κίνδυνος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα έχει υψηλό επιπολασμό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Συγκροτήθηκε επιτροπή για αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας

Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία η ανθεκτικότητα των υπερμικροβίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon