ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

E. coli: Πολυανθεκτικά βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ

E. coli: Πολυανθεκτικά βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ

"Στρατηγικές σε επίπεδο εκτροφής, όπως εμβόλια, για τη μείωση της παρουσίας συγκεκριμένων πολυανθεκτικών και παθογόνων βακτηρίων στα ζώα παραγωγής τροφίμων, γεγονός που θα μείωνε τη μεταφορά κρέατος και τον κίνδυνο για τον καταναλωτή." "Ο καταναλωτής διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων μέσω του σωστού χειρισμού των τροφίμων.

E. coli: Από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Πολυανθεκτικά βακτήρια E. coli βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ που εξετάστηκαν σε ισπανική μελέτη. Στελέχη E. coli ικανά να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους ήταν επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένα, όπως θα ακουστεί στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2023, Κοπεγχάγη, 15-18 Απριλίου). Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά φθάνει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα σε όλον τον κόσμο. Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις σκοτώνουν περίπου 700.000 ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και, με τον αριθμό αυτό να προβλέπεται να αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια μέχρι το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τα πολυανθεκτικά βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από τα ζώα στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας, αλλά, λόγω εμπορικών ευαισθησιών, τα δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων στα τρόφιμα δεν διατίθενται ευρέως. Για να μάθουν περισσότερα, η Dr. Azucena Mora Gutiérrez και η Dr. Vanesa García Menéndez, του Πανεπιστημίου Santiago de Compostela-Lugo, Lugo, Ισπανία, μαζί με συναδέλφους τους από άλλα ερευνητικά κέντρα, σχεδίασαν μια σειρά πειραμάτων για να αξιολογήσουν τα επίπεδα πολυανθεκτικών και εξωεντερικών παθογόνων εντεροβακτηρίων (Klebsiella pneumoniae, E. coli και άλλα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν πολυανθεκτικές λοιμώξεις, όπως σηψαιμία ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος) στο κρέας που πωλείται στα ισπανικά σούπερ μάρκετ. Ανέλυσαν 100 προϊόντα κρέατος (από 25 κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι και χοιρινό κρέας) που επιλέχθηκαν τυχαία από σούπερ μάρκετ στο Οβιέδο κατά τη διάρκεια του 2020. Η πλειονότητα (73%) των προϊόντων κρέατος περιείχε επίπεδα E. coli που ήταν εντός των ορίων ασφάλειας τροφίμων. Παρόλα αυτά, σχεδόν τα μισά (49%) περιείχαν πολυανθεκτικά ή/και δυνητικά παθογόνα E. coli. Από αυτά, 82 απομονώσεις E. coli ανακτήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν. Επιπλέον, 12 απομονώσεις K. pneumoniae ανακτήθηκαν από 10 από τα 100 προϊόντα κρέατος (7 κοτόπουλο, 2 γαλοπούλα και 1 χοιρινό).

Σαράντα από τα 100 προϊόντα κρέατος περιείχαν πολυανθεκτικά E. coli (56 από τα 82 E. coli που χαρακτηρίστηκαν). Σε αυτά περιλαμβάνονταν E. coli που παρήγαγαν β-λακταμάσες εκτεταμένου φάσματος (ESBLs), ένζυμα που προσδίδουν αντοχή στα περισσότερα αντιβιοτικά β-λακτάμης, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλλίνης, των κεφαλοσπορινών και της μονοβακτάμης αζτρεονάμης. Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων για τη μεταφορά E. coli που παράγει ESBL ανά τύπο κρέατος ήταν: 68% γαλοπούλα, 56% κοτόπουλο, 16% βοδινό κρέας και 12% χοιρινό κρέας. Αυτή η υψηλότερη παρουσία στελεχών E. coli που παράγουν ESBL στα πουλερικά σε σύγκριση με άλλους τύπους κρέατος οφείλεται πιθανώς σε διαφορές στην παραγωγή και τη σφαγή. Το 27% των προϊόντων κρέατος περιείχε δυνητικά παθογόνα εξωεντερικά E. coli (ExPEC). Τα ExPEC διαθέτουν γονίδια που τους επιτρέπουν να προκαλούν ασθένειες εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα ExPEC προκαλούν τη συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), είναι η κύρια αιτία βακτηριαιμίας (σηψαιμίας) των ενηλίκων και είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία νεογνικής μηνιγγίτιδας. Το έξι τοις εκατό των προϊόντων κρέατος περιείχαν ουροπαθογόνα (UPEC) E. coli-UPEC ανήκουν στην ομάδα ExPEC- αυτά διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ιογένεσης που τους επιτρέπουν να προκαλούν ουρολοιμώξεις.

Ένα τοις εκατό των προϊόντων κρέατος περιείχε E. coli που έφερε το γονίδιο mcr-1. Αυτό το γονίδιο προσδίδει αντοχή στην κολιστίνη, ένα αντιβιοτικό έσχατης ανάγκης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα τα άλλα αντιβιοτικά. Οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι σε προηγούμενη μελέτη ανέφεραν υψηλά επίπεδα βακτηρίων που ήταν δυνητικά ικανά να προκαλέσουν σοβαρές ανθρώπινες λοιμώξεις ή/και πολυανθεκτικότητα σε κοτόπουλο και γαλοπούλα, δηλώνουν ότι η τελευταία τους έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές μπορεί επίσης να εκτεθούν σε αυτά τα βακτήρια μέσω του βοείου και του χοιρινού κρέατος. Ζητούν την τακτική αξιολόγηση των επιπέδων των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των ExPEC E. coli, στα προϊόντα κρέατος. Ο Dr. Mora προσθέτει: “Οι παρεμβάσεις από το αγρόκτημα στο πιρούνι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την προστασία του καταναλωτή. Για παράδειγμα, η εφαρμογή εργαστηριακών μεθόδων επιτήρησης που θα επιτρέψουν την περαιτέρω μελέτη των βακτηρίων υψηλού κινδύνου (στα ζώα εκτροφής και στο κρέας) και την εξέλιξή τους λόγω των τελευταίων προγραμμάτων περιορισμού της ΕΕ για τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνιατρική”.

“Στρατηγικές σε επίπεδο εκτροφής, όπως εμβόλια, για τη μείωση της παρουσίας συγκεκριμένων πολυανθεκτικών και παθογόνων βακτηρίων στα ζώα παραγωγής τροφίμων, γεγονός που θα μείωνε τη μεταφορά κρέατος και τον κίνδυνο για τον καταναλωτή.” “Ο καταναλωτής διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων μέσω του σωστού χειρισμού των τροφίμων. Οι συμβουλές προς τους καταναλωτές περιλαμβάνουν τη μη διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι, το καλό μαγείρεμα του κρέατος, τη σωστή αποθήκευση του στο ψυγείο και την κατάλληλη απολύμανση των μαχαιριών, των σανίδων κοπής και άλλων μαγειρικών σκευών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του ωμού κρέατος, ώστε να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση. Με αυτά τα μέτρα, η κατανάλωση κρέατος γίνεται απόλαυση και μηδενικός κίνδυνος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα έχει υψηλό επιπολασμό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Συγκροτήθηκε επιτροπή για αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας

Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία η ανθεκτικότητα των υπερμικροβίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!