Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή : Τρόφιμα που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Διατροφή : Τρόφιμα που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη δομή και την υγεία του εγκεφάλου μας. Η κατανάλωση μιας δίαιτας ενίσχυσης του εγκεφάλου μπορεί να υποστηρίξει τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη εγκεφαλική λειτουργία.

Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο έντασης ενέργειας, που χρησιμοποιεί περίπου το 20 τοις εκατό των θερμίδων του σώματος , οπότε χρειάζεται άφθονο καλό καύσιμο για να διατηρήσει τη συγκέντρωση όλη την ημέρα. Ο εγκέφαλος απαιτεί επίσης ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, βοηθούν στην οικοδόμηση και επιδιόρθωση εγκεφαλικών κυττάρων, και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το κυτταρικό στρες και τη φλεγμονή , που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ .


 Λιπαρά ψάρια
  • Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.
  • Τα λιπαρά ψάρια είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στη δημιουργία μεμβρανών γύρω από κάθε κύτταρο στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων. Μπορούν, συνεπώς, να βελτιώσουν τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες.
  •  Τα άτομα με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 είχαν αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια σχέση μεταξύ των επιπέδων ωμέγα-3 και της καλύτερης γνώσης ή των ικανοτήτων σκέψης.
  • Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να πάρουν ωμέγα-3 από σόγια, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο και άλλους σπόρους.
Μαύρη σοκολάτα
  • Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο, επίσης γνωστό ως κακάο. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικού.
  • Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες, το οποίο συμβάλλει στη γνωστική μείωση της ηλικίας και στις εγκεφαλικές παθήσεις.
  • Τα φλαβονοειδή κακάου φαίνεται να είναι καλά για τον εγκέφαλο.  Μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νευρώνων και αιμοφόρων αγγείων σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση. Μπορούν επίσης να διεγείρουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
  • Μερικές έρευνες δείχνουν επίσης ότι το φλαβονοειδές συστατικό της σοκολάτας μπορεί να αντιστρέψει τα προβλήματα μνήμης στα σαλιγκάρια. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει αυτό σε ανθρώπους.
  • Η κατανάλωση αυτού του τύπου μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει την πλαστικότητα του εγκεφάλου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση, και μπορεί επίσης να προσφέρει άλλα οφέλη που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.

Ακολουθεί βίντεο με υγιεινές τροφές

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης : Συμβουλές για να τρέφεστε σωστά

Λοίμωξη Κορωνοιός : Πως δρα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους υγιονομικούς

Νίκος Χαρδαλιάς Φωτιά Σχίνος : "Άλλη μία δύσκολη βραδιά ολοκληρώθηκε"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon