Τα ακόλουθα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με τη βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και κάνουν εξαιρετικές επιλογές όταν γεμίζετε για εξετάσεις.

 Μούρα
  • Τα μούρα είναι πλούσια σε μια ποικιλία ενώσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ακαδημαϊκής απόδοσης και στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου σας. Τα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων, των φραουλών και των βατόμουρων, έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδείς ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες.
  • Οι ανθοκυανίνες πιστεύεται ότι βελτιώνουν την ψυχική απόδοση αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας, προστατεύοντας από τη φλεγμονή και βελτιώνοντας ορισμένες οδούς σηματοδότησης που προάγουν την παραγωγή νευρικών κυττάρων και τις κυτταρικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη .
  • Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη μούρων επηρεάζει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται μελλοντικές καλά σχεδιασμένες μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτό το πιθανό όφελος.
 Εσπεριδοειδή 
  • Τα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικά θρεπτικά και η πρόσληψη τους έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της υγείας του εγκεφάλου.
  • Τα μούρα, τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως η εσπεριδίνη, η ναρρίνη, η κουερσετίνη και η ρουτίνη, μεταξύ άλλων .
  • Αυτές οι ενώσεις μπορεί να έχουν την ικανότητα να προάγουν τη μάθηση και τη μνήμη, καθώς και να προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από τραυματισμό, αποτρέποντας επομένως την ψυχική παρακμή
  • Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ψυχικής απόδοσης.
  • Μια μελέτη σε 40 νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση 17 ουγγιών (500 mL) 100% χυμού πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ αύξησε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και βελτίωσε σημαντικά την απόδοση σε μια δοκιμή που περιελάμβανε ταίριασμα συμβόλων με αριθμούς, σε σύγκριση με ένα ποτό ελέγχου .
  • Αν και οι χυμοί φρούτων είναι πιο συγκεντρωμένες πηγές αυτών των πιθανών ενώσεων που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, ολόκληρα εσπεριδοειδή είναι επίσης πλούσιες πηγές φλαβονοειδών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σνακ όταν μελετάτε ή προετοιμάζεστε για εξετάσεις.

  • Το κακάο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδές κατά βάρος οποιασδήποτε άλλης τροφής, γι ‘αυτό τα προϊόντα κακάου όπως η σοκολάτα συμβάλλουν σημαντικά στην πρόσληψη διαιτητικών φλαβονοειδών. Η κατανάλωση προϊόντων κακάου πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του εγκεφάλου .
  • Σε μια μελέτη, 90 ηλικιωμένοι ενήλικες με ήπια ψυχική δυσλειτουργία έπιναν ένα ποτό κακάου που περιέχει είτε 45 mg, 520 mg ή 990 mg φλαβονοειδών κακάου ανά μερίδα μία φορά την ημέρα για 8 εβδομάδες .

Ακολουθεί βίντεο υγιεινής διατροφής