Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή :Προωθείστε την γεύση και θα τραφείτε πιο υγιεινά

Διατροφή :Προωθείστε την γεύση και θα τραφείτε πιο υγιεινά

Διατροφή : Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τρώνε πιο υγιεινά, αλλά οι προσπάθειες ενθάρρυνσης της υγιεινής διατροφής παρέχοντας πληροφορίες για τη διατροφή δεν έχουν αλλάξει δραστικά τις συνήθειες. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ετικέτες με έμφαση στη γεύση και τη θετική εμπειρία θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Οι προκλητικές ετικέτες, όπως στριμμένα καρότα με υαλοπίνακα εσπεριδοειδών” και “απόλυτα σπαράγγια  ψητά στα κάρβουνα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να επιλέξουν και να καταναλώσουν περισσότερα λαχανικά από ό, τι διαφορετικά , εφ ‘όσον το φαγητό προετοιμάζεται με γούστο.


Αυτό είναι ριζικά διαφορετικό από την τρέχουσα πολιτιστική μας προσέγγιση για την υγιεινή διατροφή, η οποία, εστιάζοντας στην υγεία έως την παραμέληση της γεύσης, ενσταλάζει ακούσια τη νοοτροπία ότι η υγιεινή διατροφή είναι άγευστη και στερείται.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

  • Διαπίστωσαν ότι οι επισκέπτες βάζουν λαχανικά στα πιάτα τους 29 τοις εκατό πιο συχνά όταν το φαγητό είχε εστιασμένη στη γεύση έναντι εστιασμένη στην υγεία ονόματα και 14 τοις εκατό πιο συχνά όταν είχε εστιασμένη γεύση έναντι ουδέτερων ονομάτων. Οι δείπνοι έτρωγαν επίσης 39% περισσότερα λαχανικά κατά βάρος, σύμφωνα με τις μετρήσεις του τι σερβίρονται σε σχέση με το πόσο κατέληξαν στο κομπόστ.
  • Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ονόματα που εστιάζουν στα λαχανικά δούλεψαν μόνο όταν τα πιάτα ήταν όντως νόστιμα. Σε ένα σχολείο όπου οι γευματίζοντες πίστευαν ότι τα πιάτα λαχανικών γενικά δεν ήταν τόσο νόστιμα, η επισήμανσή τους χρησιμοποιώντας νόστιμους περιγράφεις είχε μικρή επίδραση.

Σημαντική η επισήμανση της γεύσης

  • Η επισήμανση με επίκεντρο τη γεύση λειτουργεί, , επειδή αυξάνει την προσδοκία για μια θετική εμπειρία γεύσης. Συγκεκριμένα, οι αναφορές σε συστατικά όπως «σκόρδο» ή «τζίντζερ», μέθοδοι προετοιμασίας όπως «ψητό», και λέξεις που επισημαίνουν την εμπειρία όπως το «sizzling» ή το «στιλ ταβέρνας» βοηθούν στη μεταφορά του πιάτου δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και επιεικό , παρηγορητικό ή νοσταλγικό. Για παράδειγμα, το “στριμμένα καρότα με υαλοπίνακα εσπεριδοειδών” λειτουργεί επειδή αναδεικνύει τη γεύση, ενώ το “απολύτως φοβερό κολοκύθι” αποτυγχάνει επειδή είναι πολύ ασαφές.

Η μελέτη είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου για να κάνει τα υγιή τρόφιμα πιο αξιαγάπητα και λιγότερο σαν κάτι που ανέχουμε γιατί είναι καλά για εμάς.

Ακολουθεί βίντεο με συμβουλές για την υγιεινή διατροφή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Διατροφή : Προτρέψτε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά

Αυτοφροντίδα : Συμβουλές για να φροντίσετε το εγώ σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon