Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Πόσο ωφέλιμα είναι τα τρόφιμα ολικής άλεσης για την υγεία μας;

Διατροφή: Πόσο ωφέλιμα είναι τα τρόφιμα ολικής άλεσης για την υγεία μας;

Διατροφή: Έξι σημαντικά οφέλη που έχουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως για την υγεία μας.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι τρόφιμα με ολόκληρους τους κόκκους ανέπαφους, συμπεριλαμβανομένων του πίτουρου, του φύτρου, του ενδοσπέρμιου και του περικάρπιου. Με απλά λόγια, τα θρεπτικά συστατικά στα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πάντα άθικτα και παρέχουν πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν επίσης πολύ λιγότερες κακές θερμίδες από τις επεξεργασμένες, καθιστώντας τις μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας.

Ας δούμε έξι σημαντικά οφέλη για την υγεία των δημητριακών ολικής αλέσεως.

1. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γεμάτα με φυτικές ίνες.

Ξέρετε γιατί το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πιο υγιεινό για εσάς από το λευκό ψωμί; Είναι επειδή τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Περιλαμβάνουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τώρα λοιπόν που γνωρίζετε τα οφέλη του ψωμιού ολικής αλέσεως, μην ξεχάσετε να τα αγοράσετε αντί για λευκό ψωμί την επόμενη φορά.

2. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Θέλετε να χάσετε γρήγορα αυτά τα επιπλέον κιλά; Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να είναι χρήσιμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των δημητριακών ολικής αλέσεως σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, είστε λιγότερο διατεθειμένοι να τσιμπήσετε ανθυγιεινό πρόχειρο φαγητό όταν είστε χορτάτοι. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν δημητριακά ολικής αλέσεως είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι από εκείνους που δεν το κάνουν. Συμπεριλάβετε λοιπόν τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας εάν θέλετε να μειώσετε το βάρος. Θα χαρείτε που το κάνατε.

3. Δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι τα καλύτερα για την υγεία της καρδιάς. Το γεγονός υποστηρίζεται και από την ιατρική επιστήμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Πως; Για αρχή, τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν να κρατήσουν τις αρτηρίες σας ελεύθερες και να μειώσουν τα επικίνδυνα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, είναι μια ζωτική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης.

4. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των δημητριακών ολικής αλέσεως είναι η ικανότητά τους να βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Γιατί είναι τόσο μεγάλη υπόθεση; Επειδή η κακή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε πιο απειλητικά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η αύξηση βάρους, ακόμη και οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και 21%.

5. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσουν τους κινδύνους καρκίνου.

Τα θρεπτικά συστατικά ολικής αλέσεως έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews ανακάλυψε μια σχέση ανάμεσα σε δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

6. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο.

Πιθανότατα έχετε ακούσει την παροιμία «Είσαι ό,τι τρως». Είναι αλήθεια όμως. Τα θρεπτικά συστατικά ολικής αλέσεως συμβάλλουν σε μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή. Οι φυτικές ίνες προάγουν την καλή υγεία του εντέρου, ειδικά μεταξύ των ενηλίκων. Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για τη γενική καλή υγεία. Αλλά τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ωφέλιμα για κάτι περισσότερο από φυτικές ίνες. Είναι επίσης πλούσια σε οξειδωτικά. Και αυτά τα οξειδωτικά δεν χάνονται και κατά το μαγείρεμα. Αυτά τα οξειδωτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς και να αποτρέψετε τις ασθένειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση ιχθυελαίου ενισχύει τον εγκέφαλο

Τα μεταμεσονύχτια σνακ μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Η διατροφική αξία του τραχανά είναι αδιαπραγμάτευτη!!!

Πώς οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας βοηθούν στη μείωση του σακχάρου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών με θαλασσινά

Γαριδομακαρονάδα: Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα της γαρίδας με τον πλούτο των ζυμαρικών. Είναι ένα κομψό αλλά απλό γεύμα ιδανικό για κάθε περίσταση.

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Πέστροφα με σάλτσα μπάρμπεκιου στο τηγάνι

Πέστροφα συνταγή: Αυτή η συνταγή για ψητή  πέστροφα με σάλτσα μπάρμπεκιου στο τηγάνι είναι ιδανική για ένα γρήγορο και γευστικό γεύμα το βράδυ της εβδομάδας. Με λίγα μόνο απλά υλικά, μπορείτε να έχετε ένα λαχταριστό πιάτο στο τραπέζι σας σε χρόνο μηδέν.

Σολομός με πατάτες και πράσο 

Οικογενειακό φαγητό: Πρόκεται για ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που αποτελεί μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA).

Πώς να μαγειρέψετε το τέλειο rib eye;

Rib eye: Το μαγείρεμα της τέλειας μπριζόλας rib eye απαιτεί έναν συνδυασμό επιλογής κρέατος υψηλής ποιότητας, κατάλληλων καρυκευμάτων και εξοικείωσης με την τεχνική μαγειρέματος

Close Icon