Διατροφή

Διατροφή οστά: Πως το γιαούρτι βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και στην υγεία των οστών

Διατροφή οστά: Πως το γιαούρτι βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και στην υγεία των οστών

Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του, όπως το ασβέστιο, τα προβιοτικά, το κάλιο και η βιταμίνη Β12, βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και στη διατήρηση γερών οστών, ενώ συμβάλλουν γενικότερα στην καλή σωματική και ψυχική υγεία

Διατροφή οστά: Το κλασικό παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό γαλακτοκομικό προϊόν με χαμηλά λιπαρά, πλούσια γεύση και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Θεωρείται ένα φυσικό καλλυντικό με αντιγηραντική δράση, αλλά και ένα πολύτιμο εργαλείο για το σύνολο του οργανισμού.

Τα προβιοτικά μας κρατάνε υγιείς και χαρούμενους

Το γιαούρτι περιέχει πολλά προβιοτικά, δηλαδή υγιεινά βακτήρια που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των στομαχικών προβλημάτων, όπως η διάρροια και ο πόνος. «Τα βακτήρια αυτά ζουν φυσιολογικά στο έντερό μας και μας κρατούν υγιείς. Χωρίς μια σωστή ισορροπία καλών βακτηρίων από τα προβιοτικά, τα πολλά ‘κακά’ βακτήρια μπορεί να συσσωρευθούν και να βλάψουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα«, αναφέρει η πιστοποιημένη διατροφολόγος Shane Griffin.Και καθώς το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να πυροδοτήσουν στομαχικά προβλήματα, το έντερο στέλνει σημάδια και με άλλο τρόπο. Μια μελέτη βρήκε ότι τα προβιοτικά μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, ενώ άλλοι ότι μειώνουν την τάση του ατόμου για δυσφορία και σκέψεις θλίψης ή πρόκλησης πόνου σε άλλους ή στο ίδιο.

Το ασβέστιο είναι το κλειδί για μια καλή υγεία

Ένα άλλο όφελος του γιαουρτιού είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το οποίο συμβάλλει στο «χτίσιμο» δυνατών μυών και στη λειτουργία ζωτικών οργάνων. Επειδή το σώμα δεν παράγει από μόνο του ασβέστιο, η έλλειψή του μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη (το ύψος) των παιδιών και να αυξήσει τον κίνδυνο των ενηλίκων για οστεοπόρωση. Μια μερίδα γιαουρτιού περιέχει 18,7% των καθημερινών αναγκών σε ασβέστιο, ενώ αποτελεί και εξαιρετική επιλογή για τους ηλικιωμένους που θέλουν να διατηρήσουν την υγεία των οστών τους.

Η απαραίτητη για τον οργανισμό βιταμίνη Β12

Το σώμα χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τη σύνθεση του DNA. «Πολλοί επιλέγουν τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12, αλλά το γιαούρτι προσφέρει μια ισχυρή, φυσική εναλλακτική, καθώς περιέχει το 21,3% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού. Οι χορτοφάγοι συνήθως παρουσιάζουν έλλειψη της Β12 επειδή η βιταμίνη βρίσκεται φυσικά στα ζωικά προϊόντα, όπως το ψάρι, το κρέας και τα αυγά. Το γιαούρτι, λοιπόν, αποτελεί έναν εξαιρετικό, χορτοφαγικό τρόπο να προσθέσουμε βιταμίνη Β12 στη διατροφή μας.

Το κάλιο που εξισορροπεί το νάτριο

Μια μερίδα γιαουρτιού μπορεί να προσφέρει έως και το 6,8% της ημερήσιας πρόσληψης σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και εξισορροπεί τα επίπεδα του νατρίου στο σώμα. Ένας άνθρωπος που έχει υψηλά επίπεδα νατρίου ή ακολουθεί μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, καλό θα είναι να καταναλώνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ώστε το σώμα να αποβάλει την πλεονάζουσα ποσότητα νατρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το άμυλο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο

Η πανδημία έχει διαταράξει τη ζωή και την οικονομική ευημερία για πολλούς

Στρατηγικές ανακούφισης του στρες για άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Μήπως έχετε έλλειψη σε πρωτεΐνη; 7 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών;

Άμυλο διατροφή: Τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Ως πλούσιες πηγές καλίου και μαγνησίου, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να διασφαλίσουν την υγεία των οστών.

Ταξινόμηση τροφίμων από άποψη υγείας

Η μέση βαθμολογία των τροφίμων-ποτών της «Πυξίδας» υπολογίστηκε στο 43,2, κάτι που δείχνει πόσα περιθώρια υπάρχουν για να βελτιωθεί η διατροφή του μέσου ανθρώπου από άποψη ποιότητας και υγείας.