Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Κι όμως καθορίζεται από το χαρακτήρα σας

Διατροφή: Κι όμως καθορίζεται από το χαρακτήρα σας

Είστε «ανοιχτοί» ή «κλειστοί»; Ευαίσθητοι ή ορθολογικοί; Ανάλογα λοιπόν θα γεμίσετε και το πιάτο σας…


Είστε «ανοιχτοί» ή «κλειστοί»; Ευαίσθητοι ή ορθολογικοί; Ανάλογα λοιπόν θα γεμίσετε και το πιάτο σας… Αν είστε ένα άτομο ανοιχτό στο να δοκιμάζει νέα πράγματα, μια προσωπικότητα «ζεστή» και ευγενική, τότε είναι πιο πιθανό να επιλέξετε τη vegan διατροφή. Αν πάλι είστε πιο «κλειστοί» και ίσως κάποιες φορές πιο απότομοι στις αντιδράσεις σας, τότε ίσως προτιμάτε περισσότερο το κρέας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ανασκόπηση μελετών που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Apetite.

Τι μελέτησαν οι ερευνητές

Στην εν λόγω ανασκόπηση, οι ερευνητές εξέτασαν 17 μελέτες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τη διατροφή σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν αν τα άτομα που κάνουν συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, μοιράζονται κοινά στοιχεία στο χαρακτήρα τους. Στις μελέτες συμμετείχαν περίπου 70.000 συμμετέχοντες από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5 το πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με σύντομες φράσεις που είχαν να κάνουν με την προσωπικότητα και τα συναισθήματά τους, όπως «νιώθω άνετα με τους ανθρώπους γύρω μου» ή «έχω να πω έναν καλό λόγο για όλους». Όλες οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ατόμων, βασιζόμενες στη θεωρία στον κλάδο της ψυχολογίας που αφορά τα «5 βασικά γνωρίσματα της προσωπικότητας», τα οποία είναι:

  • Η δεκτικότητα.
  • Η θετικότητα.
  • Ο νευρωτισμός (αφορά άτομα που δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε στρεσογόνους παράγοντες και είναι πιο πιθανό να ερμηνεύουν συνήθεις καταστάσεις, όπως μικρές απογοητεύσεις ως απελπιστικά δύσκολες).
  • Η εξωστρέφεια.
  • Η ευσυνειδησία.

 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, οι παράγοντες «πίσω» από τις αποφάσεις μας ως προς το φαγητό που καταναλώνουμε υφίστανται και παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ποια στοιχεία της προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να μοιράζονται οι vegan

Η μελέτη δεν βρήκε σταθερές συσχετίσεις μεταξύ νευρωτισμού, εξωστρέφειας, ευσυνειδησίας και διατροφικού στυλ, υποδηλώνοντας ότι μόνο η δεκτικότητα και η θετικότητα ήταν κατά βάση εκείνα τα χαρακτηριστικά που διέφεραν μεταξύ vegan και κρεατοφάγων. Τα άτομα που επιλέγουν μια vegan διατροφή κινητοποιούνται από σκέψεις όπως η βιωσιμότητα, τα δικαιώματα των ζώων και η μείωση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, όπως δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Κρίστοφερ Χόπγουντ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Κατά τον ίδιο, τέτοιες σκέψεις φανερώνουν άτομα με περιέργεια για γνώση και προθυμία να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Η δεκτικότητα συνδέεται περισσότερο με το φιλελευθερισμό, την αλληλεγγύη, τη συμπόνια και την ενσυναίσθηση. Όπως αποκάλυψε, τα vegan άτομα είναι πιο πιθανό να είναι «ζεστά», συμπονετικά, ευγενικά, «ανοιχτά» και καλοπροαίρετα. Όσον αφορά τα φύλα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι δεκτικές και τελικά να επιλέξουν μια vegan διατροφή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε εύκολα και υγιεινά σνακ για τα παιδιά

Διατροφή παιδιού: Ποιο μέταλλο δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο του;

Πόσο καλό κάνει η σόγια στον οργανισμό μας;

Λεμόνι κύμινο: Η μαγική συνταγή για απώλεια λίπους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon