Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Η παράλειψη γευμάτων προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας

Διατροφή: Η παράλειψη γευμάτων προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας

Διατροφή: Η παράλειψη γευμάτων συνήθως σημαίνει την πρόσληψη μεγαλύτερου ενεργειακού φορτίου ταυτόχρονα, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει το βάρος της ρύθμισης του μεταβολισμού της γλυκόζης και να οδηγήσει σε επακόλουθη μεταβολική επιδείνωση.


Η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος την ημέρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε Αμερικανούς ενήλικες 40 ετών και άνω, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε κάθε μέρα;

Η παράλειψη πρωινού σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και η έλλειψη μεσημεριανού γεύματος ή δείπνου με θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Ακόμη και μεταξύ των ατόμων που τρώνε τρία γεύματα ημερησίως, η κατανάλωση δύο παρακείμενων γευμάτων με διαφορά μικρότερη ή ίση με 4,5 ώρες μεταξύ τους σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

«Σε μια εποχή που η διαλείπουσα νηστεία διαφημίζεται ευρέως ως λύση για απώλεια βάρους, μεταβολική υγεία και πρόληψη ασθενειών, η μελέτη μας είναι σημαντική για το μεγάλο τμήμα των Αμερικανών ενηλίκων που τρώνε λιγότερα από τρία γεύματα κάθε μέρα. Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι τα άτομα που τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνα που έτρωγαν περισσότερα καθημερινά γεύματα.

Μεταξύ αυτών, οι συμμετέχοντες που παραλείπουν πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ όσοι παραλείπουν το μεσημεριανό γεύμα ή το βραδινό αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες», σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Yangbo Sun, MBBS, Ph.D., Department of Preventive Medicine. , Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί, Μέμφις. TN, Η.Π.Α.. «Με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε να τρώτε τουλάχιστον δύο έως τρία γεύματα κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια ομάδα περισσότερων από 24.000 Αμερικανών ενηλίκων 40 ετών και άνω που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) μεταξύ 1999 και 2014. Μια συνεχιζόμενη, εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα για την υγεία του μη θεσμοθετημένου πληθυσμού των ΗΠΑ , το NHANES συλλέγει ένα ευρύ φάσμα δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία για να αξιολογήσει τη διατροφή, τη διατροφική κατάσταση, τη γενική υγεία, το ιστορικό ασθένειας και τις συμπεριφορές υγείας κάθε δύο χρόνια.

Η κατάσταση θνησιμότητας και η αιτία των 4.175 θανάτων που εντοπίστηκαν σε αυτήν την ομάδα επιβεβαιώθηκαν από το Αρχείο Συνδεδεμένης Θνησιμότητας Δημόσιας Χρήσης NHANES. Οι ερευνητές παρατήρησαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των συμμετεχόντων που έτρωγαν λιγότερα από τρία γεύματα την ημέρα (περίπου το 40% των ερωτηθέντων)—είναι πιο πιθανό να είναι νεότεροι, άνδρες, μη Ισπανόφωνοι μαύροι, έχουν λιγότερη εκπαίδευση και χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα, καπνίζουν, πίνετε περισσότερο αλκοόλ, μην είστε σίγουροι για τα τρόφιμα και τρώτε λιγότερο θρεπτικό φαγητό, περισσότερα σνακ και λιγότερη πρόσληψη ενέργειας συνολικά.

«Τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά ακόμη και μετά από προσαρμογές για παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής (κάπνισμα, χρήση αλκοόλ, επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ενεργειακή πρόσληψη και ποιότητα διατροφής) και την τροφική ανασφάλεια», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης Wei Bao, MD, Ph.D. Τμήμα Επιδημιολογίας, Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, Αϊόβα Σίτι, ΙΑ, ΗΠΑ. Σημείωσε, «Τα ευρήματά μας βασίζονται σε παρατηρήσεις που προέρχονται από δημόσια δεδομένα και δεν συνεπάγονται αιτιότητα. Ωστόσο, αυτό που παρατηρήσαμε έχει μεταβολικό νόημα».

Ο Δρ Bao εξήγησε ότι η παράλειψη γευμάτων συνήθως σημαίνει την πρόσληψη μεγαλύτερου ενεργειακού φορτίου ταυτόχρονα, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει το βάρος της ρύθμισης του μεταβολισμού της γλυκόζης και να οδηγήσει σε επακόλουθη μεταβολική επιδείνωση. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ ενός μικρότερου διαστήματος γευμάτων και της θνησιμότητας, καθώς ο μικρότερος χρόνος μεταξύ των γευμάτων θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο ενεργειακό φορτίο στη δεδομένη περίοδο.

Ο Δρ Bao σχολίασε, «Η έρευνά μας συνεισφέρει τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφικών συμπεριφορών και θνησιμότητας στο πλαίσιο του χρόνου των γευμάτων και της διάρκειας της ημερήσιας γευματικής περιόδου». Η συχνότητα των γευμάτων, οι παραλείψεις και τα διαστήματα δεν αντιμετωπίστηκαν από τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020-2025, επειδή η Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Κατευθυντήριων Οδηγιών «δεν μπόρεσε να βρει επαρκή στοιχεία για να συνοψίσει τα στοιχεία μεταξύ συχνότητας φαγητού και υγείας». Προηγούμενες διατροφικές μελέτες και διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες για Αμερικανούς επικεντρώθηκαν κυρίως σε διαιτητικά συστατικά και συνδυασμούς τροφίμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Από τι αποτελείται το παραδοσιακό τραπέζι την Ημέρα των Ευχαριστιών

Μαγειρέψτε ένα θρεπτικό και υγιεινό φαγητό για όλη την οικογένεια

6 Συμβουλές για να αλλάξετε την διατροφή σας

6 Συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε για να ζήσετε περισσότερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon