Διατροφή

Διατροφή Ακριβείας: Προσδιορίζει ποια διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο

Διατροφή Ακριβείας: Προσδιορίζει ποια διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο

Διατροφή Ακριβείας: Αντί να ακολουθούν μια τυπική προσέγγιση που βασίζεται σε υποθέσεις, οι ερευνητές της διατροφής ακριβείας συλλέγουν δεδομένα για να μελετήσουν το DNA ενός ατόμου, το μικροβίωμα του εντέρου, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση σε αυτό που τρώνε και είναι σε θέση να προσδιορίσουν πώς επηρεάζει το ψυχολογικό και βιολογικό προφίλ ενός ατόμου.

Πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο πεδίο μελέτης που υποθέτει ότι κάθε άτομο μπορεί να έχει μοναδικές αντιδράσεις στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών – και συνδυάζει δεδομένα με βάση τη γενετική, τη συμπεριφορά, τα κοινωνικοοικονομικά πλαίσια, το περιβάλλον και τα διατροφικά πρότυπα, προκειμένου για να αναπτύξει πιθανώς εξατομικευμένες δίαιτες για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων καταστάσεις υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, [η νέα] επιστήμη κινείται μέσω λεπτομερούς έρευνας και τρόπων παρέμβασης για να εντοπίσει ακριβώς ποιος τύπος διατροφής ταιριάζει καλύτερα σε ποιον τύπο ατόμου», δήλωσε η Linda Van Horn. μία εκ των επικεφαλής ερευνητών του εγχειρήματος. Το προγράμμα, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH στις ΗΠΑ) και ονομάζεται Nutrition for Precision Health.

«Είναι πολύ συναρπαστικό, περιεκτικό και πολύ πιθανό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφούνται οι δίαιτες, τον τρόπο που ασκείται η ιατρική και το πώς θα αντιμετωπίζεται η ζωή στο μέλλον όσον αφορά την προώθηση της υγιεινής διατροφής για όλους», δήλωσε η Van Horn, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Αντί να ακολουθούν μια τυπική προσέγγιση που βασίζεται σε υποθέσεις, οι ερευνητές της διατροφής ακριβείας συλλέγουν δεδομένα για να μελετήσουν το DNA ενός ατόμου, το μικροβίωμα του εντέρου, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση σε αυτό που τρώνε και είναι σε θέση να προσδιορίσουν πώς επηρεάζει το ψυχολογικό και βιολογικό προφίλ ενός ατόμου, είπε η Van Horn.

Ενώ οι ερευνητές στο παρελθόν βασίζονταν αποκλειστικά στις πληροφορίες σχετικά με την διατροφή που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να θυμηθούν, το πρόγραμμα NIH θα αναπτύξει αλγόριθμους για την πρόβλεψη της ατομικής απόκρισης στη διατροφή και τη δίαιτα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν ή δεν ξέρουν ή έχουν περιορισμένη ικανότητα να θυμηθούν συγκεκριμένα τι έφαγαν, πόσο έφαγαν ή πώς ήταν καρυκευμένο ή προετοιμασμένο το γεύμα– πράγματα που είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά την επιρροή τους στην υγεία». εξήγησε η Van Horn.

Η διατροφή ακριβείας βασίζεται στον εντοπισμό «ειδικών σχέσεων μεταξύ του τι τρώει ένα άτομο και των αποτελεσμάτων που μπορούμε να μετρήσουμε, όπως η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη του αίματος ή το σωματικό βάρος και κάθε άλλο μέτρο ενδιαφέροντος που σχετίζεται με την πρόληψη ασθενειών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ο ρόλος της κληρονομικότητας στο φαινόμενο της γήρανσης

Πως η σύγχρονη ιατρική μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Με μια ισορροπημένη διατροφή και την αντίληψη των συμπτωμάτων έλλειψης, μπορούμε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και ενεργητικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού

Θυμάρι: Με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, την υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το θυμάρι μας χαρίζει μια συνολική ευεξία που ξεπερνά τα σύνορα της καθημερινής μας ζωής.

Κοτόπουλο σοτέ με μουστάρδα και μανιτάρια

Κοτόπουλο συνταγή: Το κοτόπουλο, ως κύριο συστατικό της συνταγής, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ τα μανιτάρια που το συνοδεύουν θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.