Διατροφή

Διατροφή Μύθοι και Πραγματικότητα: Ψέματα και αλήθειες για το φαγητό

Διατροφή Μύθοι και Πραγματικότητα: Ψέματα και αλήθειες για το φαγητό

Διατροφή Μύθοι και Πραγματικότητα: Ακόμη και ειδικοί επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και διαιτολόγων, ευθύνονται για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τη διατροφή στο κοινό αυξάνοντας τη σύγχυση.

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανάγνωση του αγαπημένου σας περιοδικού ή η επίσκεψη σε δημοφιλείς ιστότοπους σας εκθέτει σε ατελείωτες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την υγεία – οι περισσότερες από τις οποίες είναι λανθασμένες. Ακόμη και ειδικοί επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και διαιτολόγων, ευθύνονται για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τη διατροφή στο κοινό, αυξάνοντας τη σύγχυση. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο γνωστούς μύθους που σχετίζονται με τη διατροφή.

Αν και η δημιουργία ελλείμματος θερμίδων καίγοντας περισσότερη ενέργεια από ό,τι παίρνετε είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την απώλεια βάρους, δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία. Το να βασίζεστε αποκλειστικά στην πρόσληψη θερμίδων δεν ανταποκρίνεται στον μεγάλο αριθμό μεταβλητών που μπορεί να αποτρέψουν κάποιον από το να χάσει βάρος, ακόμη και όταν κάνει δίαιτα με πολύ χαμηλές θερμίδες. Για παράδειγμα, οι ορμονικές ανισορροπίες, οι συνθήκες υγείας όπως ο υποθυρεοειδισμός, οι μεταβολικές προσαρμογές, η χρήση ορισμένων φαρμάκων και η γενετική προδιάθεση είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να κάνουν την απώλεια βάρους δυσκολότερη για ορισμένα άτομα, ακόμα και όταν βρίσκονται σε αυστηρή διατροφή 

Αν και η λανθασμένη θεωρία ότι τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα είναι ανθυγιεινά σιγά σιγά τίθεται σε αμφισβήτηση, πολλοί άνθρωποι φοβούνται ακόμα τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ακολουθούν δίαιτες χαμηλών λιπαρών με την ελπίδα ότι η μείωση της πρόσληψης λίπους θα ωφελήσει τη συνολική υγεία τους. Το διαιτητικό λίπος είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία. Επιπλέον, οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. 

Ενώ κάποτε θεωρήθηκε ότι η κατανάλωση πρωινού ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για μια υγιή ημέρα, η έρευνα έδειξε ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει για τους περισσότερους ενήλικες. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η διακοπή του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, η συμμετοχή σε διαλειμματική νηστεία, κατά τη διάρκεια της οποίας το πρωινό είτε παραλείπεται είτε καταναλώνεται αργότερα μέσα στην ημέρα, έχει συνδεθεί με πληθώρα πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βελτιωμένου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και της μείωσης των φλεγμονωδών δεικτών. Ωστόσο, η διαλειμματική νηστεία μπορεί επίσης να επιτευχθεί με την κατανάλωση κανονικού πρωινού και στη συνέχεια με το τελευταίο γεύμα σας νωρίτερα το βράδυ για να διατηρήσετε ένα παράθυρο νηστείας 14-16 ωρών. 

Η παχυσαρκία σχετίζεται με πολλές καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη, ορισμένοι καρκίνοι, ακόμη και ο πρόωρος θάνατος. Ωστόσο, η μείωση του κινδύνου ασθένειας δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται σκελετοί. Το πιο σημαντικό είναι να καταναλώνετε μια θρεπτική διατροφή και να διατηρείτε έναν ενεργό τρόπο ζωής, καθώς αυτές οι συμπεριφορές βελτιώνουν συχνά το σωματικό σας βάρος και το ποσοστό σωματικού λίπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με τη διατροφή των Okinawans θα τα εκατοστήσεις στην κυριολεξία

Νέα βρετα νική μελέτη για την απώλεια βάρους στην 3η ηλικία

Όταν η απώλεια βάρους είναι ανεξήγητη - Πιθανοί λόγοι

Οι 2 τροφές θησαυροί για αντιοξειδωτικά

Τα 3 κορυφαία βότανα για απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.