Διατροφή

Δίαιτα μόδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για μια δίαιτα χωρίς γλουτένη

Δίαιτα μόδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για μια δίαιτα χωρίς γλουτένη

Δίαιτα μόδα: Ο όρος «δίαιτα χωρίς γλουτένη» μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε μερικούς ανθρώπους με τις αντιφατικές —και συχνά αβάσιμες— προτάσεις και κανόνες.

Μπορεί να έχετε δει περιοδικά γυμναστικής και ειδικούς υγείας να κηρύττουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Σύμφωνα με αυτούς, είναι ένα παιχνίδι που αλλάζει το ταξίδι σας για απώλεια βάρους. Και ως κάποιος που είναι ο ίδιος στο ταξίδι απώλειας βάρους, μπορεί να νιώσετε στον πειρασμό να το δοκιμάσετε. Αλλά για να ξέρετε, ακόμη και μια δίαιτα κετο είναι πολύ αποτελεσματική και μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς χρόνο, αλλά είναι ασφαλής; Λοιπόν, τι θα λέγατε για μια δίαιτα χωρίς γλουτένη; Είναι καλό για εσάς; Πρέπει να το αγκαλιάσεις;

Ο όρος «δίαιτα χωρίς γλουτένη» μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε μερικούς ανθρώπους με τις αντιφατικές —και συχνά αβάσιμες— προτάσεις και κανόνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι το διατροφικό πρόγραμμα δεν είναι μια δίαιτα με τον τρόπο που το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι – δεν έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Είναι απλώς μια διατροφική προσέγγιση που υποστηρίζει την επούλωση του πεπτικού σας συστήματος, ώστε να μπορείτε να αρχίσετε να απορροφάτε όλα τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή σας. Αυτή η ανάρτηση ιστολογίου περιορίζει τον θόρυβο για να εξηγήσει μερικά βασικά στοιχεία σχετικά με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, ώστε να έχετε τις γνώσεις που χρειάζεστε για να κάνετε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.

Τι είναι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη αποκλείει αυστηρά οποιαδήποτε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, η οποία είναι ένας συγκεκριμένος τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και μερικά άλλα δημητριακά. Το να κάνετε χωρίς γλουτένη σημαίνει να αποφεύγετε αυτά τα δημητριακά και να καταναλώνετε μόνο ολόκληρα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη, όπως ψωμί ή ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, καθώς και ολόκληρα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας και αυγά που δεν περιέχουν γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά μπορεί επίσης να προστεθεί στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία για την υφή. Εκτός από τρόφιμα όπως πίτσα, ζυμαρικά, δημητριακά και αρτοσκευάσματα, η γλουτένη μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων και ποτών, όπως κρέμα, σάλτσα σόγιας, πολλά φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής. Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε αυτή τη δίαιτα, πρέπει να καταλάβετε ποιες τροφές περιέχουν γλουτένη και να τις αποφύγετε. Αυτό δεν είναι τόσο απλό και εύκολο, γιατί η γλουτένη βρίσκεται σε πολλά φυσικά τρόφιμα και προϊόντα διατροφής. Στη δίαιτα χωρίς γλουτένη, μπορείτε να φάτε οποιαδήποτε φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη, όπως:

 • Φρούτα και λαχανικά
 • Κρέας, ψάρι, πουλερικά και αυγά
 • Φασόλια και όσπρια
 • Ξηροί καρποί και σπόροι
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Ρύζι
 • Πατάτες
 • Φακές

Άλλα δημητριακά και άμυλα που τρώγονται καλά (εφόσον δεν συνοδεύονται από καρυκεύματα) περιλαμβάνουν:

 • κινόα
 • Αμάραντος
 • Είδος σίκαλης
 • Καλαμποκάλευρο
 • Κεχρί
 • Βρώμη
 • Ρύζι

Υπάρχουν πολλά αλκοολούχα και αναψυκτικά που είναι χωρίς γλουτένη, όπως:

 • Χυμός φρούτων
 • Αρωματισμένο νερό
 • Αθλητικά ποτά
 • Μηλίτης
 • Κρασί
 • Σέρυ

Λόγοι για να αποφύγετε τη γλουτένη

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν τη γλουτένη χωρίς προβλήματα, ορισμένοι άνθρωποι πρέπει – ή επιλέγουν – να αποφύγουν ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Τα άτομα με τις παρακάτω καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγουν τροφές που περιέχουν γλουτένη:

 • Άτομα με κοιλιοκάκη.
 • Άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη
 • Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συμπτώματά σας εάν έχετε κάποια από αυτές τις καταστάσεις. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας σε άτομα με κοιλιοκάκη. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια από τις παθήσεις.

Τα οφέλη μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη

Υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει οφέλη για την υγεία για όποιον δεν έχει κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη. Σύμφωνα με τις αντιλήψεις, μπορεί να βελτιώσει το πεπτικό σύστημα ατόμων με ορισμένες πεπτικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD). Σε αυτή την περίπτωση, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πεπτικής υγείας μειώνοντας τη φλεγμονή και τη δυσφορία.

Μειονεκτήματα μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη: 

Υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. 

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών: 

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, καθώς πολλά δημητριακά που περιέχουν γλουτένη είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και σίδηρο. Τα άτομα σε δίαιτα χωρίς γλουτένη πρέπει να βρουν εναλλακτικές πηγές για να αντισταθμίσουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Κόστος και διαθεσιμότητα: 

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι συχνά πιο ακριβά από τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη και μπορεί να είναι λιγότερο άμεσα διαθέσιμα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει οικονομική επιβάρυνση και να περιορίσει τις επιλογές τροφίμων, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Έλλειψη διαιτητικών ινών: 

Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε θέματα όπως η δυσκοιλιότητα και να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική λειτουργία του εντέρου.

Κοινωνικές προκλήσεις: 

Η παρακολούθηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι κοινωνικά προκλητική, ειδικά όταν τρώτε έξω ή παρακολουθείτε κοινωνικές εκδηλώσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομόνωσης και απογοήτευσης, καθώς η εφαρμογή μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι πρόκληση για άλλους.

Μια οικογένεια πρωτεϊνών γνωστή ως γλουτένη υπάρχει σε αρκετούς κόκκους. Για εκείνους με μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS) και κοιλιοκάκη, η κατανάλωση του έχει αρνητικά αποτελέσματα. Επιπλέον, τα είδη που περιέχουν οποιοδήποτε είδος σιταριού πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που είναι αλλεργικά στο σιτάρι. Είναι κρίσιμο κάποιος που λαμβάνει αρκετή διατροφή από άλλες πηγές τροφίμων να μην υποφέρει από τις συνέπειες της αποκοπής της γλουτένης από τη διατροφή του. Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, μιλήστε με έναν γιατρό ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές διατροφικές προσαρμογές. Μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα βιώσιμο και καλά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής χωρίς γλουτένη που καλύπτει τις μοναδικές διατροφικές σας ανάγκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μεσογειακή διατροφή ενισχύει τη νοητική οξύτητα σε κάθε ηλικία

Γιατί οι καταθλιπτικοί εγκαταλείπουν την μεσογειακή δίαιτα;

Σύνδρομο Gilbert και η σχέση του με τη διατροφή

Ποια είναι τα κύρια φαγητά της φυλής των Μασάι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Τροφές ανάρρωση: Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε βήχα, στομαχικές διαταραχές ή πυρετό, το φαγητό είναι γενικά το τελευταίο πράγμα στο οποίο τείνουμε να εστιάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι.

Συμβουλές για να χάσετε βάρος γρήγορα

Απώλεια βάρους: Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές και κάνοντας βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Λαχανικά χωρίς άμυλο: Οι θρεπτικοί σύμμαχοι της διατροφής σας

Λαχανικά χωρίς άμυλο: Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους διατροφικούς σας στόχους.

Λαζάνια με σπανάκι, ντομάτα και πράσο

Περιέχει αρκετά λαχανικά, μυρωδικά και τα λαζάνια, ως βασική πηγή υδατάνθρακα. Η μερίδα είναι χορταστική και μας δίνει 570 θερμίδες, κάτι που αποτελεί ένα πλούσιο και χορταστικό γεύμα.