Διατροφή

Bistecca alla Fiorentina: Ποια είναι η ιστορία της θρυλικής μπριζόλας από την Φλωρεντία;

Bistecca alla Fiorentina: Ποια είναι η ιστορία της θρυλικής μπριζόλας από την Φλωρεντία;

Bistecca alla Fiorentina: Η Φλωρεντία είναι διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο για την εξαιρετική ποιότητα κρέατος. Μια μοναδική συνταγή που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης.

Η κουζίνα της Τοσκάνης έχει πολλά νόστιμα πιάτα. Όμως αν πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα από αυτά, ίσως πρέπει να επιλέξετε το Bistecca alla Fiorentina! Αλλά ποια είναι η ιστορία του; Στις 10 Αυγούστου (νύχτα των πεφταστεριών) κάποια στιγμή τον περασμένο αιώνα , όπως και κάθε χρόνο τοποθετούσαν μεγάλα μαγκάλια γύρω από την εκκλησία του San Lorenzo. Τεράστια κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος μαγειρεύονται αργά πάνω από τα μαγκάλια. Οι Φλωρεντίνοι κάθονται σε παγκάκια γύρω από τη φωτιά, τρώνε άφθονα μεγάλες μερίδες κρέατος, ενώ οι κρεοπώλες συνεχίζουν να τεμαχίζουν περισσότερα κρέας για ψήσιμο.

Εκείνη τη μέρα εξαιτίας του καινούργιου τραπεζικού συστήματος, έρχονται στην Φλωρεντία άρχοντες και πλούσιοι από όλη την Ευρώπη. Μια ομάδα λοιπόν Βρετανών αριστοκρατών, που προσελκύονται από το γλέντι που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις φωτιές του Σαν Λορέντσο, κάθεται δίπλα στον πληθυσμό και αρχίσει να τρώει τις φέτες κρέατος. Την ίδια στιγμή που το  δοκιμάζουν αρχίζουν να φωνάζουν “Beefsteak! Beefsteak!” και εξακολουθούν να ζητούν περισσότερο κρέας. Από αυτή την πεινασμένη κραυγή τψν βρετανών δημιουργήθηκε ο ιταλικός όρος Bistecca.

Η μπριζόλα της Φλωρεντίας είναι ένα κομμάτι κρέατος που παρασκευάζεται από το μέρος του οσφυϊκού κοντά στο πόδι του βοοειδούς, το οποίο είναι νεαρό θηλυκό μοσχάρι που δεν έχει μείνει ποτέ έγκυος, ηλικίας 15/16 μηνών.

Η κοπή της μπριζόλας της Φλωρεντίας στην Τοσκάνη είναι μια αρχαία τέχνη, το ελάχιστο πάχος κοπής είναι 1,5 ίντσα, αλλά η τέλεια κοπή δεν είναι μικρότερη από 2. Ως εκ τούτου, α πρέπει να αγοράσετε από τον κρεοπώλη ξηρό κρέας που κρέμεται και αν πρέπει να το φτιάξετε στο σπίτι, τυλίξτε κάθε μπριζόλα με ένα μόνο πανί. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 4 μέρες μέχρι να ωριμάσει. Ζεσταίνουμε πολύ καλά την επιφάνεια που επιλέξαμε για το μαγείρεμα της μπριζόλας και τοποθετούμε τη μπριζόλα όρθια στο κόκαλο για να ζεσταθεί το εσωτερικό και να μαλακώσει η λιπαρή ίνα για 15 λεπτά. Έπειτα, θερμαίνετε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία περίπου 5 λεπτά κάθε πλευρά χωρίς να μετακινήσετε το κρέας.

Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα λεπτό: η επιφάνεια του κρέατος πρέπει να ψηθεί πολύ καλά χωρίς να καεί, βρίσκοντας τη σωστή θερμοκρασία με θερμόμετρο μαγειρέματος. Αφήστε τη μπριζόλα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος, όπως για παράδειγμα στο φούρνο που είχε προηγουμένως ζεσταθεί και μετά σβήσει για περίπου 10 με 15 λεπτά.Με αυτόν τον τρόπο, οι φυτικές ίνες του κρέατος θα χαλαρώσουν αναδιανέμοντας τους χυμούς και διατηρώντας τις γεύσεις στη μπριζόλα. Σερβίρετε και αλατίστε τη Bistecca alla Fiorentina και προετοιμαστείτε για ένα θεσπέσιο γεύμα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια συνταγή με μοσχάρι κατευθείαν από την Αργεντινή

Μια βενετσιάνικη συνταγή με μοσχάρι που αξίζει να δοκιμάσετε

Δοκιμάστε μοσχάρι bourguignon για πινελιές γαλλικής γαστρονομίας

Για γκουρμέ απολαύσεις, δοκιμάστε Beef Wellington!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μια απλή και πεντανόστιμη συνταγή με μπρόκολο και αμύγδαλο

Μπρόκολο αμύγδαλο: Για να διασφαλίσετε στην καθημερινότητά σας την πρόσληψη σωστών τροφών όπως τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς καλό θα ήταν να βρείτε συνταγές που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα περιέχουν και συστατικά που θα σας αρέσουν ιδιαίτερα.

Σήμερα η Google τιμά με Doodle την πίτσα!

Google Doodle πίτσα: Την ημέρα αυτή το 2007, η μαγειρική τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Δοκιμάστε μπιφτέκια σολομού με βρώμη

Μπιφτέκια σολομού: Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι, το οποίο έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Αποτελεί πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, βιταμίνης Β12 κι άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Μπεκρή μεζέ: Μια λιχουδιά με μοσχάρι που θα λατρέψει όλη η παρέα

Μπεκρή μεζέ: Αν σκοπεύετε να καλέσετε την παρέα σας σύντομα στο σπίτι σας για φαγητό, ίσως θα μπορούσατε να ετοιμάσετε κάτι που οι περισσότεροι το έχουν φάει μόνο βγαίνοντας έξω σε κάποια ταβέρνα.