Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αθλητισμός: Η απόδοση των αθλητών ελίτ μπορεί να εξαρτάται από το έντερό τους [Μελέτη]

Αθλητισμός: Η απόδοση των αθλητών ελίτ μπορεί να εξαρτάται από το έντερό τους [Μελέτη]

Αθλητισμός: Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η μικροβιακή αστάθεια στο έντερο θα μπορούσε να εμποδίσει την απόδοση των ελίτ αθλητών αντοχής και ότι οι βραχυπρόθεσμες δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συνδέονται με αυτό το είδος ανισορροπίας.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσαν την απόδοση και την υγεία του εντέρου μιας ομάδας άρτια εκπαιδευμένων δρομέων αντοχής, για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε όσους ακολουθούσαν μια διατροφή υψηλής πρωτεΐνης, αυτό είχε ως αποτέλεσμα διαταραχή στη σταθερότητα του μικροβιώματος του εντέρου. Αυτό συνοδεύτηκε επίσης από μείωση 23,3% στην απόδοση χρονομέτρησης.

Η ανάλυση διαπίστωσε μια σημαντικά μειωμένη ποικιλομορφία και αλλοιωμένη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, καθώς και υψηλότερα επίπεδα ορισμένων τύπων ιών και βακτηρίων. Εκείνοι οι συμμετέχοντες των οποίων το μικροβίωμα του εντέρου ήταν πιο σταθερό είχαν καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια χρονοδοκιμών. Η ανισορροπία του εντέρου επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί με οξέα συμπτώματα όπως κράμπες ή ναυτία. Καθώς υπάρχει διασταύρωση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, οι συγγραφείς προτείνουν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να είναι σημαντικό. Όσοι ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είχαν ως αποτέλεσμα βελτιωμένη απόδοση χρονομέτρησης κατά 6,5%.

Ο Δρ Τζάστιν Ρόμπερτς, Αναπληρωτής Καθηγητής Υγείας και Διατροφής στην Άσκηση στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) και συν-συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι «αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αθλητική απόδοση μπορεί να συνδέεται με τη μικροβιακή σταθερότητα του εντέρου, όπου οι αθλητές που είχαν πιο σταθερές μικροβιακές κοινότητες είχαν σταθερά καλύτερες επιδόσεις σε κάθε διατροφική παρέμβαση σε σύγκριση με εκείνους με πιο ταραχώδη μικροχλωρίδα του εντέρου».

«Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης στο σώμα ήταν εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για τη σημαντική πτώση της απόδοσης των χρονομετρήσεων, διαπιστώθηκε ότι σίγουρα υπήρξαν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μετά από μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες». «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έντερο μέσω ενός αλλοιωμένου μικροβιακού μοτίβου, ενώ η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων, για παράδειγμα, που περιέχει μια ποικιλία δημητριακών και λαχανικών, συσχετίστηκε με μεγαλύτερη μικροβιακή σταθερότητα του εντέρου».

Aκολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καλύτερες cardio προπονήσεις χαμηλής έντασης

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Η άσκηση είναι το κλειδί

Χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου για όσους ασκούνται κάθε εβδομάδα [Μελέτη]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάσιους: Ένας γευστικός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς σας

Κάσιους: Χάρη στα υγιή λίπη, το μαγνήσιο, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, τα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων.

Κροκέτες με γαρίδες και ρύζι 

Θαλασσινά συνταγή: Οι κροκέτες με γαρίδες και ρύζι είναι ένα νόστιμο και γευστικό πιάτο που είναι τέλειο για μια ειδική περίσταση ή απλώς για ένα ζεστό δείπνο στο σπίτι.

Ποιες είναι οι τροφές που προάγουν την παραγωγή γάλακτος;

Θηλασμός: Επιλέγοντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή γάλακτος και να εξασφαλίσετε την υγεία τόσο τη δική σας όσο και του μωρού σας.

Close Icon