Διατροφή

Ασβέστιο βιταμίνη D: Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ βιταμίνης D και ασβεστίου;

Ασβέστιο βιταμίνη D: Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ βιταμίνης D και ασβεστίου;

Ασβέστιο βιταμίνη D: Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι αυτή η βιταμίνη ευνοεί μια πιο υγιή καρδιά. Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ του ασβεστίου και της βιταμίνης D όσον αφορά τη λειτουργία των καρδιακών μυών, το μεταβολισμό και τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

Η βιταμίνη D ανέκαθεν θεωρούνταν καλή για τα οστά. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι αυτή η βιταμίνη ευνοεί μια πιο υγιή καρδιά. Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ του ασβεστίου και της βιταμίνης D όσον αφορά τη λειτουργία των καρδιακών μυών, το μεταβολισμό και τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D περιορίζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά περισσότερο από 10% έως 15% του διατροφικού ασβεστίου. Το σώμα χρειάζεται επαρκή επίπεδα βιταμίνης D για να βελτιώσει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου σε 30% έως 40%. Το ασβέστιο εκτελεί ζωτικές λειτουργίες όπως: 

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το ασβέστιο ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης αφήνοντας τα αιμοφόρα αγγεία να σφίξουν και να χαλαρώσουν όταν χρειάζεται. Συνεργαζόμενοι, το ασβέστιο και η βιταμίνη D συμβάλλουν στην προώθηση της ισορροπημένης αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Προαγωγή της Καρδιαγγειακής Υγείας

Αυτή είναι μια επέκταση της ικανότητας του ασβεστίου να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, η οποία επιτρέπει ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα, υποστηρίζοντας την ηλεκτρική σταθερότητα της καρδιάς. Βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. 

Υποστήριξη ενός ισορροπημένου καρδιακού ρυθμού

Η σωστή ισορροπία ασβεστίου ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνοντας τον κίνδυνο αρρυθμιών ή ακανόνιστων καρδιακών παλμών.

Ενίσχυση της οστικής δύναμης και της ορμονικής ισορροπίας

Η άλλη πλευρά είναι ότι τα υπερβολικά επίπεδα ασβεστίου θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ασβεστοποιήσεις (σκληρυμένες εναποθέσεις ασβεστίου) στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτές οι ασβεστοποιήσεις κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας να μην λειτουργούν καλά, καθώς το αίμα δεν μπορεί να ρέει τόσο εύκολα. Αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές προτού μπορέσουμε να βγάλουμε σίγουρα συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για εξατομικευμένη καθοδήγηση σχετικά με τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D και ασβεστίου και την προώθηση μιας υγιούς καρδιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα ασβεστίου φυσικά με υγιεινή διατροφή

Ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες για την λειτουργία του οργανισμού;

Πιθανή βλάβη στην καρδιά από συμπληρώματα ασβεστίου

Το αγελαδινό ή το κατσικίσιο θεωρείται καλύτερο γάλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα