Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπασβεστιαιμία: Αιτίες, συμπτώματα και πώς να αυξήσετε τα επίπεδα ασβεστίου φυσικά με υγιεινή διατροφή

Υπασβεστιαιμία: Αιτίες, συμπτώματα και πώς να αυξήσετε τα επίπεδα ασβεστίου φυσικά με υγιεινή διατροφή

Υπασβεστιαιμία: Το ασβέστιο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Αυτό το μέταλλο παίζει ζωτικό ρόλο στη δραστηριότητα της καρδιάς και σας βοηθά να μετακινηθείτε.

Αισθάνεστε μούδιασμα στα άκρα σας, όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας; Έχετε αποφύγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και δεν υποκαθιστάτε επαρκώς τη διατροφή σας; Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να σας οδηγήσει σε υπασβεστιαιμία, μια κατάσταση που μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα σας. Η μείωση των μέσων επιπέδων ασβεστίου στον ορό ονομάζεται υπασβεστιαιμία.

Οι παραθυρεοειδείς αδένες, που υπάρχουν πίσω από τον θυρεοειδή αδένα σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό, παράγουν την παραθυρεοειδή ορμόνη (PTH). Αυτή η ορμόνη συνεργάζεται με την καλσιτονίνη, που απελευθερώνεται από τον θυρεοειδή αδένα, για να ελέγξει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας. Ενώ η PTH αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου, η καλσιτονίνη αντιτίθεται στη δράση της. Οποιαδήποτε απόκλιση στα επίπεδα αυτών των δύο ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε υπασβεστιαιμία.

Το ασβέστιο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Αυτό το μέταλλο παίζει ζωτικό ρόλο στη δραστηριότητα της καρδιάς και σας βοηθά να μετακινηθείτε. Όταν δεν το έχετε αρκετό, αυξάνονται οι πιθανότητές σας να αναπτύξετε οστεοπενία και οστεοπόρωση, καταστάσεις που εξασθενούν τα οστά. Η αιτιολογία αυτής της πάθησης προκύπτει από διάφορες αιτίες, όπως έλλειψη παραθυρεοειδών αδένων από τη γέννηση, βλάβη του αδένα από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία ή μείωση της λειτουργίας του λόγω χαμηλών επιπέδων μαγνησίου.

Καταστάσεις όπως η έλλειψη βιταμίνης D, τα νεφρικά προβλήματα και η οξεία φλεγμονή του παγκρέατος μπορούν επίσης να προκαλέσουν το ίδιο. Η μη λήψη επαρκούς ασβεστίου για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Μπορεί να εμφανίσετε μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να περιπλέξει και να εκδηλωθεί ως κρίσεις και σπασμοί των αεραγωγών και μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό. Τα επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται στενά με αυτά του ασβεστίου.

Εδώ είναι μερικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα σας:

  • Γιαούρτι: Εξαιρετική πηγή προβιοτικών, το γιαούρτι περιέχει επίσης αρκετές ποσότητες ασβεστίου που βοηθούν στην προαγωγή της καρδιακής υγείας. Το γιαούρτι δρα επίσης για να αυξήσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το γαστρεντερικό σωλήνα, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα ασβεστίου.
  • Αμύγδαλα: Αυτοί οι ξηροί καρποί παρέχουν λιπαρά και πρωτεΐνες και είναι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και μαγνήσιο. Δεδομένου ότι τα επίπεδα μαγνησίου είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις υποασβεστιαιμικές καταστάσεις, η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να επηρεάσει έμμεσα το ασβέστιο του ορού. Αυτό μειώνει επίσης τους κινδύνους για μεταβολικές ασθένειες.
  • Σύκα: Τόσο τα αποξηραμένα όσο και τα φρέσκα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Επιπλέον, παρέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, προάγοντας έτσι τη συνολική υγεία. Περίπου 162 mg ασβεστίου μπορούν να προέρχονται από 100 g σύκων. Περιέχουν επίσης κάλιο, το οποίο μπορεί να συνεργαστεί και να επηρεάσει την οστική πυκνότητα.
  • Τυρί: Το τυρί παρμεζάνα μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας, καθώς προσφέρει επαρκή ποσότητα ασβεστίου ανά ουγγιά. Καθώς είναι γαλακτοκομικό προϊόν, αφομοιώνεται και απορροφάται πιο εύκολα σε σύγκριση με άλλες μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες.
  • Γάλα: Ένα από τα πιο ευρέως (και παραδοσιακά) χρησιμοποιούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Αν και το αγελαδινό γάλα χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό, το κατσικίσιο γάλα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Εκτός από το ασβέστιο, το γάλα είναι επίσης πηγή βιταμινών Α και D.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 οφέλη για την υγεία του Kale

Υπερτροφές για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη στο αίμα σας

Πώς μπορεί η ζάχαρη να αυξήσει τις πιθανότητες για πέτρες στα νεφρά;

Ειδικοί μιλούν για τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε οστεοπόρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αιτίες και παράγοντες της παραγωγής γάλακτος σε γυναίκες χωρίς εγκυμοσύνη

Μητρικό γάλα: Το φαινόμενο, γνωστό ως γαλακτόρροια, μπορεί να συμβεί λόγω διάφορων υποκείμενων αιτίων, τα οποία σχετίζονται με ορμονικές ανισορροπίες ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Οφέλη και τροφές που περιέχουν αυτή τη NMN

NMN: Η NMN είναι μια φυσική ένωση που παίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή της NAD+, ενός συνενζύμου που είναι απαραίτητο για τον ενεργειακό μεταβολισμό, την επιδιόρθωση του DNA και τη λειτουργία των κυττάρων.

Η θεραπευτική δύναμη της συντροφιάς των ζώων

Ζώα ψυχική υγεία: Η θεραπεία με ζώα, γνωστή και ως θεραπεία με κατοικίδια ή θεραπεία με ζώα, έχει αναγνωριστεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της συνολικής ευημερίας.

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Αιματολογική εξέταση ανιχνεύει πάνω από 50 καρκίνους

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Πρόσφατες εξελίξεις στη διάγνωση ιατρικών παθήσεων έχουν οδηγήσει σε μια επαναστατική μελέτη που υποστηρίζει ότι μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί ενδεχομένως να ανιχνεύσει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου.

Brain freeze: Ο ξαφνικός πόνος από κρύα τρόφιμα και ποτά

Brain freeze: Το "brain freeze" ή αλλιώς παγωκεφαλιά, γνωστό και ως σφηνοπαλατινική γαγγλιονευραλγία στην ιατρική, είναι ένας ξαφνικός και οξύς πόνος στο μέτωπο που συνήθως εμφανίζεται μετά την κατανάλωση κάτι πολύ κρύου, όπως παγωτό ή ένα παγωμένο ποτό.

Close Icon