Διατροφή

Απώλεια βάρους: Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης αποτρέπει την ανάκτηση βάρους μετά από δίαιτα

Απώλεια βάρους: Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης αποτρέπει την ανάκτηση βάρους μετά από δίαιτα

Απώλεια βάρους: Η κατανόηση του τρόπου πρόληψης της επανάκτησης βάρους μετά από διατροφικό περιορισμό ανοίγει το δρόμο για βελτιωμένα σχέδια θεραπείας της παχυσαρκίας. 

Η παχυσαρκία έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου και του κινδύνου για καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 42% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες ηλικίας 20 ετών και άνω είναι παχύσαρκοι. Επιπλέον, το 73,6% των ενηλίκων των ΗΠΑ στην ίδια δημογραφική ηλικία ζουν είτε με παχυσαρκία είτε με υπέρβαρο.

Η απώλεια βάρους είναι ο κύριος στόχος των θεραπειών για την παχυσαρκία. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας αναφέρουν ότι μετά την αρχική απώλεια βάρους, η ανάκτηση βάρους είναι τυπική αξιόπιστη πηγή. Επιπλέον, μια μετα-ανάλυση του 2001 για δίαιτες απώλειας βάρους διαπίστωσε ότι πάνω από το 50% της απώλειας βάρους ανακτάται μέσα σε 2 χρόνια και ότι πάνω από το 80% του χαμένου βάρους ανακτάται μέσα σε 5 χρόνια.

Η κατανόηση του τρόπου πρόληψης της επανάκτησης βάρους μετά από διατροφικό περιορισμό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για βελτιωμένα σχέδια θεραπείας της παχυσαρκίας. Πρόσφατα, οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις της δίαιτας με διαφορετικά επίπεδα πρωτεΐνης στα επίπεδα λίπους σε ποντίκια μετά από διατροφικούς περιορισμούς.

Η Δρ Tonia Vinton, επίκουρη καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής με ειδίκευση στην παχυσαρκία στο U.T. Το Southwestern Medical Center, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μετά από μια σύντομη περίοδο διατροφικού περιορισμού – όπως διαλείπουσα νηστεία ή απόπειρες δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων – μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να αποτρέψει την [ανάκτηση] βάρους αυξάνοντας τα βακτήρια του εντέρου Lactobacillus, τα οποία [περιορίζουν] την εντερική απορρόφηση λιπιδίων. ”

Πώς η δίαιτα οδηγεί στην αύξηση βάρους

Προηγούμενη έρευνα, όπως αυτή η μελέτη από το 2018, υποδηλώνει ότι ορισμένες δίαιτες μπορεί να προάγουν την ανάκτηση βάρους αλλάζοντας τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς ο διαιτητικός περιορισμός που ακολουθείται από απεριόριστη διατροφή επηρέασε τη λιπώδη μάζα. Διαπίστωσαν ότι η επανασίτιση μετά από διαιτητικό περιορισμό οδήγησε σε γρήγορη συσσώρευση λίπους.

Από περαιτέρω πειράματα, παρατήρησαν ότι αυξήσεις στα επίπεδα λίπους συνέβησαν λόγω της αυξημένης απορρόφησης λίπους στα έντερα σε αντίθεση με την αυξημένη πρόσληψη τροφής. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από ποντίκια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από βραχυπρόθεσμο διατροφικό περιορισμό για να εντοπίσουν πιθανούς τρόπους διατήρησης της απώλειας βάρους.

Επιδράσεις της πρόσληψης πρωτεΐνης στη διαχείριση βάρους

Για να κατανοήσουν πώς τα επίπεδα πρωτεΐνης μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση λίπους μετά τη δίαιτα, οι ερευνητές τάισαν σε ποντίκια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, δίαιτα κανονικής πρωτεΐνης ή δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη μετά από βραχυπρόθεσμο διατροφικό περιορισμό. Διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ήταν πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της γρήγορης ανάκτησης βάρους και επίσης διατήρησαν εν μέρει την απώλεια βάρους στη συνέχεια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωση πιπεριών;

Πώς η νηστεία αλλάζει τις γυναικείες ορμόνες αναπαραγωγής;

Γιατί δημιουργούνται αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο;

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά βελτιώνει τον διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Χαλβάς με ταχίνι - Θρεπτικό και νόστιμο γλυκό

Χαλβάς με ταχίνι - Ο χαλβάς μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα, καθιστώντας τον μια προσαρμόσιμη απόλαυση που ταιριάζει σε κάθε ουρανίσκο.