Διατροφή

Ανοσοποιητικό: 6 φρούτα που τονώνουν το ανοσοποιητικό

Ανοσοποιητικό: 6 φρούτα που τονώνουν το ανοσοποιητικό

Ανοσοποιητικό: Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Συνιστάται να τρώτε μια σειρά από πολύχρωμα φρούτα για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

 

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ είναι καλή πηγή βιταμίνης C, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβείς παθογόνους παράγοντες. Τα περισσότερα εσπεριδοειδή όπως το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια είναι εξαιρετικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία θεωρείται ως η χρυσή βιταμίνη για την οικοδόμηση του ανοσοποιητικού. Εξάλλου, διεγείρει τη μετανάστευση ουδετερόφιλων σε πιθανές τοποθεσίες μόλυνσης και ενισχύει τη φαγοκυττάρωση και τη δημιουργία οξειδωτικών, που με τη σειρά τους σκοτώνουν τα μικρόβια.

Τα λεμόνια είναι η πιο ισχυρή και βιοδιαθέσιμη πηγή βιταμίνης C και B, ριβοφλαβίνης και μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο. Αυτό το φιλικό προς το έντερο φρούτο είναι γνωστό ότι μειώνει το λίπος και ενισχύει το ανοσοποιητικό, την πέψη, την αναγέννηση των κυττάρων και τον μεταβολισμό σας. Ο αγαπημένος μου τρόπος για να καταναλώνω λεμόνια είναι να παίρνω τον χυμό δύο λεμονιών με ίσο νερό και να τον έχω σαν σφηνάκι αμέσως μετά τα γεύματά μου. Το κάνω για πάνω από τέσσερα χρόνια και ζω με αυτό.

Φραγκοστάφυλο

Η υψηλή βιταμίνη C στα φραγκοστάφυλα διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Το μόνο φρούτο που μας προστατεύει από ασθένειες και χτίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι το φραγκοστάφυλο. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και επίσης δρα ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό. Προωθεί επίσης την υγεία του ήπατος, το οποίο με τη σειρά του μας βοηθά να αφαιρέσουμε τις τοξίνες.

Ρόδι

Μελέτες δείχνουν ότι τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες. Τα ρόδια είναι γεμάτα με πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες A, C, E και K, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και φυλλικού οξέος και βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών σας. Τα ρόδια ενισχύουν επίσης τα μικρόβια του εντέρου σας και βοηθούν στην επούλωση της επένδυσης του εντέρου σας. Είναι επίσης εξαιρετικά για τα οστά σας καθώς προστατεύουν τις αρθρώσεις σας. Οι πολυφαινόλες στα ρόδια μπορεί επίσης να αυξήσουν την αντοχή σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επιπλέον, η βιοδραστική πολυφαινόλη έχει αποδειχθεί ευεργετική στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες και στη διατήρηση της υγείας και της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Σταφίδα

Η σταφίδα είναι ένα μικρό φρούτο που μοιάζει με μούρο. Η τακτική κατανάλωση της μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορες λοιμώξεις και ασθένειες. Είναι γεμάτη με βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει πολλαπλές λειτουργίες του ανοσοποιητικού σε κυτταρικό επίπεδο. Η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη του πυρετού, του κρυολογήματος και της γρίπης. Είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, ένα άλλο ισχυρό θρεπτικό συστατικό που παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Τέλος, είναι πλούσια σε πηκτίνες, μια διαλυτή ίνα που βελτιώνει την πέψη. Η καλύτερη πέψη σχετίζεται άμεσα με την καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού.

 

Ακτινίδιο

Τα ακτινίδια είναι άφθονα σε βιταμίνες C και K, κάλιο και φυλλικό οξύ. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν την πέψη και την υγεία της καρδιάς. Τα ακτινίδια είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να ενισχύσει την ανοσία προάγοντας τη σύνθεση των λευκών αιμοσφαιρίων και ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Επιπλέον, τα ακτινίδια παρέχουν κάλιο, βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι φυτικές ίνες στα ακτινίδια προάγουν την υγιή πέψη.

Δαμάσκηνο

Σύμφωνα με ειδικούς υγείας, το δαμάσκηνο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, σιδήρου και καλίου. Βοηθά επίσης στη θεραπεία της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων. Τα δαμάσκηνα έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ιδέες για νόστιμα σνακ με λίγες θερμίδες

Ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώνετε για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας;

Ποια φρούτα θεωρούνται κατάλληλα για διαβητικούς;

Το Cranberry αποτρέπει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Κολπίτιδα: Εκτός από τα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, η ενσωμάτωση αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολπίτιδας.

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

Ένα από τα πιο χορταστικά και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε είναι μια ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό. Αυτό το πιάτο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση, καθιστώντας το μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας