Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διατροφή: Πώς το άμυλο συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή

Άμυλο διατροφή: Πώς το άμυλο συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή

Γιατί τα αμυλούχα τρόφιμα αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Άμυλο διατροφή: Τα αμυλούχα τρόφιμα αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας θρεπτικής διατροφής. Αποτελούν ζωτική πηγή ενέργειας και τη βάση για ένα χορταστικό, ισορροπημένο γεύμα. Το άμυλο είναι ένας τύπος υδατανθράκων που αποτελείται από μόρια γλυκόζης. Η γλυκόζη παρέχει στα κύτταρα πηγή ενέργειας και βοηθά τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο να λειτουργούν σωστά. Τα όσπρια, τα δημητριακά και οι ρίζες λαχανικών είναι μερικά παραδείγματα αμυλούχων τροφών. Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε γιατί τα αμυλούχα τρόφιμα αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.


Τι είναι τα αμυλούχα τρόφιμα;

Ενώ τα αμυλούχα τρόφιμα είναι φυσικά υψηλά σε άμυλο, δεν αποτελούνται εξ ολοκλήρου από αυτό. Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυσικά σάκχαρα και πολλά άλλα. Επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, υδατάνθρακες, τα αμυλούχα τρόφιμα παρέχουν στο σώμα άμεσα ενέργεια. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας στη διατροφή ενός ατόμου.

Γιατί είναι σημαντικά τα αμυλούχα τρόφιμα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα αμυλούχα τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής:

  • Είναι πηγή ενέργειας

Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια κατάλληλη πηγή ενέργειας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Όταν το σώμα ενός ατόμου χωνεύει το άμυλο, αυτό διασπάται σε μόρια γλυκόζης. Αυτή η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων, των μυών και του εγκεφάλου. Το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη γλυκόζη αμέσως ή να την αποθηκεύσει στο ήπαρ για επακόλουθη χρήση. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, που απαιτεί πολλή γλυκόζη.

  • Περιέχουν φυτικές ίνες

Πολλές αμυλούχες τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα φασόλια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δηλώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιλαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς προτείνουν ότι για κάθε 1.800 θερμίδες, 25,2 γραμμάρια (g) πρέπει να προέρχονται από φυτικές ίνες.

Συμπέρασμα: Μια θρεπτική διατροφή τροφοδοτεί το σώμα επαρκώς και παρέχει μια ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Τα αμυλούχα τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν ενέργεια, φυτικές ίνες και βιταμίνες, είναι ένα κρίσιμο μέρος της συνολικής διατροφής ενός ατόμου.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ρυζόνερο μαλλιά: Μια αρχαία παράδοση που έγινε σύχρονη τάση-Πόσο βοηθά;

Πόσα αμυλούχα λαχανικά πρέπει να τρώμε καθημερινά

Γιατί ο οργανισμός χρειάζεται άμυλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon