Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διατροφή οφέλη: Αμυλούχα λαχανικά και τροφές που τροφοδοτούν το σώμα σας

Άμυλο διατροφή οφέλη: Αμυλούχα λαχανικά και τροφές που τροφοδοτούν το σώμα σας

Άμυλο διατροφή οφέλη: Τα άμυλα, τα σάκχαρα και οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες, μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στην πέψη. Επειδή τα άμυλα αποτελούνται από αλυσίδες μορίων, θεωρούνται σύνθετοι υδατάνθρακες. Τα αμυλούχα τρόφιμα όπως το σιτάρι, τα όσπρια, οι πατάτες και ορισμένα λαχανικά και φρούτα σας βοηθούν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα.

Τα άμυλα είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που παράγουν ζωτική ενέργεια όταν το σώμα σας τα μετατρέπει σε γλυκόζη κατά την πέψη. Ως εκ τούτου τα αμυλούχα τρόφιμα παρέχουν καύσιμο για τους μύες, τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Όταν σχεδιάζετε τη διατροφή σας, επιλέξτε τροφές με χαμηλά λιπαρά, ελάχιστα επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα αντί για επεξεργασμένα άμυλα για να ελέγξετε την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσετε τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας, συμβουλεύει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).


Προς διευκόλυνσή σας, ακολουθεί μια λίστα με υγιεινά αμυλούχα λαχανικά και άλλα τρόφιμα:

  • Αρακάς
  • Καλαμπόκι
  • Προϊόντα Ολικής αλέσεως
  • Πατάτες
  • Σιτάρι
  • Όσπρια
  • Καλαμπόκι
  • Κολοκύθι
  • Σκουός
  • Γλυκοπατάτες
  • Φακές
  • Φασόλια

 

Διατροφική αξία αμύλων

Τα άμυλα, τα σάκχαρα και οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες, μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στην πέψη. Επειδή τα άμυλα αποτελούνται από αλυσίδες μορίων, θεωρούνται σύνθετοι υδατάνθρακες. Τα αμυλούχα τρόφιμα όπως το σιτάρι, τα όσπρια, οι πατάτες και ορισμένα λαχανικά και φρούτα σας βοηθούν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα.

Πολλά αμυλούχα τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, έναν δύσπεπτο σύνθετο υδατάνθρακα που ρυθμίζει τη δραστηριότητα του εντέρου. Σύμφωνα με την American Diabetes Association μια μερίδα αμυλούχου τροφής έχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια πρωτεΐνη, 1 γραμμάριο λίπος και 80 θερμίδες.

Αμυλούχα λαχανικά και φρούτα

Οι πατάτες, το καλαμπόκι, η κολοκύθα, το σκουός, και οι γλυκοπατάτες είναι μερικά μόνο από τα αμυλούχα λαχανικά. Μισό φλιτζάνι καλαμπόκι, το 1/4 μιας μεγάλης ψητής πατάτας, 1 φλιτζάνι κολοκύθα ή σκουός αποτελούν μια μερίδα αμυλούχων λαχανικών, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Οι μπανάνες είναι ένα αμυλούχο φρούτο, που προσφέρει 6 γραμμάρια αμύλου ανά μέτρια μπανάνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Τα αμυλούχα λαχανικά και φρούτα παρέχουν επίσης φυτικές ίνες, απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Μισό φλιτζάνι γλυκοπατάτα έχει 21 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια φυτικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 20 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C και 19.218 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, σύμφωνα με το USDA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αξία των αμυλούχων τροφών στην καθημερινή μας διατροφή

Οι 4 τύποι ανθεκτικού αμύλου

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση αμύλου και φυτικών ινών στη διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon