Διατροφή

Άμυλο διατροφή: Καλές πηγές αμύλου που συνίσταται να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Άμυλο διατροφή: Καλές πηγές αμύλου που συνίσταται να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Άμυλο διατροφή: Εκτός από τους υδατάνθρακες, τα αμυλούχα τρόφιμα, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βοήθεια στην απώλεια βάρους.

Τα άμυλα περιέχουν συμπυκνωμένους υδατάνθρακες, καθιστώντας τα ιδανικά για στιγμές που χρειάζεστε πολλή ενέργεια. Εκτός από τους υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βοήθεια στην απώλεια βάρους. Ειδικότερα η κατανάλωση του ανθεκτικού αμύλου, ενός τύπου αμύλου, έχει συνδεθεί με ενισχυμένη καρδιαγγειακή υγεία και μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων, καθώς και επίτευξη αισθήματος κορεσμού, γεγονός που σας βοηθά να τρώτε λιγότερο και συνεπώς να διατηρήσετε ένα σταθερό βάρος.

Τα όσπρια είναι καλή πηγή αμύλου

Τα όσπρια όλων των σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων είναι αμυλούχες τροφές. Τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια είναι πλούσιες σε άμυλο πηγές. Τα αποξηραμένα φασόλια παρέχουν επίσης πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Μία μερίδα οσπρίων ισοδυναμεί με περίπου μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια. Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι φακές προσφέρει 20 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων, 8 γραμμάρια φυτικών ινών, 9 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου και 365 χιλιοστόγραμμα καλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών – USDA.

Σιτηρά ολικής αλέσεως και δημητριακά

Το σιτάρι, το κριθάρι, το ρύζι, η σίκαλη και άλλα δημητριακά είναι πλούσια σε άμυλο. Επειδή η διαδικασία άλεσης αφαιρεί τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πίτουρα και φύτρα από τους πυρήνες των δημητριακών κατά την παραγωγή αλευριού, ψωμιού, δημητριακών και άλλων αμυλούχων τροφών που παρασκευάζονται από ραφιναρισμένο αλεύρι περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα προϊόντα ολικής αλέσεως, σημειώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ – CDC. Ενδεικτκά, μία φέτα ψωμί, μία τορτίγια με αλεύρι, 1/3 φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι ή κριθάρι και 1/2 φλιτζάνι έτοιμα προς κατανάλωση ξηρά δημητριακά ισοδυναμούν με μία μερίδα αμυλούχου φαγητού. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχει 17 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων, 2 γραμμάρια φυτικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 μικρογραμμάρια σελήνιο, σύμφωνα με το USDA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αμυλούχα λαχανικά και τροφές που τροφοδοτούν το σώμα σας

Η αξία των αμυλούχων τροφών στην καθημερινή μας διατροφή

Οι 4 τύποι ανθεκτικού αμύλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελγικό μοσχάρι Carbonnade με μπύρα

Μοσχάρι Carbonnade a la Flamande: Ταξιδεύουμε στο Βέλγιο και δοκιμάζουμε το εμβληματικό μοσχάρι carbonnade, παραδοσιακά μαγειρεμένο με τοπική μπύρα.

Τα προτερήματα της πρωτεΐνης στο πρωινό σας

Πρωινό πρωτεΐνη: Επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στα πλαίσια ενός υγιεινού πρωινού.

Γιατί νιώθουμε συνέχεια πεινασμένοι όλη την ημέρα;

Πείνα ακόρεστη: Ακόμα και αν έχουμε φάει, μερικές φορές αισθανόμαστε ότι πεινάμε πολύ. Αντί να καταφύγουμε σε υπερκατανάλωση, μπορούμε να εντρυφήσουμε στα βαθύτερα αίτια αυτής της ακόρεστης πείνας.

Οι θαυματουργές ιδιότητες του καρότου και στα φύλλα του

Φύλλα καρότου: Όλοι γνωρίζουμε για τις εξαιρετικές ιδιότητες του καρότου, καθώς και για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Εξίσου υγιεινά όμως είναι και τα φύλλα καρότου, τα οποία συχνά παραβλέπουμε.

Τα οφέλη των αμυλούχων τροφών για την υγεία

Άμυλο διατροφή: Το άμυλο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το σώμα αφομοιώνει το άμυλο μεταβολίζοντας το σε γλυκόζη, η οποία περνά στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορεί στο σώμα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος.