Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διατροφή: Καλές πηγές αμύλου που συνίσταται να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Άμυλο διατροφή: Καλές πηγές αμύλου που συνίσταται να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Άμυλο διατροφή: Εκτός από τους υδατάνθρακες, τα αμυλούχα τρόφιμα, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βοήθεια στην απώλεια βάρους.

Τα άμυλα περιέχουν συμπυκνωμένους υδατάνθρακες, καθιστώντας τα ιδανικά για στιγμές που χρειάζεστε πολλή ενέργεια. Εκτός από τους υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βοήθεια στην απώλεια βάρους. Ειδικότερα η κατανάλωση του ανθεκτικού αμύλου, ενός τύπου αμύλου, έχει συνδεθεί με ενισχυμένη καρδιαγγειακή υγεία και μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων, καθώς και επίτευξη αισθήματος κορεσμού, γεγονός που σας βοηθά να τρώτε λιγότερο και συνεπώς να διατηρήσετε ένα σταθερό βάρος.


Τα όσπρια είναι καλή πηγή αμύλου

Τα όσπρια όλων των σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων είναι αμυλούχες τροφές. Τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια είναι πλούσιες σε άμυλο πηγές. Τα αποξηραμένα φασόλια παρέχουν επίσης πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Μία μερίδα οσπρίων ισοδυναμεί με περίπου μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια. Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι φακές προσφέρει 20 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων, 8 γραμμάρια φυτικών ινών, 9 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου και 365 χιλιοστόγραμμα καλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών – USDA.

Σιτηρά ολικής αλέσεως και δημητριακά

Το σιτάρι, το κριθάρι, το ρύζι, η σίκαλη και άλλα δημητριακά είναι πλούσια σε άμυλο. Επειδή η διαδικασία άλεσης αφαιρεί τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πίτουρα και φύτρα από τους πυρήνες των δημητριακών κατά την παραγωγή αλευριού, ψωμιού, δημητριακών και άλλων αμυλούχων τροφών που παρασκευάζονται από ραφιναρισμένο αλεύρι περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα προϊόντα ολικής αλέσεως, σημειώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ – CDC. Ενδεικτκά, μία φέτα ψωμί, μία τορτίγια με αλεύρι, 1/3 φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι ή κριθάρι και 1/2 φλιτζάνι έτοιμα προς κατανάλωση ξηρά δημητριακά ισοδυναμούν με μία μερίδα αμυλούχου φαγητού. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχει 17 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων, 2 γραμμάρια φυτικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 μικρογραμμάρια σελήνιο, σύμφωνα με το USDA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αμυλούχα λαχανικά και τροφές που τροφοδοτούν το σώμα σας

Η αξία των αμυλούχων τροφών στην καθημερινή μας διατροφή

Οι 4 τύποι ανθεκτικού αμύλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon