Διατροφή

Άμυλο διατροφή: Η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο

Άμυλο διατροφή: Η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο

Άμυλο διατροφή: Το άμυλο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το σώμα αφομοιώνει το άμυλο μεταβολίζοντας το σε γλυκόζη, η οποία περνά στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορεί στο σώμα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος.

Οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση άφθονων αμυλούχων τροφών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για την παροχή ενέργειας και φυτικών ινών, καθώς και για την αύξηση του αισθήματος πληρότητας.

Ενέργεια

Το άμυλο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το σώμα αφομοιώνει το άμυλο μεταβολίζοντας το σε γλυκόζη, η οποία περνά στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορεί στο σώμα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος. Εάν υπάρχει περίσσεια γλυκόζης, το συκώτι την αποθηκεύει ως γλυκογόνο. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος ενός ενήλικα είναι υπεύθυνος για το 20-25% της κατανάλωσης γλυκόζης του σώματος.

Φυτικές ή διαιτητικές ίνες

Οι διαιτητικές ίνες είναι μια μη αφομοιώσιμοι υδατανθράκες που υπάρχει μόνο σε φυτικά τρόφιμα. Τροφές πλούσιες σε άμυλο, όπως το καλαμπόκι, τα παντζάρια, οι πατάτες, τα φασόλια, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι άφθονες πηγές φυτικών ινών. Αν και το σώμα δεν αφομοιώνει τις φυτικές ίνες, αυτοί οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο μέρος μιας θρεπτικής διατροφής. Οι διατροφολόγοι χωρίζουν τις φυτικές ίνες σε διαλυτές και αδιάλυτες μορφές. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές διαλυτών φυτικών ινών που μπορούν να απορροφήσουν νερό. Οι διαλυτές φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο, βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και μαλακώνουν τα κόπρανα.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν απορροφούν νερό. Αντίθετα, περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα, προσθέτοντας όγκο για να διατηρείται ομαλή η κίνηση του εντέρου και να αποτρέπεται η δυσκοιλιότητα. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα περισσότερα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες. Οι οδηγίες προτείνουν ότι οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται έως και 28 γραμμάρια (g) φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι ενήλικοι άνδρες χρειάζονται έως και 34 γραμμάρια.

Κορεσμός

Η κατανάλωση αμυλούχων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του κορεσμού, που είναι η αίσθηση του πληρότητας, μετά το φαγητό. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσουν την αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, η κατανάλωση ινωδών τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα μέτριο βάρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το φρούτο που βοηθά στην απώλεια βάρους

Η διατροφική αξία του αμύλου εξαρτάται από τους τρόπους πέψης

Καλές πηγές αμύλου που συνίσταται να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.