Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο: Αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής

Άμυλο: Αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής

Άμυλο: Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε γιατί τα αμυλούχα τρόφιμα αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.


Τα αμυλούχα τρόφιμα αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας θρεπτικής διατροφής. Αποτελούν ζωτική πηγή ενέργειας και παρέχουν τη βάση για ένα ικανοποιητικό, ισορροπημένο γεύμα. Το άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που αποτελείται από μόρια γλυκόζης. Η γλυκόζη παρέχει στα κύτταρα ενέργεια και βοηθά τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου να λειτουργούν σωστά. Τα αμυλούχα τρόφιμα υπάρχουν σε πολλές μορφές και οι άνθρωποι συχνά τα καταναλώνουν ως βασικά τρόφιμα σε δίαιτες παγκοσμίως. Τα όσπρια, τα δημητριακά και τα ριζώδη λαχανικά είναι όλα παραδείγματα αυτών.

Ένα άτομο με διαβήτη ή υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να θέλει να παρακολουθεί την πρόσληψη αμυλούχων τροφών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με αυτές τις παθήσεις είναι πιο ευαίσθητα στις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα που συνοδεύουν φυσικά την κατανάλωση υδατανθράκων.

Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε γιατί τα αμυλούχα τρόφιμα αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τι είναι τα αμυλούχα τρόφιμα;

Ενώ τα αμυλούχα τρόφιμα είναι φυσικά πλούσια σε άμυλο, δεν αποτελούνται εξ ολοκλήρου από αυτό. Μπορεί επίσης να περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυσικά σάκχαρα και πολλά άλλα. Οι αμυλούχες τροφές παρέχουν στον οργανισμό άμεσα διαθέσιμη ενέργεια. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας στη διατροφή ενός ατόμου.

Γιατί είναι σημαντικά τα αμυλούχα τρόφιμα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα αμυλούχα τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής:

  • Ενέργεια

Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι κατάλληλη πηγή ενέργειας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Όταν το σώμα ενός ατόμου αφομοιώνει το άμυλο, αυτό διασπάται σε μόρια γλυκόζης. Αυτή η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων, των μυών και του εγκεφάλου. Το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη γλυκόζη αμέσως ή να την αποθηκεύσει στο συκώτι για μελλοντική χρήση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου –– και ο εγκέφαλος απαιτεί πολλή γλυκόζη.

Στους ανθρώπους, ο εγκέφαλος ζυγίζει περίπου το 2% του συνολικού σωματικού τους βάρους. Ωστόσο, καταναλώνει περίπου το 20% της ενέργειας ενός ατόμου από γλυκόζη, καθιστώντας το τον κύριο καυστήρα γλυκόζης του ανθρώπινου σώματος.

  • Ίνες

Πολλά αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα φασόλια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι ένας τύπος υδατάνθρακα με μοναδική μοριακή δομή. Επειδή τα μόρια γλυκόζης του είναι συνδεδεμένα στενά μεταξύ τους, δεν διασπάται εύκολα από το λεπτό έντερο, που σημαίνει ότι περνά από το πεπτικό σύστημα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δηλώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιλαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Ο FDA λέει ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μετακίνηση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού συστήματος. Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ξαναζεσταμένοι υδατάνθρακες βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τι είναι το άμυλο και γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής

Θα μπορούσε η διατροφή να συμβάλλει σε ηπιότερη νόσηση Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon