Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διατροφή: Μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης και Αλτσχάιμερ;

Διατροφή: Μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης και Αλτσχάιμερ;

Διατροφή: Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ψυχική υγεία, επηρεάζοντας τον κίνδυνο τόσο της κατάθλιψης όσο και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ψυχική υγεία, επηρεάζοντας τον κίνδυνο τόσο της κατάθλιψης όσο και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη φλεγμονή στον οργανισμό και τη μικροχλωρίδα του εντέρου, παράγοντες που συνδέονται άμεσα με τη συναισθηματική και γνωστική υγεία.

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά έχει συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία πιστεύεται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τη διάθεση και ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Παράλληλα, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας, αυξάνοντας πιθανώς τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.


Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η μεσογειακή διατροφή, φαίνεται να έχει προστατευτική δράση για την υγεία του εγκεφάλου. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στον εγκέφαλο. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και γνωστική εξασθένηση.

Ένας βασικός παράγοντας στη σχέση διατροφής και ψυχικής υγείας είναι ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, το πολύπλοκο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Μια ισορροπημένη διατροφή υποστηρίζει την υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου, η οποία παράγει νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που ρυθμίζουν τη διάθεση. Αντίθετα, οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να διαταράξουν αυτήν την ισορροπία, προκαλώντας εντερική φλεγμονή και πιθανές αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη και την έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα σάκχαρα και απλούς υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου, οδηγώντας σε εναλλαγές της διάθεσης, κόπωση και μειωμένη νοητική διαύγεια. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι επιπτώσεις ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο τόσο για κατάθλιψη όσο και για νόσο Αλτσχάιμερ.

Παρόλο που η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει πλήρως τις ψυχικές διαταραχές ή τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισής τους. Οι ειδικοί συνιστούν μια διατροφή βασισμένη σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση, διαχείριση του άγχους και κοινωνική δραστηριότητα, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης και νοητικής έκπτωσης, προάγοντας τη μακροχρόνια ψυχική υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην τροποποίηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

Συμβουλές μαγειρικής και απλές συνταγές για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ

Κατάλληλη διατροφή για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο λειτουργικός ρόλος του πλακούντα;

Πλακούντας: Παρόλο που ο τεχνικός υπερήχων ελέγχει τη θέση του πλακούντα και των ομφάλιων λώρων κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος των 20 εβδομάδων, δίνεται ελάχιστη περαιτέρω προσοχή σε αυτό πέρα ​​από αυτό.

Τι να κάνετε μετά από δάγκωμα νυχτερίδας

Ιός λύσσας: Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας πριν από την έκθεση, που περιλαμβάνει τρεις δόσεις σε διάστημα ενός μήνα, συνιστάται για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αφράτα muffins μήλου με λίγα υλικά

Muffins μήλου: Εάν ψάχνετε για μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για κεκάκια, τα μήλα είναι η τέλεια επιλογή για να προσφέρετε γλυκιά και υγιεινή απόλαυση.

Κορίτσια από 7 ετών βλάπτουν το δέρμα τους για την τέλεια επιδερμίδα

Τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά: το 35% των κοριτσιών ηλικίας 7-10 ετών ανέφεραν ότι έχουν χρησιμοποιήσει ή έχουν πειραματιστεί με προϊόντα περιποίησης ή ακραίες πρακτικές για το δέρμα τους.

Close Icon