Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διατροφή και φλεγμονή: Πώς η ποιότητα της τροφής επηρεάζει τη γενική υγεία

Διατροφή και φλεγμονή: Πώς η ποιότητα της τροφής επηρεάζει τη γενική υγεία

Διατροφή και φλεγμονή: Επιλέγοντας τις σωστές τροφές, επιλέγουμε μια ζωή με λιγότερη φλεγμονή και περισσότερη υγεία.

Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί έναν «σιωπηλό» εχθρό για τον οργανισμό, συνδεδεμένο με πλήθος νοσημάτων όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, ακόμη και νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την παρουσία φλεγμονής στον οργανισμό είναι η διατροφή. Η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά μπορεί είτε να καταπραΰνει τη φλεγμονώδη αντίδραση είτε να την επιδεινώσει.

Τροφές που ενισχύουν τη φλεγμονή

Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, σακχάρων, τρανς λιπαρών και εξευγενισμένων υδατανθράκων είναι από τους βασικούς «υποκινητές» της φλεγμονής. Τρόφιμα όπως λευκό ψωμί, αναψυκτικά με ζάχαρη, τηγανητά και έτοιμα γεύματα συμβάλλουν στην παραγωγή κυτταροκινών – ουσιών που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, η υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή και υψηλότερο καρδιομεταβολικό κίνδυνο.


Αντιφλεγμονώδης διατροφή: το «κλειδί» για την πρόληψη

Αντιθέτως, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες), ξηροί καρποί και όσπρια αποτελούν βασικούς πυλώνες της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι μειώνει δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

Επίσης, φυσικά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες από τρόφιμα όπως τα μούρα, το πράσινο τσάι και το κακάο ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις φλεγμονώδεις διεργασίες.

Η σύνδεση διατροφής και φλεγμονής είναι βαθιά και ουσιαστική. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης, φυσικής και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής δεν επηρεάζει μόνο το σωματικό βάρος ή την ενέργεια, αλλά δρα σε κυτταρικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Επιλέγοντας τις σωστές τροφές, επιλέγουμε μια ζωή με λιγότερη φλεγμονή και περισσότερη υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Στειρότητα και φλεγμονή στο αναπαραγωγικό σύστημα

Μελέτη συνδέει τη φλεγμονή με μειωμένο κίνητρο

Διαλειμματική νηστεία: Τι είναι και πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Χρονοδιατροφή: Η νέα επιστήμη που συνδέει το ρολόι με τη διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια μεγαλύτερη μέση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης ενδέχεται να διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου για οποιοδήποτε δεδομένο ΔΜΣ, σύμφωνα με διεθνή έρευνα, η οποία παρακολούθησε τις γυναίκες για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, η συνεκτίμηση της περιφέρειας μέσης μαζί με τον ΔΜΣ, αντανακλούσε […]

Ένας θησαυρός υγείας που δεν πρέπει να πετάτε

Σπόροι πεπονιού: Αντί να πετάτε τους σπόρους καρπουζιού, σκεφτείτε να τους καθαρίσετε, να τους ψήσετε ελαφρά και να τους προσθέσετε στη διατροφή σας. Είναι μια απλή, φυσική προσθήκη που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Σεξ: Πότε λαμβάνουμε θεραπεία μετά απο επικίνδυνη επαφή

Η λήψη θεραπείας μετά από μια επικίνδυνη σεξουαλική επαφή, γνωστή και ως προφύλαξη μετά από έκθεση (Post-Exposure Prophylaxis - PEP), είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, ιδιαίτερα του HIV.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

Close Icon