Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διατροφή: Αντί για τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά, σκεφτείτε την επεξεργασία των τροφίμων, λέει ειδικός

Διατροφή: Αντί για τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά, σκεφτείτε την επεξεργασία των τροφίμων, λέει ειδικός

Όταν σκέφτονται για τις επιλογές τροφίμων, οι άνθρωποι συχνά εστιάζουν στις θερμίδες εισόδου και εξόδου, στα μακροθρεπτικά συστατικά και στον επιπολασμό της παχυσαρκίας. Όμως, για ανθρώπους όλων των μεγεθών και επιπέδων δραστηριότητας, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει συσχετιστεί με διαβήτη, καρκίνο και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. "Τρώμε πράγματα που μας βλάπτουν", λέει ο DiFeliceantonio.

Διατροφή: Η επιστημονική συναίνεση συσσωρεύεται γύρω από μια σαφή σύσταση: Για να βελτιώσουμε την υγεία μας, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά για τη διατροφή μας με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντί να εστιάζετε στις θερμίδες ή τα μακροθρεπτικά συστατικά, σκεφτείτε πως τα τρόφιμα που τρώτε έχουν τροποποιηθεί φυσικά και χημικά, λέει η Alexandra DiFeliceantonio, επίκουρη καθηγήτρια και νευροεπιστήμονας του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας Fralin στο VTC και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Συμπεριφορών Υγείας του ερευνητικού ινστιτούτου.


Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γίνει ένα αυξανόμενο μέρος της αμερικανικής διατροφής, καθώς οι κατασκευαστές εργάζονται για την παραγωγή φθηνών βολικών τροφίμων με μεγάλη διάρκεια ζωής. “Δεδομένου του πόσο διαδεδομένα είναι αυτά τα τρόφιμα – αποτελούν το 58% των θερμίδων που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες – υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε”, δήλωσε ο DiFeliceantonio. “Αν προσπαθείτε να κόψετε το ποτό, δεν πηγαίνετε στο μπαρ. Αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε”, λέει ο DiFeliceantonio. Η διαφήμιση τροφίμων, οι αυτόματοι πωλητές, η ουρά στο ταμείο του παντοπωλείου, ακόμη και τα μπισκότα στην αίθουσα διαλείμματος καθιστούν δύσκολη την αποφυγή των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Η πρόκληση έγκειται στο να καθορίσουμε ποια τρόφιμα έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα εθισμού και γιατί, και να καθορίσουμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε καλύτερα το σύγχρονο διατροφικό περιβάλλον.

Πώς να εντοπίσετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία δημιούργησαν το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων NOVA για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ομαδοποιήσουν τα τρόφιμα ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τους. Ειδικότερα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα στερούνται φυτικών ινών- περιλαμβάνουν σημαντική ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης, αλατιού και λίπους- και οι διατροφικές τους ετικέτες περιλαμβάνουν έναν μακρύ κατάλογο συχνά μη αναγνωρίσιμων συστατικών.

Γιατί αυτό έχει σημασία

Όταν σκέφτονται για τις επιλογές τροφίμων, οι άνθρωποι συχνά εστιάζουν στις θερμίδες εισόδου και εξόδου, στα μακροθρεπτικά συστατικά και στον επιπολασμό της παχυσαρκίας. Όμως, για ανθρώπους όλων των μεγεθών και επιπέδων δραστηριότητας, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει συσχετιστεί με διαβήτη, καρκίνο και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. “Τρώμε πράγματα που μας βλάπτουν”, λέει ο DiFeliceantonio.

Η επίδρασή τους στον εγκέφαλο

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μοιράζονται τις εθιστικές ιδιότητες του καπνού και άλλων ουσιών, λέει ο DiFeliceantonio. “Ορισμένα είδη τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλο των ανθρώπων με τρόπο που μπορεί να είναι παρόμοιος με τα ναρκωτικά κατάχρησης. Έχουν κατασκευαστεί για να είναι νόστιμα”. Οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν έντονη επιθυμία, λιγότερο έλεγχο της πρόσληψης, συμπτώματα στέρησης και συνέχιση της χρήσης παρά τις αρνητικές συνέπειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Επανάσταση στη γονιδιακή θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη

Είναι πιο υγιεινή η μαύρη ζάχαρη διατροφικά από την λευκή;

Μπορούν οι άνθρωποι να αφομοιώσουν το κρέας;

6 πράγματα που κάνουν οι πιο υγιείς άνθρωποι κάθε μέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Μια φυσική ασπίδα κατά της κατάθλιψης

Κουκιά: Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φροντίστε τη διατροφή σας και δώστε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Close Icon