ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid συμπτώματα: Τα κοινά συμπτώματα της Covid ακολουθούν ένα μοτίβο τώρα

Covid συμπτώματα: Τα κοινά συμπτώματα της Covid ακολουθούν ένα μοτίβο τώρα

Covid συμπτώματα: "Δεν είναι τα ίδια τυπικά συμπτώματα που βλέπαμε πριν. Είναι μεγάλη συμφόρηση, μερικές φορές φτέρνισμα, συνήθως ήπιος πονόλαιμος".

Οι γιατροί λένε ότι δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διακρίνουν την Covid από τις αλλεργίες ή το κοινό κρυολόγημα, ακόμη και όταν συνεχίζονται οι νοσηλείες. Τα προηγούμενα χαρακτηριστικά της ασθένειας, όπως ο ξηρός βήχας ή η απώλεια της αίσθησης της γεύσης ή της όσφρησης, έχουν γίνει λιγότερο κοινά. Αντίθετα, οι γιατροί παρατηρούν ηπιότερη νόσο, κυρίως συγκεντρωμένη στην ανώτερη αναπνευστική οδό.

“Δεν είναι τα ίδια τυπικά συμπτώματα που βλέπαμε πριν. Είναι μεγάλη συμφόρηση, μερικές φορές φτέρνισμα, συνήθως ήπιος πονόλαιμος”, δήλωσε ο Δρ. Erick Eiting, αντιπρόεδρος του τμήματος επείγουσας ιατρικής στο Mount Sinai Downtown στη Νέα Υόρκη. Ο πονόλαιμος συνήθως φτάνει πρώτα, είπε, μετά η συμφόρηση.

Η μελέτη Zoe COVID Symptom Study, η οποία συλλέγει δεδομένα σχετικά με τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω εφαρμογών για smartphone, έχει τεκμηριώσει την ίδια τάση. Τα ευρήματά του υποδηλώνουν ότι ο πονόλαιμος έγινε πιο συχνός αφού η παραλλαγή όμικρον έγινε κυρίαρχη στα τέλη του 2021. Η απώλεια όσφρησης, αντίθετα, έγινε λιγότερο διαδεδομένη και ο ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία μειώθηκε σε σύγκριση με το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2021.

Οι γιατροί περιγράφουν τώρα ένα σαφέστερο, πιο σταθερό μοτίβο συμπτωμάτων. «Σχεδόν όλοι όσοι έχω δει είχαν πραγματικά ήπια συμπτώματα», είπε ο Eiting για τους ασθενείς του επείγουσας φροντίδας, προσθέτοντας, «Ο μόνος τρόπος που ξέραμε ότι ήταν Covid ήταν επειδή έτυχε να τους δοκιμάζουμε».

Πώς εξελίσσονται τα συμπτώματα της Covid;

Αν και τρεις γιατροί που πήραν συνέντευξη είπαν ότι η Covid συνήθως ξεκινά με πονόλαιμο αυτές τις μέρες, έδωσαν διαφορετικές περιγραφές για τη σοβαρότητα. Η Δρ Γκρέις ΜακΚόμσεϊ, αναπληρωτής πρύτανης κλινικής και μεταφραστικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Case Western, είπε ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν περιγράψει «ένα αίσθημα καύσου όπως δεν είχαν ποτέ, ακόμη και με στρεπτόκοκκο στο παρελθόν»«Τότε, μόλις συμβεί η συμφόρηση, φαίνεται ότι ο λαιμός βελτιώνεται», είπε.

Μαζί με τη συμφόρηση, είπαν οι γιατροί, ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν πονοκέφαλο, κόπωση, μυϊκούς πόνους, πυρετό, ρίγη ή ρινική σταγόνα που μπορεί να οδηγήσει σε βήχα – αν και ο βήχας δεν είναι πρωταρχικό σύμπτωμα. Ο McComsey είπε ότι η κόπωση και οι μυϊκοί πόνοι διαρκούν συνήθως μερικές ημέρες, ενώ η συμφόρηση μπορεί μερικές φορές να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Εκτίμησε ότι μόνο περίπου το 10-20% των ασθενών της με Covid χάνουν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησής τους τώρα, σε σύγκριση με περίπου 60-70% στην αρχή της πανδημίας.

«Ιδιαίτερα από τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησε αυτή η πρόσφατη μίνι έκρηξη, οι νεότεροι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό – βήχα, ρινική καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και ρίγη – το 99% του χρόνου επιστρέφουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα», είπε ο Δρ. Daignault, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ιατρικό Κέντρο Providence Saint Joseph στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια.

Γιατί η Covid φαίνεται πιο ήπια τώρα

Ο Δρ Dan Barouch, διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη, απέδωσε τα ήπια συμπτώματα που βλέπουν οι γιατροί στην ανοσία από εμβόλια και προηγούμενες λοιμώξεις. “Συνολικά, η σοβαρότητα της Covid είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο και πριν από δύο χρόνια. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι παραλλαγές είναι λιγότερο ισχυρές. Είναι επειδή οι ανοσολογικές αποκρίσεις είναι υψηλότερες”, είπε ο Barouch.

Άλλοι γιατροί πιστεύουν ότι το ίδιο το omicron άλλαξε επίσης την παρουσίαση των συμπτωμάτων του Covid, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρώιμες εκδόσεις του δεν ήταν τόσο καλές όσο προηγούμενες παραλλαγές στη μόλυνση των πνευμόνων. Η πιο διαδεδομένη υπομεταβλητή που κυκλοφορεί τώρα είναι η EG.5, ακολουθούμενη από ένα στέλεχος που ονομάζεται FL.1.5.1. Μαζί, αυτά τα δύο φαίνεται να αυξάνουν τις μολύνσεις από την Covid.

Όμως οι επιστήμονες παρακολουθούν επίσης το BA.2.86, μια παραλλαγή με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων που φαίνεται σημαντικά διαφορετική από τις προηγούμενες εκδόσεις του omicron. Αν και οι περιπτώσεις BA.2.86 αυξάνονται στις ΗΠΑ, δεν συγκαταλέγεται στις κορυφαίες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Ο Barouch είπε ότι τα νέα ενισχυτικά εμβόλια θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά έναντι αυτών των τριών στελεχών και άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Covid αδυναμία: Χωρίς βασικές πρωτεΐνες, ο ιός δεν μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους

Νέες κατευθυντήριες του CDC για τις μάσκες N95 εξοργίζει τους υγειονομικούς

Μακροχρόνια μελέτη COVID θα διερευνήσει τις θεραπευτικές επιλογές.

Ερευνητική ομάδα επιβεβαιώνει ότι η ανοσία στον Sars-Cov-2 μειώνει τη μεταδοτικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.