Ρεπορτάζ Υγείας

Ν95 Καναδάς: Νέες κατευθυντήριες του CDC για τις μάσκες N95 εξοργίζει τους υγειονομικούς

Ν95 Καναδάς: Νέες κατευθυντήριες του CDC για τις μάσκες N95 εξοργίζει τους υγειονομικούς

Ν95 Καναδάς: Είναι σοκαριστικό να προτείνουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να γνωρίζουμε εάν οι αναπνευστήρες N95 είναι αποτελεσματικοί έναντι ενός αερομεταφερόμενου παθογόνου

Νοσηλευτές, ερευνητές και στελέχη ασφάλειας στο χώρο εργασίας ανησυχούν ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενδέχεται να μειώσουν την προστασία από τον κορωνοϊό και άλλα αερομεταφερόμενα παθογόνα στα νοσοκομεία. Μια συμβουλευτική επιτροπή CDC έχει ενημερώσει τα πρότυπα του 2007 για τον έλεγχο των λοιμώξεων στα νοσοκομεία φέτος.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας και επιστήμονες εξέφρασαν την οργή τους όταν η ομάδα δημοσίευσε ένα προσχέδιο των προτάσεών της τον Ιούνιο. Το προσχέδιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες προσώπου N95 είναι ισοδύναμες με πιο χαλαρές, χειρουργικές μάσκες προσώπου σε ορισμένες ρυθμίσεις — και ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να φορούν μόνο χειρουργικές μάσκες όταν θεραπεύουν ασθενείς που έχουν μολυνθεί από «κοινούς, ενδημικούς» ιούς, όπως εκείνους που προκαλούν την εποχική γρίπη .

Η επιτροπή επρόκειτο να ψηφίσει για τις αλλαγές σε δημόσια συνεδρίαση στις 22 Αυγούστου, αλλά ανέβαλε την ψηφοφορία για τον Νοέμβριο. Μόλις η συμβουλή είναι οριστική, το CDC ξεκινά μια διαδικασία μετατροπής της αξιολόγησης της επιτροπής σε κατευθυντήριες γραμμές που συνήθως ακολουθούν τα νοσοκομεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τη συνάντηση, μέλη του κοινού εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πού κατευθύνεται το CDC, ειδικά καθώς αυξάνονται τα κρούσματα Covid. Σε εθνικό επίπεδο, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι λόγω Covid αυξάνονται για αρκετές συνεχόμενες εβδομάδες.

«Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι εκεί όπου μερικοί από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του πληθυσμού μας πρέπει να συχνάζουν ή να μείνουν», δήλωσε η Gwendolyn Hill, ερευνήτρια στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες, μετά την παρουσίαση της επιτροπής. Είπε ότι οι μάσκες N95, ο εξαερισμός και η τεχνολογία καθαρισμού του αέρα μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά μετάδοσης του Covid εντός των τοίχων του νοσοκομείου και «να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι δεν φεύγουν πιο άρρωστοι από ό,τι ήρθαν».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που λαμβάνουμε σχόλια», δήλωσε στο KFF Health News ο Αλεξάντερ Κάλεν, επικεφαλής του κλάδου Πρόληψης και Αντίδρασης στο Τμήμα Προώθησης Ποιότητας Υγείας του CDC. «Είναι στόχος μας να αναπτύξουμε μια κατευθυντήρια γραμμή που να προστατεύει τους ασθενείς, τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας». Πρόσθεσε ότι το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών απέχει πολύ από το τελικό.

Τον Ιούνιο, μέλη της ομάδας του CDC – η Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ελέγχου Λοιμώξεων Υγείας – παρουσίασαν ένα προσχέδιο της έκθεσής τους, αναφέροντας μελέτες που δεν βρήκαν διαφορά στα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των παρόχων υγείας που φορούσαν μάσκες N95 έναντι χειρουργικών μάσκες στην κλινική. Παρατήρησαν ελαττώματα στα δεδομένα. Για παράδειγμα, πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που προσβλήθηκαν από τον Covid στις δοκιμές δεν μολύνθηκαν ενώ φορούσαν τις μάσκες τους στη δουλειά. Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες ήταν ισοδύναμες.

«Είναι σοκαριστικό να προτείνουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να γνωρίζουμε εάν οι αναπνευστήρες N95 είναι αποτελεσματικοί έναντι ενός αερομεταφερόμενου παθογόνου», δήλωσε η Kaitlin Sundling, γιατρός και παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, σε ένα σχόλιο μετά τη συνάντηση του Ιουνίου. «Η επιστήμη των αναπνευστήρων N95 είναι καλά εδραιωμένη και βασίζεται σε φυσικές ιδιότητες, μηχανικά φιλτραρισμένα υλικά και στην επιστημονική μας κατανόηση για το πώς λειτουργεί η αερομεταφερόμενη μετάδοση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απαραίτητο αξεσουάρ με την Όμικρον οι μάσκες Ν95

Τουλάχιστον 16 καταστήματα & e-shops με μέσα προσωπικής υγιεινής ελέγχονται για αισχροκέρδεια

Ενημέρωση του ΠΟΥ σχετικά με τη χρήση ιατρικής μάσκας παντού

Πώς προστατεύει η μάσκα ΚΝ-95 που εισηγείται η Επιτροπή για είσοδο σε s.market και ΜΜΜ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη βρίσκει σύνδεση με ακάθαρτα καύσιμα μαγειρέματος και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά

Η έκθεση σε ακάθαρτο καύσιμο μαγειρέματος από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των 36 μηνών αύξησε τις πιθανότητες αποτυχίας σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό τομέα κατά 28%, στον ακαθάριστο κινητικό τομέα κατά 52% και στον προσωπικό-κοινωνικό τομέα κατά 36%.

Μια βαθιά ματιά στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

"Η μελέτη αυτή δείχνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας NanoSIMS να αποκαλύψει μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο, με πρωτοφανή ανάλυση, σε υποκυτταρικό επίπεδο", λέει ο Bernard Schneider. "Μας δίνει ένα εργαλείο για να μελετήσουμε τις πρώιμες παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ευάλωτους νευρώνες ως συνέπεια της συσσώρευσης της α-συνουκλεΐνης, ενός μηχανισμού που συνδέεται άμεσα με τη νόσο του Πάρκινσον".

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: 1 άνδρας έχασε τη ζωή του - 2 νοσηλεύονται

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Λαμία σε περιοχή που είχε πληγεί από πλημμύρες.

ΠΙΣ: Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του υπουργείου για τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων

ΠΙΣ: Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα και ως εκ τούτου, πριν τη χορήγησή του, πρέπει να προηγείται εξέταση από τον θεράποντα ιατρό

Ατμοσφαιρική Ρύπανση - Πρόκειται για παγκόσμια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αντιπροσωπεύει πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ