ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19: Αυξάνονται οι καρδιακοί κίνδυνοι σε άτομα με Long Covid

Covid-19: Αυξάνονται οι καρδιακοί κίνδυνοι σε άτομα με Long Covid

Covid-19: Ερευνητές από το πρόγραμμα μελετητών εξέτασαν 11 σημαντικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι για να εξετάσουν τις καρδιαγγειακές επιπλοκές από μακροχρόνιο COVID.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η εμφάνιση των παρατεταμένων συμπτωμάτων που είναι γνωστά ως μακροχρόνια COVID-19 μετά από λοίμωξη COVID-19 υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων καρδιακών συμπτωμάτων. «Ο COVID-19 είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αναπνευστική ασθένεια — είναι ένα σύνδρομο που μπορεί να επηρεάσει την καρδιά», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Joanna Lee, φοιτήτρια ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο David Tvildiani στη χώρα της Γεωργίας και μέλος του Global Remote. Πρόγραμμα Ερευνητικών Υποτρόφων.

Καρδιακά συμπτώματα μετά από Covid-19

Ερευνητές από το πρόγραμμα μελετητών εξέτασαν 11 σημαντικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι για να εξετάσουν τις καρδιαγγειακές επιπλοκές από μακροχρόνιο COVID. Συνεπή στοιχεία έδειξαν ότι τα άτομα με μακροχρόνια COVID-19 είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες από εκείνους που δεν είχαν ποτέ COVID-19 να εμφανίσουν συμπτώματα που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα. Αυτά περιελάμβαναν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών και κόπωση, σημείωσε η ερευνητική ομάδα.

Αυτά τα άτομα ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν δείκτες καρδιακής νόσου ή αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ιατρικές απεικονιστικές και διαγνωστικές εξετάσεις. «Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν καρδιακές επιπλοκές και να διερευνήσουν περαιτέρω εάν ένας ασθενής παραπονιέται για αυτά τα συμπτώματα, ακόμη και πολύ καιρό μετά τη σύλληψη του COVID-19», δήλωσε ο Λι σε δελτίο τύπου από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

«Για τους ασθενείς, εάν είχατε COVID-19 και συνεχίζετε να έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή οποιοδήποτε είδος νέων καρδιακών προβλημάτων, θα πρέπει να πάτε στον γιατρό και να το ελέγξετε», είπε ο Lee. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. εκτιμούν ότι σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες των Η.Π.Α. που είχε COVID-19 κατέληξε με παρατεταμένα συμπτώματα.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν τη μακρά COVID-19 ως συμπτώματα που επιμένουν για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και εμφανίζονται τουλάχιστον δύο μήνες μετά την αρχική μόλυνση COVID-19. Παρόλο που ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο συμπεριλήφθηκαν στα δείγματα, τα συμπτώματά τους μετρήθηκαν ως καρδιαγγειακές επιπλοκές μακράς διάρκειας COVID-19 μόνο εάν εμφανίστηκαν μετά τη λοίμωξη COVID-19.

Για να το μελετήσουν αυτό, οι ερευνητές εντόπισαν 11 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2020 και 2022 που είχαν καρδιαγγειακά δεδομένα για άτομα με μακρά COVID-19 συν μια ομάδα ελέγχου ατόμων που δεν είχαν ποτέ COVID-19. Σχεδόν 450.000 από τα άτομα σε αυτές τις μελέτες παρουσίασαν καρδιακές επιπλοκές. Το ποσοστό των καρδιακών επιπλοκών για τα άτομα με μακρά COVID-19 ήταν 2,3 έως 2,5 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνα της ομάδας ελέγχου.

“Οι συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ των παρόχων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του προσωπικού των επειγόντων περιστατικών και των καρδιολόγων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση και τον μετριασμό των καρδιακών επιπλοκών μεταξύ των ασθενών με COVID-19”, είπε ο Lee.

Τα ευρήματα έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στις 6 Μαρτίου στη Νέα Ορλεάνη σε μια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εφαρμογή COVID-19 έσωσε περίπου 10.000 ζωές τον πρώτο χρόνο της, σύμφωνα με έρευνα

ΕΟΔΥ: 95 θάνατοι από κορωνοϊό, 101 διασωληνωμένοι - 2 θάνατοι από γρίπη

Η ανάλυση της πρόσληψης του εμβολίου από τις γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει πολύτιμες πληροφορίες

Πώς προωθείται η ψηφιακή υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.