ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

CDC Εκτίμηση: Η επίπτωση του HIV μειώθηκε κατά 73% από την κορύφωση της δεκαετίας του 1980

CDC Εκτίμηση: Η επίπτωση του HIV μειώθηκε κατά 73% από την κορύφωση της δεκαετίας του 1980

Τα CDC αναφέρουν ότι η επιδημία του HIV δεν θα τελειώσει έως ότου αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στην υγεία και τα συστημικά εμπόδια.

CDC Εκτίμηση: Ωστόσο, οι ανισότητες παραμένουν και ορισμένοι έχουν επιδεινωθεί ακόμη, ανέφερε ο οργανισμός. Η επίπτωση του HIV, ή οι νέες ετήσιες λοιμώξεις, στις ΗΠΑ μειώθηκαν περίπου 73% από την κορύφωση στα μέσα της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη προέκυψε από τη μοντελοποίηση που εφαρμόστηκε σε δεδομένα στο Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης του HIV για τον προσδιορισμό του αριθμού των νέων ετήσιων λοιμώξεων από τον ιό HIV από το 1981 έως το 2019. Ο οργανισμός υπολόγισε 2,2 εκατομμύρια νέες μολύνσεις HIV κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου μελέτης, με περίπου 1,2 εκατομμύρια Αμερικανούς που ζουν με HIV λοίμωξη το 2019.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ετήσια συχνότητα εμφάνισης HIV αυξήθηκε από περίπου 20.000 μολύνσεις το 1981 σε περίπου 130.400 μολύνσεις το 1984-1985, πριν από την εξισορρόπηση το 1991-2007 με έως και 58.000 λοιμώξεις που μειώθηκαν σε περίπου 34.800 λοιμώξεις το 2019. “Η επίπτωση του HIV μειώθηκε κατά 73% από τον υψηλότερο ετήσιο αριθμό λοιμώξεων (130.400 το 1984 και 1985) σε 34.800 το 2019”, αναφέρει η έκθεση.

Τα CDC αναφέρουν ότι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών και ανδρών εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τις περισσότερες από τις λοιμώξεις, ποσοστό 63% το 1981 και 66% το 2019, αν και το ποσοστό των λοιμώξεων που συνδέονται με την ετεροφυλόφιλη επαφή έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, από 2% το 1981 σε 22% το 2019.

Οι τρανσέξουαλ γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένους κινδύνους, με μια πρόσφατη έκθεση των CDC που δείχνει ότι τέσσερις στις 10 τρανσέξουαλ γυναίκες σε επτά μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ έχουν λοίμωξη HIV.

Τα ευρήματα επισημαίνουν επίσης τις φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν μεταξύ των λευκών (56% το 1981 σε 25% το 2019), το ποσοστό των λοιμώξεων μεταξύ των Μαύρων αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου από 29% σε 41%, το 1981 έναντι του 2019, αντίστοιχα, και μεταξύ των Ισπανών / Λατίνων ατόμων από 16% το 1981 σε 29% το 2019.

Τα μαύρα άτομα αποτελούν το 41% ​​των λοιμώξεων το 2019, αλλά αποτελούν μόνο το 12% του πληθυσμού και τα Ισπανικά / Λατίνα αποτελούν το 29% των λοιμώξεων και αντιπροσωπεύουν το 17% του πληθυσμού.

Πρόσθετες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις γυναίκες, με το ποσοστό των λοιμώξεων να αυξάνεται από 8% το 1981 σε 18% το 2019.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι τα άτομα που κάνουν ένεση ναρκωτικών αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη πτώση στις λοιμώξεις, κάνοντας πτώση 93% από το υψηλό το 1988-1990 (34.500 έως 2.500 το 2019).

Η έκθεση αποδίδει επίμονη επίπτωση κατά την τελευταία δεκαετία εν μέρει στην επιδημία των οπιοειδών και ενώ τα προγράμματα εξυπηρέτησης με σύριγγες συνέβαλαν στη μείωση των λοιμώξεων από τον ιό HIV που συνδέονται με τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών, αυτά τα προγράμματα δεν είναι πλήρως διαθέσιμα, δήλωσαν τα CDC.

“Παρά την έλλειψη θεραπείας ή εμβολίου, τα σημερινά εργαλεία πρόληψης του ιού HIV, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών HIV, της άμεσης και παρατεταμένης θεραπείας, της προφύλαξης πριν από την έκθεση και των ολοκληρωμένων προγραμμάτων παροχής συρίγγων, παρέχουν την ευκαιρία για ουσιαστική μείωση νέων μολύνσεων από τον HIV”, έγραψαν οι ερευνητές των CDC.

“Η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ορθή εφαρμογή αυτών των στρατηγικών θα μπορούσε να επιταχύνει τη μείωση της μετάδοσης του HIV, της νοσηρότητας και της θνησιμότητας και να μειώσει τις ανισότητες.”

Το πρακτορείο αποδίδει τη μείωση της επίπτωσης με την πάροδο του χρόνου στην ενίσχυση της διαθεσιμότητας διαγνωστικών, συστηματικής εξέτασης και θεραπείας ανεξάρτητα από την κατάσταση, τη χρήση προφύλαξης πριν και μετά την έκθεση και άλλα εργαλεία.

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HIV, η αντιρετροϊκή θεραπεία (ή ένα προληπτικό φάρμακο που λήφθηκε πριν από την έκθεση) αναφέρθηκε με αποτελεσματικότητα άνω του 99% στην πρόληψη της λοίμωξης και ελπίζεται ότι θα μειώσει περαιτέρω τη συχνότητα εμφάνισης.

Ωστόσο, η έκθεση σημείωσε χαμηλά ποσοστά απορρόφησής της. Μόλις το 23% των ανθρώπων χρησιμοποιούσαν προφύλαξη πριν από την έκθεση το 2019, σε σύγκριση με όλους εκείνους που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν, με σημαντικές φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες.

Ενώ οι λευκοί άνθρωποι περιελάμβαναν το 63% των συνταγών για προφύλαξη πριν από την έκθεση, έναντι εκείνων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν, τα μαύρα άτομα αποτελούσαν μόλις το 8% και τα Ισπανικά / Λατίνα αποτελούν το 14%.

Τα CDC αναφέρουν ότι η επιδημία του HIV δεν θα τελειώσει έως ότου αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στην υγεία και τα συστημικά εμπόδια.

“Η δίκαιη εφαρμογή εργαλείων πρόληψης για την έγκαιρη διάγνωση της μόλυνσης από HIV, η θεραπεία ατόμων με HIV για γρήγορη επίτευξη ιογενούς καταστολής και η σύνδεση ατόμων με προληπτικές υπηρεσίες για τη μείωση των νέων μεταδόσεων θα επιταχύνει τη μείωση της επίπτωσης του HIV”, αναφέρει η έκθεση. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο έλεγχος και το εμβόλιο HPV οδήγησαν σε πτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ,

Σε ποια χώρα αυξάνονται ραγδαία τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Νέα θεραπεία καταστέλλει πλήρως τη λοίμωξη από τον ιό HIV

HIV: Νέα μέθοδος εντοπίζει τον αδρανή ιό που κρύβεται σε σπάνια κύτταρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα