ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτοφαγία: Ποιες πρωτεΐνες των καρκινικών κυττάρων αποικοδομούνται

Αυτοφαγία: Ποιες πρωτεΐνες των καρκινικών κυττάρων αποικοδομούνται

Αυτοφαγία: Μια βασική διαδικασία με την οποία αποικοδομούνται τα κυτταρικά συστατικά είναι η αυτοφαγία.

Η αυτοφαγία έχει συνδεθεί έντονα με πολλαπλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών διαταραχών και του καρκίνου.

Παρά τη σημασία της, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε ένας σαφής χαρακτηρισμός για τις ιδιότητές της. Ερευνητές στο Karolinska Institutet έχουν πραγματοποιήσει δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Autophagy.

Πέρα από τη διατήρηση της ομοιόστασης των πρωτεϊνών, η αυτοφαγία παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική επιβίωση ως θεμελιώδης απόκριση προσαρμογής, ιδίως σε διαφορετικές συνθήκες πείνας. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές διαφορετικές αυτοφαγικές οδοί σε κύτταρα θηλαστικών που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην αποικοδόμηση διαφορετικών κυτταρικών συστατικών.

Χιλιάδες πρωτεΐνες μπορούν να αποδομηθούν σε καρκινικά κύτταρα μέσω της αυτοφαγίας.

Η ερευνητική ομάδα στο Karolinska Institutet, υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Helin Norberg, παρείχε στο παρελθόν νέες πληροφορίες σχετικά με αυτό χαρακτηρίζοντας πρωτεΐνες που υποβαθμίζονται από διαφορετικές αυτοφαγικές οδούς στα καρκινικά κύτταρα (Autophagy, 2019). Στη νέα μελέτη (Autophagy, 2021), αποκαλύπτουν τώρα πώς και ποιες πρωτεΐνες αποικοδομούνται, και ότι συμβαίνει με έναν τακτικό διαδοχικό τρόπο, ο οποίος βρέθηκε να εξαρτάται από τη λειτουργία που έχει η πρωτεΐνη στα καρκινικά κύτταρα.

«Μια σημαντική πτυχή αυτών των ευρημάτων είναι ότι η πλειοψηφία των ταυτοποιημένων πρωτεϊνών εμφανίζουν κυρίαρχες ογκογονικές δραστηριότητες προ-επιβίωσης, η οποία παθογόνος σταθεροποίηση διατηρεί αποτελεσματικά την πρόοδο και τη διάδοση του όγκου. Δεδομένου ότι τα ευρήματά μας περιγράφουν πώς αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να αποικοδομηθούν, οι ανακαλύψεις μας θέτουν τη βάση για την κατανόηση των μηχανισμών για το πώς οι ογκοπρωτεΐνες μπορούν να «καταναλωθούν» από τα κύτταρα. Το πιο σημαντικό, όταν ξέρουμε πώς, πότε και ποιες πρωτεΐνες που προάγουν τον καρκίνο μπορούν να υποβαθμιστούν, μπορούμε επίσης να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε νέες στρατηγικές που θα μπορούσαν να προωθήσουν επιλεκτικά τους ειδικούς μηχανισμούς αποδόμησης για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών προσεγγίσεων”, λέει η Helin Norberg.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός που προκαλεί καρκίνο

Έρευνα: Γιατί τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν ανεπαρκή μεταβολισμό;

Μελέτη σε βάθος Τ κυττάρων για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υγεία του εντέρου και η διάθεση είναι γενετικά συνυφασμένες

Ψυχική υγεία: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και έλκους στομάχου, στη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για γενετικούς παράγοντες στη νόσο του πεπτικού έλκους.

Πώς να εντάξεις το λιναρόσπορο στη διατροφή σου

Λιναρόσπορος: Τα superfoods και οι σπόροι έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων όσοι αγαπούν την υγιεινή διατροφή και όχι άδικα, καθώς αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές κατηγορίες τροφίμων για να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Πάνω από 51.000 κρούσματα κατεγράφησαν χθες στη χώρα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν 51.204 νέα περιστατικά Covid-19 και 1.097 σχετικούς θανάτους την Κυριακή, 28/02, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Αυτό αυξάνει το συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε τουλάχιστον 28.605.669, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 513.091 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν αναφέρει τουλάχιστον 2.463 καταγεγραμμένες περιπτώσεις παραλλαγών του κορωνοϊού εντός της επικράτειας της χώρας.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.