Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος θεραπεία RNA: Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός της νόσου

Καρκίνος θεραπεία RNA:  Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός της νόσου

Οι ερευνητές εξέτασαν το RNA που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται COPA, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη των καρκίνων του ήπατος, του οισοφάγου, του στομάχου και του μαστού.

Καρκίνος θεραπεία RNA: Ένας νέος μηχανισμός σχηματισμού καρκίνου ανακαλύφθηκε από δύο ερευνήτριες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, τη δρα Song Yangyang και τη δρα Polly Leilei Chen. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου. Τα ευρήματα αφορούν μια διαδικασία που ονομάζεται επιδιόρθωση RNA. Ο κώδικας DNA ενός γονιδίου μεταγράφεται σε έναν ενδιάμεσο κώδικα γνωστό ως RNA, πριν μεταφραστεί σε ένα πρωτεϊνικό μόριο που παίζει συγκεκριμένο ρόλο στο κύτταρο. Μερικές φορές, το RNA τροποποιείται ή επιδιορθώνεται πριν από την τελική μεταγραφή, αποδίδοντας ένα διαφορετικό πρωτεϊνικό προϊόν. Η επεξεργασία αυτή του RNA είναι ένα φαινόμενο που δίνει στο κύτταρο καλύτερο έλεγχο των πρωτεϊνών του.

Οι ερευνητές εξέτασαν το RNA που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται COPA (coatomer subunit α), η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη των καρκίνων του ήπατος, του οισοφάγου, του στομάχου και του μαστού. Εξέτασαν εάν το RNA που μεταγράφηκε από το γονίδιο COPA τροποποιήθηκε ή επιδιορθώθηκε σε δείγματα καρκινικών ιστών του ήπατος.

Ανακάλυψαν ότι οποιοδήποτε κύτταρο περιέχει ένα μείγμα τόσο διορθωμένων όσο και μη διορθωμένων παραλλαγών του COPA. Όταν το μη διορθωμένο ή «άγριου τύπου» COPA κυριαρχεί, το κύτταρο είναι πιο πιθανό να γίνει καρκινικό. Αντιστρόφως, όταν κυριαρχεί το διορθωμένο COPA, θεωρείται ότι καταστέλλει ένα περίπλοκο μονοπάτι μοριακής σηματοδότησης που ονομάζεται PI3K / AKT / mTOR. Όταν αυτή η πορεία ξεφεύγει από τον έλεγχο, ενεργοποιεί υπερβολικό πολλαπλασιασμό κυττάρων που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Hepatology. Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν τους φυσικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του RNA στο καρκινικό κύτταρο για να εξισορροπήσουν την ισορροπία υπέρ της επιδιορθωμένης έκδοσης του COPA, καταστέλλοντας έτσι τον καρκίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα: Γιατί τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν ανεπαρκή μεταβολισμό;

Μελέτη σε βάθος Τ κυττάρων για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας

Νέα μελέτη για τη δράση της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πιο έγκυρες επιστημονικά απαντήσεις που έχουν δοθεί για τον κορωνοϊό

COVID – 19: Ο κορωνοϊός όσο κυκλοφορεί, θα επανέρχεται κάθε χρόνο και με νέες μεταλλάξεις. Λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη εξάλειψης του ιού παγκόσμια, διαφορετικά νέες μεταλλάξεις θα φέρνουν αναζωπυρώσεις κάθε χρόνο το χειμώνα.

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

Νανοσωματίδια: Το Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington σχεδιάζει ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων που θα μεταφέρει τα απαραίτητα πλασμίδια στις αρτηρίες σε ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) στα χέρια και τα πόδια τους.

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Μείωση των ασθενειών εν μέσω πανδημίας

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν το υψηλότερο ποσοστό απουσίας ασθένειας πέρυσι (3,5 τοις εκατό) και το προηγούμενο έτος, καθώς τα νοσοκομεία γέμισαν αφυκτικά από μαζική εισροή ασθενών Covid.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Κορωνοϊός: 10 φορές υψηλότερη θνησιμότητα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι

Κορωνοϊός Μελέτη Παχυσαρκία: Ο κίνδυνος θανάτου από το κορωνοϊό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερος σε χώρες όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 03/03, από το Παγκόσμιο Φόρουμ Παχυσαρκίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι το τέλος του έτους 2020, τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 ήταν πάνω από 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με χώρες όπου λιγότεροι από τους μισούς είναι υπέρβαροι.

Ερευνητές εξετάζουν τη συμβολή θαλασσινών εκχυλισμάτων στη θεραπεία του καρκίνου

Θάλασσα Επιστήμη Υγεία: Τα χιτωνοφόρα είναι ένα είδος θαλάσσιας ζωής που εντάσσεται στην συνομοταξία των χορδωτών. Ένα είδος χιτωνοφόρων που συγκεντρώνεται σε συστάδες και μοιάζει με σφουγγάρι, λέγεται πως περιέχει μια ουσία που μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το εκχύλισμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού και προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των όγκων. Ωστόσο, εάν και το έκδοχο φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καρκίνων, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες, προτού τα φάρμακα είναι έτοιμα για ευρείας κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους, επισημαίνουν οι ερευνητές.