Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος θεραπεία RNA: Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός της νόσου

Καρκίνος θεραπεία RNA:  Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός της νόσου

Οι ερευνητές εξέτασαν το RNA που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται COPA, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη των καρκίνων του ήπατος, του οισοφάγου, του στομάχου και του μαστού.

Καρκίνος θεραπεία RNA: Ένας νέος μηχανισμός σχηματισμού καρκίνου ανακαλύφθηκε από δύο ερευνήτριες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, τη δρα Song Yangyang και τη δρα Polly Leilei Chen. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου. Τα ευρήματα αφορούν μια διαδικασία που ονομάζεται επιδιόρθωση RNA. Ο κώδικας DNA ενός γονιδίου μεταγράφεται σε έναν ενδιάμεσο κώδικα γνωστό ως RNA, πριν μεταφραστεί σε ένα πρωτεϊνικό μόριο που παίζει συγκεκριμένο ρόλο στο κύτταρο. Μερικές φορές, το RNA τροποποιείται ή επιδιορθώνεται πριν από την τελική μεταγραφή, αποδίδοντας ένα διαφορετικό πρωτεϊνικό προϊόν. Η επεξεργασία αυτή του RNA είναι ένα φαινόμενο που δίνει στο κύτταρο καλύτερο έλεγχο των πρωτεϊνών του.

Οι ερευνητές εξέτασαν το RNA που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται COPA (coatomer subunit α), η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη των καρκίνων του ήπατος, του οισοφάγου, του στομάχου και του μαστού. Εξέτασαν εάν το RNA που μεταγράφηκε από το γονίδιο COPA τροποποιήθηκε ή επιδιορθώθηκε σε δείγματα καρκινικών ιστών του ήπατος.

Ανακάλυψαν ότι οποιοδήποτε κύτταρο περιέχει ένα μείγμα τόσο διορθωμένων όσο και μη διορθωμένων παραλλαγών του COPA. Όταν το μη διορθωμένο ή «άγριου τύπου» COPA κυριαρχεί, το κύτταρο είναι πιο πιθανό να γίνει καρκινικό. Αντιστρόφως, όταν κυριαρχεί το διορθωμένο COPA, θεωρείται ότι καταστέλλει ένα περίπλοκο μονοπάτι μοριακής σηματοδότησης που ονομάζεται PI3K / AKT / mTOR. Όταν αυτή η πορεία ξεφεύγει από τον έλεγχο, ενεργοποιεί υπερβολικό πολλαπλασιασμό κυττάρων που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Hepatology. Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν τους φυσικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του RNA στο καρκινικό κύτταρο για να εξισορροπήσουν την ισορροπία υπέρ της επιδιορθωμένης έκδοσης του COPA, καταστέλλοντας έτσι τον καρκίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα: Γιατί τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν ανεπαρκή μεταβολισμό;

Μελέτη σε βάθος Τ κυττάρων για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας

Νέα μελέτη για τη δράση της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.