ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός Καρδιά: Μικρές δόσεις κίνησης μέσα στη μέρα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές νόσους [vid]

Αθλητισμός Καρδιά: Μικρές δόσεις κίνησης μέσα στη μέρα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές νόσους [vid]

Αθλητισμός Καρδιά: Ακόμα κι αν αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα σε άσκηση (όπως γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμπι), είναι πολύ σημαντικό να σηκώνεστε και να κινείστε για τουλάχιστον λίγα λεπτά, πολλές φορές όλη την ημέρα.

“Όσο περισσότερο κάθεστε, τόσο περισσότερο οι μεγάλοι μύες σας δεν χρησιμοποιούν γλυκόζη, που είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Η συνεχής καθιστική στάση μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας την απελευθέρωση ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα”, λέει ο Δρ Hicham Skali, καρδιολόγος στο  Brigham and Women’s Hospital που σχετίζεται με το Χάρβαρντ. “Με την πάροδο του χρόνου, οι καθιστικές συνήθειες προκαλούν το σώμα να γίνει λιγότερο ευαίσθητο στην ινσουλίνη. Η προκύπτουσα αντίσταση στην ινσουλίνη προάγει τη φλεγμονή, βασικό παράγοντα στη συσσώρευση λιπώδους πλάκας μέσα στις αρτηρίες”, εξηγεί.

Προκαταρκτικά στοιχεία από μελέτες σε αρουραίους υποδηλώνουν ότι η καθιστική συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει τη δραστηριότητα δεκάδων γονιδίων, συμπεριλαμβανομένου του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή λιποπρωτεϊνικής λιπάσης (LPL). Αυτό το ένζυμο βοηθά στη διάσπαση του λίπους, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια ή να αποθηκευτεί στο σώμα. Όταν οι αρουραίοι δεν μπορούσαν να κινηθούν, τα επίπεδα της LPL μειώθηκαν κι αυτή αλλαγή μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εξηγεί ο Δρ Skali.

Τα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την καθιστική ζωή συσσωρεύονται εδώ και χρόνια, με τη βοήθεια εργαλείων όπως ανιχνευτές φυσικής κατάστασης που αποκαλύπτουν τα τυπικά πρότυπα δραστηριότητας των ανθρώπων. Τα ευρήματα από πρόσφατες μελέτες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω ανέφεραν τις τυπικές τους συνήθειες όσον αφορά την καθιστική ζωή και παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια. Εκείνοι που κάθονταν κατά μέσο όρο περίπου τρεις ώρες την ημέρα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης από ό, τι τα άτομα που κάθονταν για περίπου επτά ώρες την ημέρα.
  • Μεταξύ 8.000 ατόμων που παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια, εκείνοι που έκαναν ελαφριά δραστηριότητα για 30 λεπτά κάθε μέρα είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν εκείνη την περίοδο, ακόμα κι αν χωρίσουν αυτή την μισή ώρα δραστηριότητας σε περιόδους τόσο σύντομες όσο αυτές του ενός λεπτού η κάθε μια.
  • Σε περισσότερες από 5.600 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια, η μείωση του καθιστικού χρόνου κατά μία ώρα την ημέρα συνδέθηκε με 26% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Mια εκδοχή γκασπάτσο, πιο ελαφριά αλλά με εντονότερο γευστικό προφίλ

Τα ορυκτά της Νεκράς Θάλασσας και οι ωφέλειες τους στο δέρμα

Διατροφή : Πως να αναγνωρίσετε τις αλλεργίες από τις φράουλες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να ευθύνονται για την ημικρανία

Ημικρανία: Για ορισμένους, οι καιρικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Οι καρικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επιδεινώσουν έναν πονοκέφαλο που ενδεχόμενα προκαλείται από άλλους παράγοντες.

Αθλητισμός: Γιόγκα για ψυχική ενδυνάμωση

Αθλητισμός: Με την πάροδο του χρόνου, μια τακτική πρακτική γιόγκα καλλιεργεί την «απόκριση χαλάρωσης», επιτρέποντάς σας να είστε λιγότερο αντιδραστικοί στο άγχος και τα έντονα συναισθήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη, μια συνεδρία γιόγκα διάρκειας 90 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Κορωνοϊός: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο λένε ειδικοί στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ θέτουν τα παιδιά-πολλά από τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν-σε κίνδυνο, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Δρ Πολ Όφιτ, σύμβουλος εμβολιασμού στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ειδικοί στις ΗΠΑ προειδοποιούν για νέα μετάλλαξη, εάν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη

Κορωνοϊός: Ως τώρα, μόνο περίπου το 49,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ - CDC. Και με τόσους πολλούς να στερούνται επαρκούς προστασίας, τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς.

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.