Επιστημονικά Νέα

Αθλητισμός Γυναίκες Ακράτεια ούρων: Μια αναλυτική ματιά στο φαινόμενο

Αθλητισμός Γυναίκες Ακράτεια ούρων: Μια αναλυτική ματιά στο φαινόμενο

Αθλητισμός Γυναίκες Ακράτεια ούρων: Η ακράτεια ούρων, είναι ένα συνηθισμένο γυναικείο φαινόμενο που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλεί αμηχανία και να εμποδίζει τις γυναίκες να ασκούνται. Ερευνητές από την Ιταλία θέλησαν να μελετήσουν το φαινόμενο της ακράτειας ούρων στο γενικό πληθυσμό των γυναικών που ασκούνται ή συμμετέχουν σε αθλήματα για σκοπούς αναψυχής προκειμένου να δουν ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν ακράτεια ούρων, αλλά και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Η ακράτεια ούρων, είναι ένα συνηθισμένο γυναικείο φαινόμενο που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλεί αμηχανία και να εμποδίζει τις γυναίκες να ασκούνται. Ερευνητές από την Ιταλία θέλησαν να μελετήσουν το φαινόμενο της ακράτειας ούρων στο γενικό πληθυσμό των γυναικών που ασκούνται ή συμμετέχουν σε αθλήματα για σκοπούς αναψυχής προκειμένου να δουν ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν ακράτεια ούρων, αλλά και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Καταρχάς, η ακράτεια ούρων από άγχος χαρακτηρίζεται από ακούσια διαρροή ούρων που σχετίζεται με κάποια δραστηριότητα, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα ή η ανύψωση. Η μελέτη για την οποία γίνεται λόγος στο παρόν κείμενο διεξήχθη από τον Stefano Salvatore, MD, από το Πανεπιστήμιο της Insubria στην πόλη Varese της Ιταλίας. Ειδικότερα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από 679 γυναίκες των οποίων η μέση ηλικία ήταν τα 36 έτη. Οι συμμετέχουσες δεν ήταν επαγγελματίες αθλήτριες και είχαν ακόμη την περιόδό τους. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη έπαιζαν μπάσκετ (17%), τένις (11%), σκι και ιστιοσανίδα (7%), ήταν ποδηλάτριες και παίκτριες βόλεϊ (6%), καθώς και κολυμβήτριες (4%).

Μεταξύ των γυναικών που ερωτήθηκαν: το 15% ανέφερε συμπτώματα ακράτειας ούρων κατά την άσκηση. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες με διαρροή ούρων βίωναν το φαινόμενο έως και έξι χρόνια. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πως οι γυναίκες με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ακράτεια ούρων από αυτές που διατηρούσαν ένα πιο υγιές βάρος. Οι γυναίκες που είχαν γεννήσει είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια ούρων από ό, τι οι γυναίκες που δεν είχαν γεννήσει ποτέ.

Από τις 101 γυναίκες που παρουσίασαν ακράτεια ούρων από στρες:

  • 32 είχαν συμπτώματα μόνο όταν αθλούνταν.
  • 48 είχαν συμπτώματα που συνέβαιναν στην καθημερινή τους ζωή.
  • 21 είχαν συμπτώματα τόσο όταν έπαιζαν σπορ όσο και σε καθημερινές καταστάσεις.

Επιπλέον, το 20% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε πως άλλαξε τον τρόπο που ασκείται με σκοπό να περιορίσει τη διαρροή. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακράτεια ούρων από στρες “πρέπει να λαμβάνουν πληροφόρηση και να τους προσφέρονται διαγνωστικές και συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές”. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους που δρουν ενισχύοντας τους μύες γύρω από την ουροδόχο κύστη. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση είναι σίγουρα θεραπευτική για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.