ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός: Επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της ποδηλασίας για την καρδιοαναπνευστική υγεία [vid]

Αθλητισμός: Επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της ποδηλασίας για την καρδιοαναπνευστική υγεία [vid]

Αθλητισμός: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ενήλικες συνίσταται να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας φυσικής δραστηριότητας, όπως ποδηλασία, κάθε εβδομάδα.

Η ποδηλασία είναι ένα είδος αερόβιας δραστηριότητας χαμηλού αντίκτυπου με σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση ενός ατόμου. Καθώς είναι σχετικά εύκολο να κάνει κανείς ποδήλατο σε όποια ηλικία και επειδή η ποδηλασία είναι μία μορφή άσκησης κατάλληλη για τα περισσότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, συνιστά μια δημοφιλή σωματική δραστηριότητα παγκοσμιώς. Έρευνες δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ κάνουν ποδήλατο και οι ειδικοί συνεχίζουν να συνδέουν την ποδηλασία με βελτιωμένα επίπεδα φυσικής κατάστασης και χαμηλότερους κινδύνους ανάπτυξης μιας σειράς ασθενειών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ενήλικες συνίσταται να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας φυσικής δραστηριότητας, όπως ποδηλασία, κάθε εβδομάδα.

Τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της ποδηλασίας για την υγεία

  • Καρδιαγγειακή υγεία

Πολλοί ερευνητές σημειώνουν ότι η ποδηλασία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 προτείνει ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν με το ποδήλατο στην εργασία τους έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της καρδιαγγειακής λειτουργίας, 46% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και 52% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

  • Αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με συστάσεις ειδικών, η φυσική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας, θα μπορούσε να είναι η κύρια θεραπεία για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων. Η ποδηλασία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μία ανασκόπηση μελετών, μετά από 3 μήνες, η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί κατά 4,3%, ενώ μετά από 6 μήνες, μπορεί να μειωθεί κατά 11,8%.

  • Υγεία των πνευμόνων

Η ποδηλασία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής υγείας. Μια παλαιότερη μελέτη, από το 2011, επισημαίνει ότι η ποδηλασία για περίπου 170-250 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των πνευμόνων. Η τακτική ποδηλασία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση της πνευμονικής λειτουργίας σε άτομα με πνευμονική πάθηση.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η άσκηση βελτιώνει την ψυχική και γνωστική σας υγεία

Η ποδηλασία είναι σύμμαχος ψυχικής και συναισθηματικής υγείας

Οι αθλητές διατρέχουν κίνδυνο για ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.

Το ανθεκτικό άμυλο είναι απαραίτητο σε μια υγιεινή διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, μαζί με άφθονα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι συνταγή για ευτυχία

Σεξ οφέλη υγεία: Μείωση του άγχους, άνοδος της λίμπιντο και αυξημένη οικειότητα μεταξύ συντρόφων, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη του σεξ στη συναισθηματική μας υγεία. Και με τη σειρά τους τα συναισθηματικά οφέλη της σεξουαλικής επαφής είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Το σεξ προάγει τη σωματική σας υγεία, επίσης. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική σας δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μακροχρόνια οφέλη για την υγεία.

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

ΟΠΕΚΑ: Αναλυτικά οι καταβολές την Τρίτη 30 Νοεμβρίου

ΟΠΕΚΑ Επίδομα παιδιού: Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει επιδόματα σε πάνω από 1,648 εκατ. δικαιούχους. Ειδικότερα, το επίδομα παιδιού θα λάβουν 820.486 δικαιούχοι με το συνολικό ποσό να πλησιάζει τα 180 εκατ. ευρώ.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.