ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ασθένειες ζώα: Ποιες ασθένειες με ονόματα ζώων υπάρχουν;

Ασθένειες ζώα: Ποιες ασθένειες με ονόματα ζώων υπάρχουν;

Ασθένειες ζώα: Οι ασθένειες που ονομάζονται από ζώα συχνά φέρουν τα ονόματά τους είτε λόγω των συμπτωμάτων τους που μοιάζουν με συγκεκριμένες συμπεριφορές ή χαρακτηριστικά των ζώων είτε επειδή αρχικά θεωρήθηκε ότι σχετίζονται με αυτά τα ζώα

Οι ασθένειες που ονομάζονται από ζώα συχνά φέρουν τα ονόματά τους είτε λόγω των συμπτωμάτων τους που μοιάζουν με συγκεκριμένες συμπεριφορές ή χαρακτηριστικά των ζώων είτε επειδή αρχικά θεωρήθηκε ότι σχετίζονται με αυτά τα ζώα. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές και μπορεί να επηρεάσουν διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.

Νόσος εξ’ ονύχων γαλής

Προκαλούμενη από το βακτήριο Bartonella henselae, αυτή η μόλυνση μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω γρατσουνιών ή δαγκωμάτων από γάτες, ιδιαίτερα από γατάκια. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες, πονοκέφαλο και κόπωση. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις της νόσου εξ’ ονύχων γαλής είναι ήπιες και υποχωρούν από μόνες τους, σοβαρές επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Ελεφαντίαση

Επίσης γνωστή ως λεμφική φιλαρίαση, αυτή η πάθηση προκαλεί σοβαρό πρήξιμο και πάχυνση του δέρματος και των ιστών, πιο συχνά στα πόδια και τα γεννητικά όργανα. Προκαλείται από παρασιτικά σκουλήκια που μεταδίδονται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Τα πρησμένα άκρα μπορεί να μοιάζουν με το μέγεθος και την υφή του ποδιού ενός ελέφαντα, εξ ου και το όνομα.

Γρίπη των χοίρων (H1N1)

Ο υποτύπος του ιού της γρίπης H1N1 είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που μπορεί να επηρεάσει χοίρους, ανθρώπους και περιστασιακά άλλα ζώα. Η γρίπη των χοίρων προκάλεσε παγκόσμια πανδημία το 2009, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ασθένειες και θνησιμότητα. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, πόνους στο σώμα και κόπωση.

Η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με την ευλογιά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Νόσος κροτώνων

Πήρε το όνομά της από την πόλη Lyme του Κονέκτικατ, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά, η νόσος Lyme προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi και μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω του δαγκώματος μολυσμένων κροτώνων με μαύρα πόδια. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα, πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νόσος του Lyme μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, την καρδιά και το νευρικό σύστημα.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα ασθενειών που φέρουν ονόματα ζώων, υπογραμμίζοντας το ποικίλο φάσμα μολυσματικών ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πείτε σε έναν φίλο που περνάει μια σοβαρή ασθένεια;

Η πανδημία Covid και οι πληρωμές Medicare πυροδοτούν την έκρηξη της απομακρυσμένης παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης των ασθενών

Τι είναι η αυτοάνοση νόσος και ποιες οι αιτίες της;

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καλύψει το κενό διάγνωσης σε νόσους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου IBS, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα πιο συχνά γεύματα και να ασκείστε τακτικά. Η βαθιά αναπνοή και η γιόγκα βοηθούν επίσης στη μείωση του στρες.

Εναποθέσεις όγκων σε καρκίνους του παχέος εντέρου και του στομάχου

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο οι εναποθέσεις όγκου TD ενσωματώνονται στο στάδιο Τ ή Ν, ο στόχος είναι να παρέχεται μια ακριβέστερη αναπαράσταση των χαρακτηριστικών του όγκου σε ιστοπαθολογικό επίπεδο. Συμπερασματικά, έχει επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την κλινική σημασία και την επακόλουθη διαχείριση των εναποθέσεων όγκου TDs.

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.