ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Roseburia Intestinalis: Καταπολέμηση των ασθενειών από βακτήριο που ενισχύει την ενέργεια

Roseburia Intestinalis: Καταπολέμηση των ασθενειών από βακτήριο που ενισχύει την ενέργεια

Roseburia Intestinalis: Μία από τις σημαντικές λειτουργίες που λαμβάνει χώρα στο έντερο είναι η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας.

Τα εκατοντάδες είδη μικροοργανισμών που αποτελούν το μικροβίωμα έχουν όλα διαφορετικούς, μοναδικούς ρόλους. Μία από τις σημαντικές λειτουργίες που λαμβάνει χώρα στο έντερο είναι η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα μόρια προέρχονται από τη ζύμωση πολυσακχαριτών (ένας τύπος υδατάνθρακα) που βρίσκονται κυρίως σε αμυλούχα τρόφιμα. Αυτά τα βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια σε μια σειρά διεργασιών – συμπεριλαμβανομένης της παροχής στα κύτταρα της ενέργειας που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν και να επιτρέψουν την επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

Τα μικρόβια του εντέρου παράγουν κυρίως τρία λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας: οξικό, προπιονικό και βουτυρικό. Μαζί, αυτά παρέχουν περίπου το 60% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα του εντέρου – και περίπου το 10% των συνολικών απαιτήσεων σε θερμίδες του σώματός μας. Αναμφισβήτητα, το πιο σημαντικό από αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι το βουτυρικό άλας, το οποίο έχει μελετηθεί ευρέως λόγω της προφανούς σχέσης του με την υγεία και τις ασθένειες.

Το βουτυρικό είναι η κύρια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και τη διατήρηση της βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει το πεπτικό μας σύστημα. Αυτή η επένδυση είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του εντέρου, προστατεύοντας το σώμα από μολύνσεις και απορροφώντας θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε. Ένας από τους κύριους παραγωγούς βουτυρικού στο έντερο είναι το βακτήριο Roseburia intestinalis.

Παραγωγή ενέργειας

Το R intestinalis ζει σε στενή επαφή με τη βλεννογόνο μεμβράνη των εντερικών κυττάρων μας και αποτελεί λίγο περισσότερο από το 2% του συνολικού πληθυσμού του ανθρώπινου μικροβιώματος του εντέρου. Δημιουργεί βουτυρικό από τους πολυσακχαρίτες που τρώμε χρησιμοποιώντας ένα ειδικό είδος ενζύμου. Αν και δεν είναι το μόνο βακτήριο στο έντερο που παράγει βουτυρικό, το R intestinalis είναι ένας από τους πιο άφθονους παραγωγούς του. Το R intestinalis έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη της φλεγμονής και η αποκατάσταση της καλής βακτηριακής ισορροπίας στο μικροβίωμα.

Αυτό το βακτήριο φαίνεται επίσης να ρυθμίζει μέρος της επικοινωνίας που συμβαίνει μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου – και μπορεί ακόμη και να παίζει ρόλο στην προστασία από ορισμένες ασθένειες, όπως το Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2. Αυτά τα οφέλη για την υγεία πιθανώς οφείλονται στο γεγονός ότι το βουτυρικό R intestinalis που παράγει παρέχει θρεπτικά συστατικά και ενέργεια σε άλλα βακτηριακά είδη που έχουν πιο εξειδικευμένες εργασίες στο έντερο. Το βουτυρικό βοηθά επίσης στη ρύθμιση πολλών πτυχών του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό το κάνει μέσω της προώθησης ή της καταστολής της παραγωγής βασικών κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Πολλές από αυτές τις ανακαλύψεις για τα οφέλη του R intestinalis είναι πολύ πρόσφατες και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί καλύτερα ποιοι συγκεκριμένοι ρόλοι παίζει αυτό το βακτήριο στο έντερο και πώς ακριβώς ενισχύει τη δική μας μάχη ενάντια στις ασθένειες. Η παραγωγή βουτυρικού μπορεί επίσης να είναι πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται, με μελέτες να βρίσκουν μια σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων παραγωγής βουτυρικού και παχυσαρκίας.

Όμως, δεδομένου του βασικού του ρόλου στην προώθηση ενός υγιούς εντέρου – παράλληλα με τις ευρύτερες επιπτώσεις του στο ανοσοποιητικό σύστημα και το σώμα – δεν είναι περίεργο που το R intestinalis αρχίζει να θεωρείται ως πιθανό προβιοτικό. Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να το δούμε να προστίθεται σε συμπληρώματα προκειμένου να προωθηθεί ένα πιο υγιές μικροβίωμα στο μέλλον.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H. americana: Υδατογενές παράσιτο εξαπλώνεται στις δυτικές ΗΠΑ

Πότε η βλέννα εμπνέει ανησυχία;

Θα μπορούσαν οι μύκητες να είναι η επόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία;

Πώς το πεπτικό σας σύστημα επηρεάζει τη συνολική ευεξία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Εορταστικό δείπνο: Η δημιουργία του τέλειου δείπνου γενεθλίων για το αγαπημένο σας πρόσωπο περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια και προσθέστε μια νότα εξατομίκευσης για να κάνετε την περίσταση πραγματικά ξεχωριστή.

Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.