ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση: 6.000 βήματα την ημέρα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς στους ηλικιωμένους

Άσκηση: 6.000 βήματα την ημέρα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς στους ηλικιωμένους

Άσκηση: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι άτομα άνω των 60 ετών μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου περπατώντας μεταξύ 6.000 και 9.000 βημάτων την ημέρα.

Το περπάτημα μεταξύ 6.000 και 9.000 βημάτων καθημερινά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, έδειξε μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που περπατούσαν από 6.000 έως 9.000 βήματα καθημερινά είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών, κατά 40% έως 50%.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 20.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και σε 42 άλλες χώρες, στις οποίες η μέση ηλικία ήταν 63,2 έτη, συν ή πλην 12,4 έτη, με το 52% να είναι γυναίκες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε 1.000 βήματα που προστέθηκαν, υπήρχε μια σταδιακή μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. “Δεν υπήρχε ανώτατο όριο στο οποίο δεν υπήρχε πρόσθετο όφελος στη μελέτη μας. Κάθε σταδιακή αύξηση σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου στους ηλικιωμένους”, δήλωσε η Δρ Amanda Paluch, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Η μελέτη ανακάλυψε μια προοδευτική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου για άτομα που περπατούσαν έως και 15.000 βήματα την ημέρα. Επιπλέον, η μελέτη προτείνει ότι τα άτομα που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου θα πρέπει να θέτουν στόχους που νιώθουν πιο εφικτός από τον κοινώς αναφερόμενο στόχο των 10.000 βημάτων την ημέρα, ο οποίος δεν βασίζεται σε επιστημονική έρευνα. Ωστόσο, η μελέτη δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της αύξησης των βημάτων και της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου για τους νεότερους ενήλικες. Η Δρ Paluch πιστεύει ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι πρωτίστως ασθένεια των ηλικιωμένων.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 4,2% των νεότερων ενηλίκων είχαν ένα επακόλουθο συμβάν καρδιαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με το 9,5% των ηλικιωμένων ενηλίκων. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεότεροι ενήλικες δεν πρέπει να ασκούνται για την καρδιαγγειακή τους υγεία», είπε ο Δρ Paluch. «Για τους νεότερους ενήλικες, η σωματική δραστηριότητα ωφελεί πολλούς από τους πρόδρομους καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Αυτές οι καταστάσεις είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν σε νεότερους ενήλικες και είναι σημαντικές για την έγκαιρη πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων», αυτή πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό για τους εφήβους

Βοηθούν τα βάρη να αναρρώσετε από τραυματισμούς;

6 Τρόποι να αλλάξετε τη φυσική σας κατάσταση

Στοχεύστε χαμηλότερα με τους στόχους άσκησης του νέου έτους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επηρεάζεστε από ορμονικές ανισορροπίες;

Ανοσοποιητικό: Οι ορμόνες είναι ισχυροί παράγοντες στο σώμα μας που βοηθούν στη ρύθμιση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών μας λειτουργιών.

Τι είναι η φωτοευαισθησία και πώς να τη διαχειριστείτε

Φωτοευαισθησία: Η ευαισθησία στον ήλιο δεν προκαλεί μονάχα εξανθήματα, αλλά βλάπτει επίσης το δέρμα σας σε επίπεδο DNA, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Τον Απρίλιο η επανένταξη οφειλετών ΕΦΚΑ ΚΕΑΟ στη νέα ρύθμιση χρεών

ΕΦΚΑ ΚΕΑΟ: Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία όσων απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους κατά τον τελευταίο χρόνο.

Καναδάς: Περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα

Πολύ συχνά, τρανς ή μη δυαδικά άτομα που συμβουλεύονται για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν ενοχλητικές, ακόμη και ακατάλληλες ερωτήσεις που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου τους.

Τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστούν στα μάτια σας

Alzheimer: Αυτά τα ευρήματα μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη τεχνικών απεικόνισης που μας επιτρέπουν να διαγνώσουμε τη νόσο του Αλτσχάιμερ νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια και να παρακολουθούμε την εξέλιξή της μη επεμβατικά κοιτάζοντας μέσα από το μάτι.

Τα αντιβιοτικά δεν μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε ενήλικες που νοσηλεύονται με κοινές αναπνευστικές λοιμώξεις, σύμφωνα με μελέτη

Οι αναλύσεις που προσαρμόστηκαν για τον τύπο του ιού, το φύλο, την ηλικία, τη σοβαρότητα της νόσου και τις υποκείμενες ασθένειες, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκαν αντιβιοτικά οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο (συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 30 ημερών από εκείνους στους οποίους δεν χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, και ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 3% για κάθε ημέρα αντιβιοτικής θεραπείας σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους δεν χορηγήθηκαν αντιβιοτικά