Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ασφάλιση Υγείας

Αναστολή ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα μέχρι τέλος 2025 – ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις

Αναστολή ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα μέχρι τέλος 2025 – ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις

Στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αποκάλυψε ότι στόχος τους για φέτος είναι να ανοίξει η διαδικασία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ ένα μήνα νωρίτερα, επιτρέποντας 11 δόσεις αντί για 10

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ότι η αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα θα παραταθεί για ένα επιπλέον έτος, έως το τέλος του 2025. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τρέχουσα έλλειψη προμήθειας κατοικιών. Όπως τόνισε ο υπουργός Χατζηδάκης, η πρωταρχική λύση για τη στεγαστική έλλειψη είναι η αύξηση της στεγαστικής παραγωγής.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης ξεπερνούν αυτή την επέκταση. Αποφάσισαν επίσης να τροποποιήσουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων). Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν πλέον να καταβάλουν 11 δόσεις φέτος αντί για 10 προηγούμενες. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Απριλίου, αντί στα τέλη Μαΐου.

Επιπλέον, η Ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να λανσάρει πλατφόρμα που θα χορηγεί έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών. Μόλις οριστικοποιηθεί αυτή η διαδικασία, η ΑΑΔΕ στοχεύει να στείλει νέα τιμολόγια ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους έως τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.

Στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αποκάλυψε ότι στόχος τους για φέτος είναι να ανοίξει η διαδικασία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ ένα μήνα νωρίτερα, επιτρέποντας 11 δόσεις αντί για 10. Κατά συνέπεια, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί μέχρι την τέλος Απριλίου, με την τελική δόση να λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 2006 επιβλήθηκε ΦΠΑ 24% στις συναλλαγές ακινήτων, επηρεάζοντας ακίνητα με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Ωστόσο, υπήρχε εξαίρεση για όσους αγοράζουν σπίτι για πρώτη φορά.

Ανοιχτή άφησε και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης την πόρτα για ενδεχόμενες φοροαπαλλαγές για ιδιοκτήτες ακινήτων που μετατρέπουν κενά σε ενοικιαζόμενες μονάδες, όπως προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ. Ανέφερε ότι το υπουργείο εξετάζει ενεργά αυτή την πρόταση και έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν μελέτες με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να εκτιμηθεί ο αριθμός των κενών ακινήτων και να γίνει ανάλυση κόστους-οφέλους πριν ληφθεί απόφαση.

Τέλος, σύμφωνα με την πρόταση των ιδιοκτητών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κράτησαν τα ακίνητά τους κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 ή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και δεσμεύονται να τα ενοικιάσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια, από το τρέχον έτος έως το τέλος του 2026, δεν θα είναι υπόκειται σε φόρο εισοδήματος επί του εισοδήματος από ενοίκια. Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για το εισόδημα από ακίνητα κυμαίνονται από 15% για εισόδημα έως 12.000 € έως 45% για υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μητσοτάκης: Αντιμετώπιση του δημογραφικού και της ακρίβειας με στοχευμένα μέτρα

Οι 22 αλλαγές στη φορολογία από την 1η Ιανουαρίου 2024 - Ανάλυση

Μέτρα και προτάσεις στον Κ. Χατζηδάκη για φορολογικά ζητήματα που αφορούν άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, οικογένειες

Νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα για πληρωμές φόρων, ρυθμίσεις και δηλώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Ενίσχυση στον κλάδο ένδυσης από την ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έγινε μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της ειδικότητας «Υφάσματος, Ένδυσης και Σχεδιασμού Ενδύματος» και τη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.

Γιατί η ασφάλιση είναι το κλειδί για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

Ασφάλιση: Πολλοί ασφαλιστές άργησαν να προσφέρουν κάλυψη για την καθαρή ενέργεια και αυτό το κενό κάλυψης κινδυνεύει να εμποδίσει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Ποιοι θα δεχθούν άμεσα τηλεφώνημα από τον ΕΦΚΑ;

ΕΦΚΑ: Ο ΕΦΚΑ συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα τηλεφωνικών κλήσεων για να βοηθήσει δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους πριν την αίτηση συνταξιοδότησης.

1 στους 5 ερωτηθέντες παραδέχεται ότι λέει ψέματα στις ασφαλιστικές αιτήσεις

 Η οικονομική πίεση είναι ο κύριος λόγος που πάνω από το 21% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται την ανάγκη να λένε ψέματα στις αιτήσεις τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι περισσότεροι ασφαλιστικοί πελάτες αναζητούν ταχύτερη διεκπεραίωση των αξιώσεων

Ασφάλιση: Οι λύσεις αυτοματισμού ασφαλιστικών διαδικασιών με τεχνητή νοημοσύνη και συνδεδεμένα δεδομένα έχουν αποδειχτεί μεταμορφωτικές για τους πρωτοπόρους του κλάδου.

Close Icon